Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023

Ανακοίνωση για τις δημοτικές εκλογές από το Κίνημα στην Πόλη του Ζωγράφου

 

To Κίνημα στην Πόλη του Ζωγράφου (ΚΣΠ) είναι σχήμα της αντικαπιταλιστικής, αντιδιαχειριστικής αριστεράς στο δήμο Ζωγράφου. Ιδρύθηκε το 2006 από αγωνιστές και αγωνίστριες που ήδη από πριν υπήρξαν πρωταγωνιστές στη μεγαλειώδη και παρατεταμένη μάχη ενάντια στην εμπορευματοποίηση της βίλας Ζωγράφου, όπως και στον «παράλληλο» αγώνα ενάντια στη τσιμεντοποίηση της γειτονιάς και την κατασκευή χώρων στάθμευσης στη θέση πάρκων πρασίνου και πλατειών. Η πορεία του περνάει από την κατάληψη του INFO, δημιουργώντας μαζί με άλλους αγωνιστές και αγωνίστριες μια διαφορετική πολιτική μορφή οργάνωσης του αγώνα. Συνεχίζει με τη Λαϊκή Συνέλευση στη Πλατεία Γαρδένιας, η οποία αποτέλεσε το κέντρο αγώνα του κινήματος εργαζομένων, λαού και νεολαίας στο δήμο μας ενάντια στα μνημονιακά μέτρα μέσα στον «κοινωνικό χειμώνα» της καπιταλιστικής κρίσης, πολυάριθμες κινητοποιήσεις για τα δικαιώματα των εργαζομένων στο Δήμο, ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών και ενάντια στην εμφάνιση φασιστικών ομάδων στην περιοχή μας και φτάνει στις κινητοποιήσεις ενάντια στα αστυνομικά μέτρα της απαγόρευσης κυκλοφορίας στην πρώτη καραντίνα.

Αυτές οι δράσεις του ΚΣΠ δεν προέκυψαν εν αιθρία, ήταν συνέπεια της ανάλυσής μας για το δήμο και το ρόλο του. Βασικό στοιχείο της είναι ότι ο δήμος δεν είναι ένας ανεξάρτητος μηχανισμός από το υπόλοιπο κράτος, αλλά ότι είναι προέκταση, συνέχεια και εμβάθυνση του κεντρικού κράτους στο τοπικό επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο καμιά δημοτική αρχή και κανένα δημοτικό συμβούλιο, κανένας δήμαρχος, όσο αγωνιστής και αν είναι και όσο και να υπόσχεται ότι δεν θα υποχωρήσει, δεν μπορεί να ασκήσει συνολικά φιλολαϊκή πολιτική. Γιατί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα οικονομικών μέτρων θα κόβεται από την Αυτοτελή Εποπτεία των ΟΤΑ του Υπουργείου Εσωτερικών και οποιαδήποτε πολιτική ανυπακοή των δημοτικών συμβουλίων και του Δημάρχου θα τιμωρείται με ποινή και παύση καθηκόντων. Οι δήμοι είναι τόσο δεμένοι πρώτα οικονομικά και-για αυτό το λόγο- και θεσμικά με τα συμφέροντα του κεφαλαίου, το κεντρικό κράτος και την Ε.Ε. που κάνουν αδύνατα τέτοια γεγονότα ανυπακοής και φιλολαϊκής διαχείρισης. Για αυτό και δεν τα έχουμε δει, ακόμα και στους πιο “αριστερούς δήμους”. Ο αναπόδραστος ρόλος του δήμου είναι να λειτουργεί σαν εφαρμοστής των διάφορων αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, σαν εκφραστής των συμφερόντων τοπικού και υπερτοπικού κεφαλαίου, σε σύγκρουση με τις ανάγκες των κατοίκων.

Στόχος μας είναι να αναδεικνύουμε διαρκώς αυτό το ρόλο του δήμου, να ανοίγουμε το ζήτημα των λαϊκών αναγκών των κατοίκων από τη σκοπιά του αναγκαίου, να ερχόμαστε σε επαφή με τα τοπικά κινήματα, να είμαστε οργανικό τμήμα τους και να βοηθάμε στην αναβάθμιση της οργάνωσης και της ανάλυσης τους. Θεωρούμε ότι το κέντρο της παρέμβασης ενός σχήματος της αντικαπιταλιστικής αριστεράς δεν μπορεί να είναι μόνο εντός του δημοτικού συμβουλίου. Κέντρο της δουλειάς μας ήταν και είναι η ανάπτυξη των κινημάτων εκτός του δημοτικού συμβουλίου, η απόκτηση της κατάλληλης μαζικότητας, μορφών και περιεχομένου ώστε να διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, να υποχρεώνουμε το τοπικό και κεντρικό κράτος σε υποχωρήσεις και να κατακτούμε σημαντικές νίκες. Προφανώς και η παρέμβαση εντός του δημοτικού συμβουλίου δρα βοηθητικά στην έκφραση και στην ενίσχυση των τοπικών κινημάτων, αλλά δεν μπορεί με τίποτα να αποτελεί το κέντρο της δουλειάς μας.

Με βάση τα παραπάνω καταδικάζουμε Θώδα (Συμμαχία δημιουργίας για το δήμο Ζωγράφου) και Καφατσάκη (Δημοτική Ενότητα) που έχουν υλοποιήσει την ίδια πολιτική και ψηφίζουν από κοινού αντιλαϊκούς προϋπολογισμούς στα δημοτικά συμβούλια. Εξυπηρετούν από κοινού τα συμφέροντα τοπικού και υπερ-τοπικού κεφαλαίου ενάντια στις λαϊκές ανάγκες. Καλούμε τον λαό να μην ψηφίσει κανέναν από τους δύο.

 

Παράλληλα δεν μπορούμε να στηρίξουμε ούτε τη Λαϊκή Συσπείρωση που προβάλει μια γενικόλογη φιλολαϊκή διαχείριση χωρίς να συγκρούεται επί της ουσίας με τα σχέδια της αστικής πολιτικής στο δήμο, τη λογική των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και της πολιτικής μέσω ΕΣΠΑ και ΣΔΙΤ. Δεν μπορούμε να στηρίξουμε την Ανυπότακτη Πόλη που προβάλλει και αυτή με την σειρά της ως στόχο την αριστερή διαχείριση στο Δήμο. Και οι δύο δεν μπορούν να υπηρετήσουν μια στρατηγική ανατροπής της κυρίαρχης πολιτικής προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων, ούτε στοχεύουν στη δημιουργία κινήματος με στόχο τη νίκη των αγώνων. Η συμμετοχή τους γίνεται με όρους διαμαρτυρίας, για να βγάλει ο κόσμος συμπεράσματα και για να ενισχυθεί η παρουσία τους στα δημοτικά συμβούλια μέσω των εκλογών. Από αυτή τη σκοπιά, θεωρήσαμε πως δεν υπήρχαν οι όροι και οι προϋποθέσεις για κοινό εκλογικό κατέβασμα "όλης της Αριστεράς του Δήμου", το οποίο μας προτάθηκε, και δεν καλούμε σε στήριξη καμιάς από τις δύο παρατάξεις. Καλούμε το λαό και τη νεολαία του Ζωγράφου να ψηφίσει ΑΚΥΡΟ και την επόμενη μέρα να παλέψουμε για τις ανάγκες και τα συμφέροντά μας.

 

Αναγνωρίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια η δράση του ΚΣΠ δεν είναι αντίστοιχη σε έκταση και βάθος της ιστορίας, των αναλύσεων και των σχέσεων του με τη γειτονιά. Ταυτόχρονα ο νόμος Βορίδη κάνει πιο απαιτητικά, δύσκολα και εν τέλει απαγορευτικά τα κατεβάσματα των αντιδιαχειριστικών δημοτικών σχημάτων μέσω του υπέρογκου κόστους συμμετοχής στις εκλογές και άλλων αντιδημοκρατικών μέτρων. Το Κίνημα στην Πόλη του Ζωγράφου, λοιπόν, ανακοινώνει ότι δεν θα συμμετάσχει στις δημοτικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2023 ούτε θα στηρίξει κάποιον άλλο από τους συνδυασμούς που θα κατέβουν στις εκλογές. Θα συνεχίσει, όμως, κανονικά και αναβαθμισμένα τη δράση του υπέρ των λαϊκών αναγκών.

Το ότι δεν κατεβαίνουμε σε αυτές τις εκλογές δε σημαίνει ότι παύει η λειτουργία και η παρέμβαση του ΚσΠ στη γειτονιά μας. Η φτωχοποίηση που έχει ήδη επιβληθεί, η αντιδραστική αναδιάρθρωση των δήμων, η επανεμφάνιση των φασιστών γενικά και στη γειτονιά μας ειδικά, η πλήρης εμπορευματοποίηση του πρασίνου και του ελεύθερου χώρου κάνει την παρέμβαση του ΚΣΠ πιο αναγκαία από ποτέ. Θα είμαστε εδώ για να εκφράσουμε τους λαϊκούς προβληματισμούς, για να βγάλουμε μπροστά τις λαϊκές ανάγκες.

 

Ραντεβού στους δρόμους του αγώνα!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δε θα δημοσιεύονται σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο