Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Τοποθέτηση της Δημοτικής Συμβούλου του ΚσΠ για τον Προγραμματισμό προσλήψεων έκτακτου προσωπικού Ι.Δ.Ο.Χ στους ευαίσθητους τομείς Καθαριότητας, Κοινωνικών Υπηρεσιών , Τεχνικών Έργων κ.α.

Το Κίνημα  στην Πόλη του Ζωγράφου επί των θεμάτων 2,3,4.5 της 2ης τακτικής συνεδρίασης  του Δημοτικού Συμβουλίου για το έτος 2017, που αφορούν στον Προγραμματισμό Προσλήψεων προσωπικού με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου σε θέσεις που αφορούν κατά κανόνα πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε ευαίσθητους τομείς σε όλες τις υπηρεσίες του, στην καθαριότητα, τα τεχνικά έργα, την εκπαίδευση, τις κοινωνικές υπηρεσίες κ.α., εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του και τα καταψηφίζει.
Μέσω αυτών των προγραμμάτων η δημοτική αρχή παίζει με ιδιαίτερο ζήλο το παιχνίδι της Κυβέρνησης η οποία συνεχίζει πιστά το έργο της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Ένα παιχνίδι μέσω του οποίου γίνεται προσπάθεια να πειστεί η ελληνική κοινωνία ότι μειώνονται οι δείκτες ανεργίας. Αποσιωπάται εντέχνως το γεγονός ότι η γενίκευση της επισφαλούς ελαστικής και κακοπληρωμένης εργασίας ανακυκλώνει την ανεργία και εντείνει τον κοινωνικό αυτοματισμό. Τα Προγράμματα αυτά μόλις ολοκληρωθούν σε διάστημα λίγων μηνών θα αφήσουν τον Δήμο και τις υπηρεσίες του σε κακή κατάσταση.
Οι κάτοικοι αυτής της χώρας, έχουμε ζήσει στο πετσί μας τα μνημονιακά μέτρα που έχουν οδηγήσει  στη διάλυση των δημόσιων και δημοτικών υπηρεσιών μέσα από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση τους. Η κυβέρνηση, συνεχίζοντας το έργο της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να καλύψει ορισμένα από αυτά τα κενά και να ξεγελάσει τους δείκτες της ανεργίας, με προγράμματα ελαστικής και κακοπληρωμένης εργασίας λίγων μηνών. Μόλις αυτά ολοκληρωθούν, οι Δήμοι θα βρίσκονται και πάλι στην ίδια κατάσταση αδυναμίας κάλυψης των βασικών υπηρεσιακών αναγκών τους.
Κάποιοι θα πουν ότι δεν είμαστε σοβαροί αφού δεν σκεφτόμαστε ότι ο κόσμος έχει ανάγκη από δουλειά. Έχει ακουστεί αυτή η άποψη και μέσα σε αυτή την αίθουσα. Αυτοί που κόπτονται για το δικαίωμα της εργασίας του λαού έχουν αναρωτηθεί τι είδους εργασία προσφέρεται μέσω αυτών των προγραμμάτων στους συμπολίτες μας; Μήπως αποκρύπτουν ότι οι εργαζόμενοι μετατρέπονται σε ωφελούμενους/ες με μισθούς 430 ευρώ (για μέχρι 25 ετών) και 490 ευρώ (για άνω των 25). Γιατί αποκρύπτουν ότι αυτοί οι ωφελούμενοι δουλεύουν με πολύ χαμηλότερα μεροκάματα από τους συναδέλφους τους στην ίδια εργασία, χωρίς τα ίδια αναγνωρισμένα εργασιακά δικαιώματα, χωρίς πολλές φορές τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας με αποτέλεσμα τα τραγικά εργατικά ατυχήματα που συμβαίνουν κατά κόρον στην τοπική αυτοδιοίκηση;
Τι είδους υπηρεσίες προσφέρετε στους δημότες μέσω αυτών των Προγραμμάτων; Πως είναι δυνατόν να παρέχονται ποιοτικές υπηρεσίες σε κοινωνικές δομές που η εργασιακή εμπειρία διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο; Πως είναι δυνατόν κοινωνικές δομές που απευθύνονται σε άτομα με βαριά αναπηρία, των οποίων η συναισθηματικοί δεσμοί με τους θεραπευτές παίζει μέγιστο ρόλο να έχουν ποιοτικό χαρακτήρα από τη στιγμή που οι εργαζόμενοι αυτοί εναλλάσσονται ανά 5 ή 8 μήνες;  Τις κοινωνικές υπηρεσίες είτε αφορούν παιδιά είτε ηλικιωμένους τις έχετε καταντήσει σταθμούς parking.
Η διαρκής υποταγή των Δήμων σε ότι σερβίρει η κεντρική εξουσία έχει οδηγήσει η  σταθερή εργασία με μισθό αξιοπρέπειας να θεωρείται πολυτέλεια ενός πολύ μικρού κομματιού της κοινωνίας. Οι εργαζόμενοι, ωφελούμενοι για να ακριβολογούμε καταδικάζεται σε ένα ατελείωτο κυνήγι για την επιβίωση, μέσα σε έναν μόνιμο κύκλο μισο- εργασίας, μισο- ανεργίας. Ειδικά για τη νέα γενιά, το μέλλον που ετοιμάζουν τα νέα μέτρα τους φέρνει τον υπο-κατώτατο μισθό και υπόσχεται μια υπο- κατώτατη ζωή. Eάν εσείς εδώ μέσα ονειρεύεστε αυτή τη ζωή για τα παιδιά σας και τα εγγόνια σας σας την επιστρέφουμε.
Ο μόνος που μπορεί να εγγυηθεί μια διαφορετική προοπτική είναι ο διαρκής αγώνας εργαζομένων- ανέργων ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές, ενάντια στην κυβέρνηση, την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. Ένας αγώνας που πρέπει να λάβει χώρα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε πόλη και γειτονιά. Η ιστορία έχει δείξει ότι ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες ομηρίας, ο συλλογικός αγώνας μπορεί να φέρει αποτελέσματα, όπως στο παράδειγμα της ηρωικής μάχης που έδωσαν οι εργαζόμενοι στα προηγούμενα προγράμματα 5μηνης εργασίας στους Δήμους.
Τέλος να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις της Όλγας Γεροβασίλη ότι η επαγγελόμενη μονιμοποίηση συμβασιούχων που επικαλούνταν ο προκάτοχος της κ. Κατρούγκαλος αντιμετωπίζει νομικά προβλήματα ίσως ανυπέρβλητα. Και το τονίζουμε για να μην μοιράζονται φύκια για μεταξωτές κορδέλες στους παρατασιούχους συμβασιούχους.
Το βέβαιο είναι ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον δρόμο του ενωτικού αγώνα όλων των εργαζομένων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δε θα δημοσιεύονται σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο