Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

Τι γίνεται, τελικά, με το Πάρκο στο Γουδή;


Ήταν η προεκλογική περίοδος του 2015 και οι πρώτες μέρες των νέων δημοτικών αρχών όταν, θεωρητικά, έκλεινε το ζήτημα του Πάρκου στο Γουδή υπέρ των αιτημάτων του κινήματος, με τον Αλέξη Τσίπρα να δεσμεύεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα το κάνει μητροπολιτικό πάρκο. Ακολούθησαν οι παλινωδίες της κυβέρνησης με τα σενάρια για γήπεδο του Παναθηναϊκού και, άρα για παραχώρηση σε επιχειρηματικά συμφέροντα (αντίστοιχα με την ιστορία στη Νέα Φιλαδέλφεια), να δίνουν και να παίρνουν. Τα πλάνα αυτά, ωστόσο, ναυάγησαν, με την κυβέρνηση να επιστρέφει στην εύκολη λύση των υποσχέσεων περί μητροπολιτικού πάρκου, για να κατευνάσει τις όποιες αντιδράσεις των κατοίκων των όμορων δήμων. Τι έχει προχωρήσει, όμως, στην πράξη, ένα εύλογο χρονικό διάστημα από τότε;

Στο ενδιάμεσο, μια Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την αξιοποίηση του Πάρκου στο Γουδή και, ευρύτερα, των προπόδων του Υμηττού έφτασε με εξαιρετικά μεγάλη καθυστέρηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, χωρίς να έχει γίνει ακόμα δεκτή, με αποτέλεσμα ο κάθε ενδιαφερόμενος για φιλετάκια επενδυτής να μπορεί απρόσκοπτα να προσβάλλει στο ΣτΕ το προεδρικό διάταγμα του 2011 που προστατεύει τον Υμηττό και να δικαιώνεται (χαρακτηριστικό παράδειγμα η εταιρεία που κατέχει το Μπάντμιντον). Στο ενδιάμεσο, όχι μόνο δεν έχει απεγκατασταθεί το θέατρο Μπάντιμιντον, κριθέν ως αυθαίρετο από το 2012, αλλά «στέγη» στο Πάρκο έχουν βρει παράτυπα η σκοποβολή, ένας χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων και η ΕΠΟ. Στο ενδιάμεσο, όχι μόνο δεν άλλαξε το ιδιοκτησιακό στάτους του Πάρκου, με παραχωρήσεις στους όμορους δήμους (Ζωγράφου και Αθηναίων), αλλά με την ιστορία με το Υπερταμείο, τμήμα του Πάρκου και οι εντός αυτού δημόσιες εγκαταστάσεις εκχωρήθηκαν σαν φιλέτα για επενδυτές, με τη σύμφωνη γνώμη των εκάστοτε δημοτικών αρχών, ενώ η ίδια ιστορία έχει εκτυλιχθεί και για τους πρόποδες του Υμηττού, ευρύτερα, και σε άλλους δήμους (χαρακτηριστικό παράδειγμα οι  τεράστιες εκτάσεις του δήμου μας πάνω από Πανεπιστημιούπολη και Πολυτεχνειούπολη που βρίσκονταν στα 26 ακίνητα του δήμου προς εκχώρηση στο Υπερταμείο). Στο ενδιάμεσο, ο Φορέας Διαχείρισης του Πάρκου παραμένει ακόμα μια «ιδέα» προς υλοποίηση.


Ερχόμαστε, λοιπόν, σήμερα να αναρωτηθούμε, κάποιες στροφές πριν το εκλογικό μπαράζ, τι θα γίνει με το Πάρκο στο Γουδή, Η ως τώρα εμπειρία μπορεί να οδηγήσει εύκολα σε κάποιες αρκετά ασφαλείς υποθέσεις: κυβέρνηση και δημοτικές αρχές έχουν επιδείξει έναν αυξημένο ζήλο στην εκχώρηση περιουσίας προς επενδυτική αξιοποίηση και, έχοντας στο μυαλό τους την επομένη των εκλογών, δε θέλουν να κλείσουν πόρτες σε νέα κοράκια που θα εμφανιστούν, με αποτέλεσμα οι όποιες δεσμεύσεις τους να καθυστερούν και να κολλάνε με διάφορες δικαιολογίες αλλά με σαφέστατη αιτιολογία.

Ποια πρέπει να είναι η απάντηση από πλευράς των κατοίκων των όμορων περιοχών, συμπεριλαμβανομένων και ημών; Η απαίτηση να γίνει στο Γουδή ένα πάρκο υψηλού πρασίνου, ανοιχτό και ελεύθερο για όλους, μπορεί να είναι σαφής, ωστόσο πρέπει να είναι και ο τρόπος διεκδίκησης. Είδαμε πού οδήγησαν οι λογικές ανάθεσης σε κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές, είδαμε πώς το θεσμικό πλαίσιο στραγγαλίζει την όποια κατεύθυνση υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα του πάρκου (αποφάσεις ΣτΕ υπέρ επιχειρηματιών, ιδιωτικοποιήσεις και νέες διατάξεις Κλεισθένη Ι για επιχειρηματικότητα), είδαμε πώς, συνολικότερα, αυτά τα 4 χρόνια, η υποχώρηση των αγώνων στο όνομα της αναμονής και των «αγνών προθέσεων» των πολιτικών ταγών του τόπου μετέτρεψε τα όνειρα για σωτηρία σε εφιάλτες. Ο μόνος δρόμος για να γίνει το Πάρκο στο Γουδή ένας πνεύμονας πρασίνου για την πόλη και ένας χώρος πολλαπλών ελεύθερων δραστηριοτήτων για τους κατοίκους της είναι ο δρόμος του κινήματος, ενός κινήματος που θα ταχθεί αποφασιστικά και στην πράξη ενάντια σε όσους θέλουν την εμπορευματική χρήση του, από επενδυτές και οργανισμούς μέχρι δημοτικές αρχές και κυβερνήσεις, και θα διεκδικήσει μέχρι τέλους το σύγχρονο δικαίωμα στην πόλη, από ανοιχτές πολιτιστικές εγκαταστάσεις μέχρι δημόσιους χώρους άθλησης.

Το Κίνημα στην Πόλη στηρίζει την κινητοποίηση διαμαρτυρίας των τοπικών φορέων και πρωτοβουλιών στο Πάρκο Χωροφυλακής την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019, στις 6 μ.μ., και θα προσπαθήσει να συνεισφέρει στο αναγκαίο κίνημα που θα ανοίξει το δρόμο για ένα Μητροπολιτικό Πάρκο ανοιχτό, στα χέρια των κατοίκων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δε θα δημοσιεύονται σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο