Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019

Προϋπολογισμός μειοψηφίας γίνεται; Με Κλεισθένη και καλή θέληση όλα γίνονται


Για άλλη μια φορά αποκαλυπτική ήταν η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τον προϋπολογισμό. Αποκαλυπτική όσον αφορά την κατεύθυνση του προϋπολογισμού, τη “δημοκρατικότητα” των δημοτικών συμβουλίων της “απλής αναλογικής” και τη διάθεση των μεγάλων παιχτών του Δήμου (Θώδας, Καφατσάκη, Αγγελόπουλος) αλλά και της πολιτικής σκηνής εν γένει (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) να συνεργαστούν για να προχωρήσει ο σχεδιασμός τους. Και αν για την κατεύθυνση του προϋπολογισμού τα έχουμε πει και στην ανακοίνωση μας, το πώς αυτός εγκρίθηκε μας δημιουργεί την ανάγκη να γράψουμε δυο λόγια.

Στην ψηφοφορία, 13 δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν υπέρ του σχεδίου της διοίκησης Θώδα, 17 ψήφισαν κατά και, παρ' όλα αυτά, ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε. Πώς γίνεται αυτό; Να είναι καλά ο Κλεισθένης της απλής αναλογικής, που προβλέπει ότι, ακόμα και αν καταψηφιστεί ο προϋπολογισμός, εφαρμόζεται, εφόσον δεν έχει κατατεθεί κοστολογημένη εναλλακτική. Εμείς, όπως στοιχειοθετήσαμε και στην ανακοίνωσή μας, δεν καταθέτουμε εναλλακτική, γιατί στα πλαίσια των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και της κεντρικής επιτήρησης των δήμων δεν υπάρχει εναλλακτική υπέρ των εργαζομένων. Όμως, ενώ τόσο η παράταξη Καφατσάκη όσο και η παράταξη Αγγελόπουλου πρακτικά παρουσίασαν πλήρως κοστολογημένη αντιπρόταση στις τοποθετήσεις τους, δεν την έθεσαν προς ψήφιση. Και έτσι, έμμεσα, στηρίζεις μια διοίκηση ενώ καταψηφίζεις την πρόταση της και επιτρέπεις να εγκριθεί και να ψηφιστεί το βασικό δηλαδή εργαλείο άσκησης πολιτικής σε τοπικό επίπεδο. Δημιουργείς εικόνα σύγκρουσης για τα μάτια του κόσμου, ενώ συνεργάζεσαι ουσιαστικά με τον πολιτικό σου αντίπαλο.

Πριν κλείσουμε αυτό το σχόλιο, να σημειώσουμε κάτι ακόμα: η διοίκηση του Δήμου, μέσω του υπεύθυνου συγκρότησης του προϋπολογισμού, παραδέχθηκε ότι ο προϋπολογισμός που εγκρίθηκε και ψηφίστηκε “δε βγαίνει”. Παραδέχθηκε ότι στα πλαίσια των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών σε δύο μήνες θα έχει πέσει έξω λόγω του μισθοδοτικού κόστους, των πάγιων υποχρεώσεων του δήμου και της μείωσης της επιχορήγησης και θα πρέπει να γίνει αναμόρφωσή του. Και σε αυτό το σημείο είπε ότι η αναμόρφωση αυτή θα περιλαμβάνει μείωση των μισθών των εργαζομένων. Κανείς δεν αντέδρασε στο άκουσμα αυτής της πρότασης που την επανέλαβε και δύο με τρεις φορές. Εμείς, σαν Κίνημα στην Πόλη, δε θα αφήσουμε κανένα να αγγίξει τους μισθούς των εργαζομένων. Θα μας βρουν απέναντι τους.

Εδώ η τοποθέτησή μας σαν Κίνημα στην Πόλη στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δε θα δημοσιεύονται σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο