Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

Σχόλιο του Κινήματος στην Πόλη για τις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα



Τα περιστατικά των τελευταίων ημερών στο Σταθμό Λαρίσης, με την ακύρωση δρομολογίων που θα μετέφεραν πρόσφυγες στη Βόρεια Ελλάδα μετά από συνεργασία ΟΣΕ και αρμόδιων Υπουργείων και τον εγκλωβισμό προσφύγων (μεταξύ αυτών πολλών παιδιών και ηλικιωμένων) εντός του σταθμού από δυνάμεις των ΜΑΤ και των ΟΠΚΕ, κατέδειξαν για άλλη μια φορά την αντιπροσφυγική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις αντίστοιχες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κλειστών συνόρων, των στρατοπέδων συγκέντρωσης, των επαναπροωθήσεων.

Τα παραπάνω γεγονότα, η ωμή, δηλαδή, απαγόρευση μετακίνησης από πλευράς της κυβέρνησης, αποτελούν κλιμάκωση μιας συνολικότερης επίθεσης στους πρόσφυγες, σε ένα μομέντουμ ανόδου της εθνικιστικής – φασιστικής ρητορικής, που έχει μεταφραστεί σε επιθέσεις φασιστικών ομάδων σε ομάδες προσφύγων στα Βίλια και στην Κόνιτσα αλλά και σε ένα διαρκές κλίμα απειλής σε βάρος τους, ιδίως σε ό,τι έχει να κάνει με τα camps των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Λάδι στη φωτιά της εθνικιστικής έξαρσης στα νησιά ρίχνει και το τουριστικό κεφάλαιο, το οποίο με αιχμή του δόρατος τη Χρυσή Αυγή και άλλες φασιστικές ομάδες και την πολιτική κάλυψη των δημοτικών αρχών ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, κερδοφορεί στις πλάτες των κατατρεγμένων. Οι εικόνες των τελευταίων ημερών στο Σταθμό Λαρίσης αλλά και στα Διαβατά (με τις απωθήσεις προσφύγων που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα) δεν ήρθαν εν κενώ: η έξαρση κρουσμάτων φασιστικής βίας κοντά σε camps έχει οδηγήσει στην άνευ σχεδιασμού μετακίνηση πληθυσμών από νησιωτική Ελλάδα και επαρχία σε μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ η πρόσφατη απόφαση του Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να οδηγήσει σε έξωση από τα καταλύματα στα όποιο έμεναν μέχρι πρόσφατα πολλούς αναγνωρισμένους πρόσφυγες συνεισφέρει καθοριστικά στην κατάσταση. Είναι μόνο, όμως, το κεντρικό κράτος που διευθύνει  την παραπάνω επίθεση;

Οι οδηγίες του Υπουργείου δεν αφορούν μόνο τις ΜΚΟ αλλά και τους δήμους, με αποτέλεσμα η ευθύνη της μηδενικής πρόβλεψης για τη στέγαση, την ένταξη και το μέλλον αυτών των ανθρώπων να βαραίνει και τους εκφραστές του τοπικού κράτους: καμία μέριμνα για το αναφαίρετο δικαίωμα όλων των ανήλικων στην εκπαίδευση, καμία δομή πρόνοιας και ανάπτυξης για τους ανθρώπους αυτούς στο νέο περιβάλλον στο οποίο καλούνται να ζήσουν, καμία αξιοποίηση κτιριακού δυναμικού των δήμων για να στεγάζονται. Μόνο ανανεώσεις τρίμηνων «συμβάσεων» ανακούφισης και επιβίωσης στις χειρότερες δυνατές συνθήκες, με επιδοτήσεις της ΕΕ και υλοποιητές μεσάζοντες και ΜΚΟ, και αυτό, πλέον, κατά περιπτώσεις, και διαμονή σε σκηνές σε camps, σκηνές που ξανάκαναν την εμφάνισή τους μετά από δύο χρόνια, όπως στην περίπτωση του Σκαραμαγκά, ενώ το ίδιο αναμένεται και για άλλα κέντρα εντός Αττικής.

Από την πλευράς μας, καταγγέλλουμε στο σύνολό της την κυβερνητική πολιτική απέναντι στους πρόσφυγες, γνωρίζοντας ότι οι διακηρύξεις για εθνικές στρατηγικές ένταξης θα είναι μία από τα ίδια με τα παραπάνω αλλά και το τοπικό κράτος και τις δημοτικές αρχές που νίπτουν τας χείρας τους για αναφαίρετα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων, ενισχύοντας τον κοινωνικό αυτοματισμό και δίνοντας διαρκώς πατήματα στην εθνικιστική και φασιστική ρητορική. Απαιτούμε:

  • Να σταματήσει η καταστολή των προσφύγων. Ανοιχτά σύνορα και πόλεις για τους πρόσφυγες.
  • Άμεση κατάργηση της συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και κάθε διμερούς συμφωνίας επαναπροώθησης που στερεί το δικαίωμα των προσφύγων στο άσυλο.
  • Άσυλο και πλήρη δικαιώματα για όλους τους πρόσφυγες.
  • Να καταργηθούν τα στρατόπεδα προσφύγων, να στεγαστούν οι πρόσφυγες εντός του αστικού ιστού. Να διατεθούν κτίρια από το κτιριακό δυναμικό του δήμου για την εγκατάστασή τους.
  • Όλα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία στην πρωινή ζώνη, τμήματα υποδοχής και διορισμοί εκπαιδευτικών.
  • Διερμηνείς σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου και του κράτους, τα νοσοκομεία, τα υπουργεία.
  • Δικαίωμα ψήφου στους πρόσφυγες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δε θα δημοσιεύονται σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο