Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ

Το βράδυ της Παρασκευής 30/6/2017   πέθανε από ανακοπή στην ώρα της δουλειάς 60 χρόνων εργάτρια στον τομέα της Καθαριότητας του Δήμου Ζωγράφου. Για πολλοστή φορά καταγράφεται  άλλο ένα εργατικό ατύχημα στους ΟΤΑ της χώρας υπό την πίεση των εντατικοποιημένων συνθηκών εργασίας που επιβάλλει η καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Φτάνει πια… Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε το συνεχιζόμενο έγκλημα. Μια μέρα μετά τη λήξη της απεργίας, οι εργαζόμενοι της καθαριότητας μέσα σε συνθήκες αφόρητης ζέστης βγήκαν να μαζέψουν τα σκουπίδια. Η 60 χρονη εργάτρια, μητέρα 4 παιδιών εκ των οποίων το ένα άτομο με βαριά αναπηρία ήταν μία από τους χιλιάδες εργαζόμενους  που παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και τον εμπαιγμό που έχουν ζήσει από Κυβερνήσεις και την εκάστοτε Δημοτική Αρχή φροντίζουν να έχουμε μια πόλη ανθρώπινη και καθαρή. Αυτοί είναι οι εργαζόμενοι που  βγαίνουν στους δρόμους ακόμα και υπό 44 βαθμούς κάτω από την ασφυκτική πίεση που δημιούργησε η Κυβέρνηση, η ΚΕΔΕ και ο γνωστός γραφειοκρατικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός που βάζει φρένο στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Η απουσία θεσμικού πλαισίου ουσιαστικών μέτρων ασφάλειας και υγιεινής της εργασίας και τακτικών ελέγχων  εξαιτίας της σκόπιμης ολιγωρίας Κυβερνήσεων και Δημοτικών Αρχών οδηγούν κάθε λίγο σε θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα. Η υποχρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης και η κατακόρυφη μείωση της χρηματοδότησης των ΚΑΠ , η εντατικοποίηση της εργασίας συμβασιούχων που προσλαμβάνονται για 8 ή 5μήνες χωρίς τη στοιχειώδη εκπαίδευση, γνωρίζοντας ότι αύριο θα βρεθούν και πάλι στην χοάνη της ανεργίας έχουν οδηγήσει στην κατακόρυφη αύξηση των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων στους χώρους εργασίας στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Η ασφάλεια στην εργασία ευαίσθητων τομέων, όπως είναι καθαριότητα, πρασίνου και τεχνικών υπηρεσιών, απαιτεί  ένα συντονισμένο και ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας και ευθείες συγκρούσεις με την κεντρική εξουσία που εφαρμόζει εξοντωτικές αντεργατικές πολίτικες.
Είναι άξιο απορίας ποιος υπεύθυνος, στην προκειμένη περίπτωση, η Δημοτική Αρχή, κάλεσε για εργασία 60χρονους ανθρώπους να βγουν στην πυρακτωμένη άσφαλτο για αυτή την βαριά και επικίνδυνη εργασία.

Η Δημοτική Αρχή καλείται να απαντήσει κατά πόσο είχε λάβει τα στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας με την ενεργό παρουσία τεχνικού ελέγχου  και γιατρού εργασίας, όπως αυτό καθορίζεται ακόμα και από την ελλιπή  ισχύουσα νομοθεσία (π,χ. σχέδιο αντιμετώπισης θερμικής καταπόνησης εργαζομένων) , ειδικά στις  δύσκολες καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών.

Για τo Κίνημα στην Πόλη του Ζωγράφου  το ζήτημα της προστασίας και της ασφάλειας των εργαζομένων δεν έχει λήξει. Η αστική νομιμότητα που επικαλείται η διοίκηση του Δήμου σε καμία περίπτωση δεν προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά αφήνει τους εργαζόμενους εκτεθειμένους σε εργασιακούς κινδύνους που οδηγούν  ακόμα και στο θάνατο.

Το ΚσΠ καλεί το Σωματείο των εργαζομένων του Δήμου Ζωγράφου να αναλάβει τις ευθύνες του και να σπάσει την σιωπή του και να καλέσει σε κινητοποίηση τους εργαζόμενους. Είναι καιρός να σταματήσει  να λειτουργεί  πυροσβεστικά στην αγανάκτηση των εργαζομένων

Το Κίνημα στην Πόλη καλεί τους εργαζόμενους του Δήμου Ζωγράφου να αγωνιστούν για να σταματήσουν οι συνεχείς  εγκληματικές αντεργατικές πολιτικές. Για να σταματήσει η απαξίωση της ίδιας τους της ζωής.  
Φτάνει πια… Ενώνουμε την φωνή μας με τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ και απαιτούμε:

-Σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους τους εργαζόμενους και αύξηση των οργανικών θέσεων.
-Να σταματήσει τώρα η εντατικοποίηση της εργασίας που οδηγεί σε θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα.
-Να αναμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.
- Πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους.  
-Να καταργηθούν  ΤΩΡΑ όλες οι μορφές  απεριπλανώμενης και ανασφάλιστης εργασίας.

Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι ο Καπιταλισμός θεωρεί τον άνθρωπο , την ζωή και την υγεία του αναλώσιμα αγαθά . Και δεν χρειάζεται  να χάνονται  ανθρώπινες ζωές για να γίνεται αυτό καθαρό και βέβαιο . Η ίδια η αστική δικαιοσύνη και οι νόμοι της παραβιάζονται αφόρητα στο βωμό των '' αγαθών '' που επιθυμούν να διαφυλάξουν οι κρατούντες .

Το γεγονός ότι δεν εμφανίστηκε γιατρός εργασίας , το γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν τελείως απαγορευτικές για άτομα κάποιας ηλικίας να εργαστούν , αποτελούν σοβαρά  ποινικά αδικήματα , της μη επιτρεπόμενης αμέλειας , αν όχι του ενδεχόμενου δόλου . Ναι μας έχουν όλους αναλώσιμους , δεν είναι η ''κακιά η ώρα και η δύσκολη στιγμή '' . Η ίδια η αστική δικαιοσύνη -  από τα πιο ισχυρά θεμέλια του καπιταλιστικού οικοδομήματος -  προβλέπει και καταδικάζει ποινικά αυτού του είδους την '' αμέλεια '' .

Για άλλη μια φορά θα σφίξουμε τα δόντια και τα χέρια . Είμαστε κομμάτι των εργαζόμενων της επισφάλειας . Είμαστε κομμάτι των άνεργων και κολασμένων αυτής της γής . Είμαστε συνάμα όμως οι πολλοί και αυτοί που έχουν το δίκιο με το μέρος τους. Όχι δάκρυα πάνω από τους τάφους αδικοχαμένων εργατών . Αγώνας καθημερινός και σκληρός για να μην υπάρχουν αδικοχαμένοι εργάτες . Όχι,  αυτός ο θάνατος , ανθρώπου γνωστού , της γειτονιάς και της πόλης μας , όχι δεν θα περάσει έτσι .

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ. ΑΣ ΕΓΕΡΘΟΥΜΕ.


Το Κίνημα στην Πόλη εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια της αδικοχαμένης εργάτριας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δε θα δημοσιεύονται σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο