Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

ΤΟπικές Μονάδες Υγείας: Αναβάθμιση ή Απαξίωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας;


Άνοιξε και στο δημοτικο συμβούλιο του Ζωγράφου η συζήτηση για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.) με αφορμή την παραχώρηση κτιρίων του  δημου στην 1η ΥΠΕ για τη στέγαση τους. Η δήμαρχος, σε απόλυτη εναρμόνιση  με τον εισηγητή της πλειοψηφίας Χάρη Παπαγεωργόπουλογαι γαι το ΤΟ.Μ.Υ.,  δήλωσε ενθουσιασμένη αναφέροντας οτι το νομοσχέδιο της πρωτοβάθμιας υγείας αποτελεί μεγάλη τομή για το σύστημα υγείας. Είναι όμως πράγματι έτσι? Τα ΤΟΜΥ αποτελούν βήμα προς μια δημόσια υγεία ή ενα ακόμα βημα προς την πληρη ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας?
-Τα ΤΟ.Μ.Υ. όριζεται ότι θα λειτουργούν με προσωπικό έως 12 ατόμων και θα καλύπτουν πληθυσμό 10000 με 12000 ατόμων. Το ωράριο λειτουργίας είναι από τις 8 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. Το προσωπικό τους αποτελείται από γιατρους των ειδικοτήτων της γενικής ιατρικής, της παθολογίας και της παιδιατρικής. Βέβαια, εδώ να τονίσουμε ότι για μια θέση που ειναι υποψήφιος γενικός γιατρός και παθολόγος θα επιλεγεται παντα ο γενικός γιατρός!
Άρα, βάσει των ειδικοτήτων που περιγράφονται και της επιλογής των γενικών σε σχεση με των παθολόγων, το ΤΟΜΥ είναι μια δομή που έχει σα στόχο να μην πραγματοποιεί ιατρική για τον πληθυσμό αλλα να συνταγογράφει και να τους παραπεμπει σε άλλες μονάδες υγείας, να είναι μονάδες “θυρωροι”.
Σε ποιες όμως μονάδες υγείας θα τους παραπέμπουν? Το νομοσχεδίο αναφέρει ότι τα κέντρα υγείας έχουν περισσότερες ιατρικές ειδικότητες, αλλά κέντρα υγείας δεν έχουν προκυρηχθεί στην Αθήνα. Επομένως οι νέεες ΤΟ.Μ.Υ που ενθουσίασαν την Δημοτική Αρχή Ζωγράφου θα οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια  τους ασθενείς να επιστρέφουν στα υπερφορτωμένα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, στα επείγοντα των νοσοκομείων ή να καταλήγουν σε ιδιώτες γιατρούς.
Σε αυτό μας επιβεβαίωνει η εμπειρία απο το ΤΟ.Μ.Υ. Σπάρτης που λειτουργεί από τον Μάρτιο. Η δομή λειτουργεί απο τις 8 μεχρι τις 3 το μεσημέρι και ουσιαστικά πραγματοποίει μόνο συνταγογράφηση. Όλα τα επείγοντα περιστατικά καταλήγουν στο Γενικό Νοσοκομείο  Σπάρτης και όσα χρειάζονται παρακολούθηση παραμένουν στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου ή σε ιδιώτες γιατρους.  Όπως και πριν δηλαδή!
Δεύτερο σημαντικό στοιχείο για το ΤΟΜΥ είναι ότι η χρηματοδότηση τους προβλέπεται να είναι απο τα ΕΣΠΑ και απο χορηγίες ιδιωτών,  ενω το προσωπικο στις προκυρήξεις προσλαμβάνεται για 2+2 έτη (κάτω απο τα 5 που ορίζεται η μονιμότητα στο δημόσιο). Τα ΕΣΠΑ και οι χορηγίες δεν είναι κάτι μόνιμο και βέβαιο. Άρα τα ΤΟΜΥ είναι δομές προσωρινες (έχουμε πικρή εμπειρία από τα Προγράμματα κοινωνικού χαρακτήρα βλ Βοήθεια στο Σπίτι)  καθώς ούτε το προσωπικό τους ούτε η χρηματοδότηση τους είναι μονιμη.
Τρίτο σημαντικό στοιχείο του νομοσχεδίου για τα ΤΟΜΥ είναι οτί το άρθρο 8 του νομοσχεδίου δίνει στους διοικητές των ΥΠΕ τη δυνατότητα σχηματισμού Κεντρικών διαγνωστικών εργαστηρίων. Σε αυτά θα μαζεψουν τα διαγνωστικα μηχανήματα της υγειονομικής  περιφέρειας, αιματολογικά και ακτινοδιαγνωστικά. Θεωρητικά θα μαζεύουν απο τις μονάδες υγείας τα δειγματά για να κάνουν τις αναλύσεις εκεί, και θα στέλνουν τα αποτελέσματα στους ασθενείς. Επίσης θεωρητικά θα μπορούν να πανε οι ασθενείς για ακτινολογικές εξετάσεις. Πρακτικά η απόσταση του ασθενούς απο τις αιματολογικές και ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις θα αυξάνεται, είδικα για τις ευπαθείς ομάδες που έχουν προβλήματα κινητικότητας. Έτσι  η κυβερνήση δίνει ένα ακόμα δωράκι στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια. Έδω να σημειώσουμε ότι αυτό ως Ζωγραφιώτες μας ενδιαφέρει άμεσα, καθώς στο ΙΚΑ Ζωγράφου πραγματοποιούνται εξετάσεις αίματος δωρεαν.
Μπορούμε πλεον να συμπεράνουμε  με ασφάλεια ότι οι τοπικές μονάδες υγείας είναι μονάδες που απομακρύνουν τους ασθενείς απο τις εξειδικευμένες ειδικότητες (καρδιολόγοι, γυναικολόγοι, πνευμονολογοι κ.α.) και απο τις εξειδικευμένες ακτινοδιαγνωστικές και αιματολογικές εξετάσεις.
Οι ασθενείς στρέφονται  ακόμα περισσότερο  προς τους ιδιώτες γιατρούς και τα ιδιωτικά διαγνωστικά για να καλύψουν τις αναγκες τους, ενώ και τα νοσοκομεία παραμενουν υπερφορτωμένα.
Έτσι η κυβέρνηση δημιουργώντας  αυτές τις μη μόνιμες δομές παρουσιάζεται ως προστάτης της δημόσιας υγείας, ενώ στην ουσία "ταίζει"  τον ιδιωτικό τομεα σε βάρος των πιο αδύναμων συμπολιτών μας.  Κυβέρνηση και τοπικό κράτος  χτίζουν ενα φιλολαικό προφιλ και διατηρώντας  τη σύμπλευση τους  με ΕΕ για ενδυνάμωση του ιδιωτικού τομέα στην υγεία.
Το ότι με το ΤΟ.Μ.Υ οι συμπολίτες μας θα μπορουν να συνταγογραφούν τα φαρμακά τους, αλλά δε θα μπορούν  να παρακολουθηθούν απο εξειδικευμένους γιατρους ούτε να πραγματοποιήσουν εξετάσεις διαγνωστικές δεν αποτελεί τομή στη δημόσια υγεία, όσο κι αν θα το ήθελε η κα Καφατσάκη.
Τομή στη δημόσια υγεία θα είναι μια  δωρεάν αποκλειστικά δημόσια Πρωτοβάθμια Υγεία με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση, πλήρως ενταγμένη στο ΕΣΥ, οργανικά διασυνδεμένη με τα δημόσια νοσοκομεία, με γιατρούς μόνιμους Επιμελητές κλάδου ΕΣΥ και γενικά υγειονομικούς λειτουργούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε μόνιμες θέσεις. Με σοβαρές και πλήρεις δομές (πολυδύναμα επαρκώς στελεχωμένα Κέντρα Υγείας στις πόλεις και στην περιφέρεια και περιφερειακά ιατρεία στην ευθύνη των Κέντρων Υγείας). Με προσανατολισμό στην Πρόληψη η οποία διαχρονικά απουσιάζει από τις λογικές όλων των εθελόδουλων πολιτκών ηγεσιών του Υπουργείου Υγείας.  Με ένταξη σε αυτήν την πραγματική ΠΦΥ και των υποβαθμισμένων σήμερα δομών δημόσιας υγείας και των ανύπαρκτων σήμερα δομών ιατρικής της εργασίας. Με την αρμονική οργανική διασύνδεση των Κέντρων Υγείας με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ να διασφαλίζει τόσο την ποιοτική πρωτοβάθμια φροντίδα όσο και την αποφόρτιση των νοσοκομείων από περιστατικά που μπορούν να αντιμετωπίζονται από τα Κέντρα Υγείας.
Η Υγεία δεν μπορει να είναι εμπόρευμα και  προιον αγοραποωλησίας.
Η   Υγεία, μπορει να είναι καθολική μόνο αν είναι δημόσια.
Μια τέτοια Δημοσια Υγεία καμιά κυβέρνηση δεν μπορει να μας τη δώσει.  Πρέπει εμείς οι ίδιοι να τη διεκδικήσουμε στο δρόμο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δε θα δημοσιεύονται σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο