Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

Τοποθέτηση του Κινήματος στην Πόλη του Ζωγράφου για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου



Τοποθετούμενοι πάνω στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ζωγράφου για το 2020, “οφείλουμε” σαν Κίνημα στην Πόλη του Ζωγράφου, να ξεκινήσουμε από δυο κρίσιμες - κατά τη γνώμη μας - διαπιστώσεις:

1. Στα Συνεχιζόμενα Έργα (σ.σ. αφορούν έργα προηγούμενων ετών) το σύνολο του Προϋπολογισμού τους είναι 12 εκατ. 627 χιλ. ευρώ, ενώ οι Πιστώσεις για το 2020 που αφορούν στα αντίστοιχα έργα ανέρχονται μόλις στα 2 εκατ. 510 xιλ. ευρώ. Καλύπτουν, δηλαδή, μόνο το 1/6 ή αλλιώς το 16,6% του συνολικού τους κόστους.

2. Αντίστοιχα, στα Νέα Έργα (σ.σ. αυτά δηλαδή που “εκκινούν” το 2020), το σύνολο του Προυπολογισμού τους είναι 15 εκατ. 704 χιλ. ευρώ, ενώ οι Πιστώσεις τους για το 2020 ανέρχονται μόλις στο 1 εκατ. 799χιλ. ευρώ, καλύπτοντας μόνο το 11,5% του συνολικού τους κόστους.

Με τέτοιο μικρό ποσοστό πιστώσεων σε σχέση με το συνολικό Προϋπολογισμό, εύλογα κανείς φτάνει στο συμπέρασμα ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου είναι, επί της ουσίας, μη υλοποιήσιμο. Πέρα από την κατεύθυνση του Τεχνικού Προγράμματος και την αναγκαιότητα αυτών των έργων, γύρω από τα οποία έχουμε έντονη διαφωνία, μπαίνει και το ερώτημα για το αν και πότε ολοκληρώνονται άραγε αυτά τα έργα.

Ας πάμε να δούμε, όμως, πιο ειδικά το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου μας για το 2020, προσπαθώντας να εξάγουμε βασικά και έλλογα συμπεράσματα. Από το 1 εκατ. 799 χιλ. ευρώ των Πιστώσεων που προαναφέρθηκαν, λοιπόν, μόλις τα 799 χιλ. 577 ευρώ προέρχονται από ΣΑΤΑ και ΣΑΤΑ Σχολικών, δηλαδή η κρατική χρηματοδότηση στο Δήμο μας φτάνει για να καλύψει μόλις το 44% των Πιστώσεων των Νέων Έργων για το 2020 και το μέρισμα αυτό αντιστοιχεί μόλις στο 5% του συνολικού Προϋπολογισμού των Νέων Έργων. Άρα, το Τεχνικό Πρόγραμμα ουσιαστικά τινάζεται στον αέρα λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης από το κεντρικό κράτος. Γεγονός που αποτελεί πολιτική επιλογή όλων των κυβερνήσεων - προφανώς και της τωρινής και της προηγούμενης - που αποδέχτηκαν και υλοποιούν τόσο το αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο των μνημονίων και της Ε.Ε. όσο και τις αντιδραστικές τομές Καποδίστρια-Καλλικράτη-Κλεισθένη στην “τοπική αυτοδιοίκηση”, μετατρέποντας τη σε τοπικό κράτος. Όλο αυτό το πλαίσιο όχι μόνο αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες εργαζομένων, λαού και νεολαίας, αλλά είναι αυτό ακριβώς που ενορχηστρωμένα συνδυάζει όλα τα όπλα του, σχεδιάζει την αντιλαϊκή επίθεση και την εκτελεί με τυφλή πίστη στο όνομα της κερδοφορίας, της ανάπτυξης, του νόμου και της τάξης.

Άλλο ένα στοιχείο που, κατά τη γνώμη μας, πρέπει να αναδειχθεί και να γίνει γνωστό στους εργαζόμενους, το φτωχό λαό και τη νεολαία του Δήμου μας, είναι ότι από το 1 εκατ. 799 χιλ. ευρώ των Πιστώσεων για το 2020, τα 877 χιλ. 642 ευρώ προέρχονται από προγράμματα ΕΣΠΑ, τα οποία καλύπτουν το 48,7% των Πιστώσεων του 2020, ξεπερνώντας κατά 4% κι αυτήν ακόμα την κρατική χρηματοδότηση μέσω ΣΑΤΑ που προαναφέραμε. Πρόκειται για μια ακόμα πολιτική επιλογή, που καθορίζει και την κατεύθυνση και το “χαρακτήρα” των Τεχνικών Έργων. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι το σύνολο αυτών των πιστώσεων που προέρχονται από ΕΣΠΑ για το 2020, “πηγαίνει” αποκλειστικά και μόνο για τη μελέτη και την κατασκευή Κτηρίου Ποταμίτη ως “Πολυχώρου Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων”, στις οποίες ο λαός, οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές και οι μαθητές του Δήμου μας θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να έχουν πρόσβαση, αφού αυτές - όπως έχουμε προειδοποιήσει σαν Κίνημα στην Πόλη και στο παρελθόν - θα “παρέχονται” στο φιλοθεάμον κοινό έναντι υψηλού αντιτίμου, μιας και ο Πολυχώρος θα λειτουργεί με ανταποδοτικά και επιχειρηματικά κριτήρια.

Συνολικά, λοιπόν, το Τεχνικό Πρόγραμμα αποτελεί καταρχήν ένα Φαραωνικό Σχέδιο. Περιέχει έργα πολύ υψηλού Προϋπολογισμού, όπως η ανακατασκευή του οδικού δικτύου ύψους 2 εκατ. ευρώ και η ανακατασκευή του δικτύου Ηλεκτροφωτισμού 800 χιλ. ευρώ. Επίσης, έργα που καμιά σχέση δεν έχουν με τη σύγχρονη αντίληψη για τις πόλεις, τη λειτουργία τους και την κάλυψη των αναγκών της πλειοψηφίας των πολιτών και ειδικότερα των πιο αδύναμων οικονομικά κοινωνικών κομματιών της, όπως η κατασκευή 3 υπόγειων γκαράζ (ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την πόλη, το φάντασμα του Καζάκου) που το καθένα κοστίζει 600 χιλ. ευρώ, καθώς και η μελέτη υπογειοποίησης της οδού Αναστασάκη (400 χιλ. ευρώ) που πάει μαζί με την ανάπλαση του Περιβάλλοντος χώρου της Βίλας Ζωγράφου. Γεγονός που αν συνδυαστεί με τη μελλοντική κατασκευή στάσης ΜΕΤΡΟ στη Πλατεία Γαρδένιας και την “επιδίωξη διαμόρφωσης επιτέλους ενός κέντρου στη πόλη μας”, όπως ομονοούν και φωνάζουν υπέρ αυτού τόσο η προηγούμενη όσο και η παρούσα δημοτική αρχή και οι πλείστες των παρατάξεων εντός δημοτικού συμβουλίου, πολύ αμφιβάλλουμε αν ο σχεδιασμός είναι για ένα υψηλό χώρο πρασίνου ή για κάτι ακριβώς αντίθετό του! Άρα, το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι, κατά τη γνώμη μας, μη υλοποιήσιμο λόγω της έλλειψης κρατικής χρηματοδότησης και ιδίων εσόδων, ενώ τα έργα είναι πολιτικά κατευθυνόμενα και δεν εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες.

Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν είναι σίγουρα τυχαία η σαφής έλλειψη από το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2020 ενός εκτεταμένου και υλοποιήσιμου σχεδίου π.χ. για την κατασκευή νέων παιδικών σταθμών με βάση το οξυμένο πρόβλημα που υπάρχει στο Δήμο μας αφήνοντας εκατοντάδες παιδιά έξω από αυτούς. Ή για τη συντήρηση των υπαρχόντων και την κατασκευή νέων αθλητικών εγκαταστάσεων με σκοπό το δημόσιο, δωρεάν μαζικό αθλητισμό. Ή ακόμη την εξασφάλιση χώρων όπου η πολιτιστική δημιουργία και έκφραση θα παρέχεται δωρεάν, όπως π.χ. μια ενδεχόμενη ανακαίνιση του κινηματογράφου ΑΛΕΚΑ και η λειτουργία του ως δημοτικού κινηματογράφου με καθόλου ή με χαμηλό αντίτιμο. Και φυσικά δεν θα μπορούσε να υπάρχει ένα τέτοιο σχέδιο που θα έβαζε στο κέντρο και θα υπηρετούσε τις λαϊκές ανάγκες, μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο που χαράζουν οι πολιτικές των μνημονίων, της Ε.Ε. και του κεφαλαίου με μοναδικό σκοπό την επίθεση απέναντι σε εργαζόμενους, νεολαία και λαό. Στην εξυπηρέτηση αυτής της πολιτικής, το κεντρικό κράτος έχει συνέχεια, με τη ΝΔ να παίρνει φόρα από το στέρεο έδαφος που της έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και το τοπικό κράτος έχει συνέχεια, όχι μόνο γιατί η παρούσα Δημοτική αρχή του Θώδα (ΝΔ) συνεχίζει τα πεπραγμένα της προηγούμενης, αυτής της Καφατσάκη, αλλά και γιατί με το σημερινό "παρών" που ψήφισε στο Δημοτικό Συμβούλιο η παράταξη “Μαζί για την Πόλη μας” (ΣΥΡΙΖΑ), διευκόλυνε και το πέρασμα του Τεχνικού Προγράμματος, ενώ την ίδια τακτική ακολούθησε και ο κύριος Αγγελόπουλος!! Οι συμπράξεις, λοιπόν, και οι συνεννοήσεις στα μεγάλα θέματα για τις οποίες μας μιλούσαν προεκλογικά όλες οι κυρίαρχες παρατάξεις είναι ήδη εδώ και φροντίζουν για τη συνέχεια της ίδιας, αντεργατικής πολιτικής. Σαν Κίνημα στην Πόλη του Ζωγράφου προφανώς καταψηφίζουμε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2020 και καλούμε τον λαό να μπει μαζικά στο προσκήνιο των κοινωνικών αγώνων για την ανατροπή τόσο του ίδιου όσο και του συνόλου της πολιτικής που θα ακολουθήσει με την κατάθεση του Προϋπολογισμού του Δήμου για το 2020.


Τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου Νίκου Παναγιώτη (Κίνημα στην Πόλη του Ζωγράφου), στο Δημοτικό Συμβούλιο της 28/11/2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δε θα δημοσιεύονται σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο