Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Απαντήσεις στα Ερωτήματα της Επιτροπής για το κτήμα Ζωγράφου

  1. Συμφωνείτε με το αίτημα της επιτροπής κατοίκων ότι η βίλα πρέπει να γίνει χώρος πολιτισμού και το κτήμα της βίλας πάρκο υψηλού πρασίνου, ανοιχτά, δημόσια και δωρεάν, χωρίς εμπορευματικές και ανταποδοτικές χρήσεις; Αν ναι, θα διατηρήσετε αυτή τη θέση ακόμα και σε ενδεχόμενο επιτήρησης του δήμου λόγω αυξημένου χρέους;

Συμφωνούμε απόλυτα με τις θέσεις τις επιτροπής. Η απόφαση του ΣΧΟΠ είναι μια πρώτη μεγάλη νίκη της επιτροπής κατοίκων. Ο αγώνας όμως πρέπει να συνεχιστεί για την υλοποίηση της απαλλοτρίωσης, την διασφάλιση της μη εμπορευματικής χρήσης του χώρου, την  πραγματοποίηση ενός ανοιχτού, δημόσιου και δωρεάν χώρου πολιτισμού από τον κάτοικο για τον κάτοικο.
Η πιθανότητα επιτήρησης του δήμου είναι αποτέλεσμα της αγοράς του Καζάκου «μιας ταράτσας εμπορικού κέντρου στο κτήμα της βίλας» με 20εκ€, αλλά και εκδοχή που περιγράφεται στον Καλλικράτη ώστε να επιβάλλεται η πιο άγρια νεοφιλελεύθερη πολιτική στους δήμους όπως ακριβώς συμβαίνει και με την Τρόικα. Όπως και το μνημόνιο έτσι ακριβώς και ο Καλλικράτης είναι πολιτικές πραχτικές που πρέπει να μας βρουν απέναντι τους και όχι να τις νομιμοποιήσουμε. Άρα η μάχη για την μη εμπορευματική χρήση του κτήματος της βίλα Ζωγράφου θα είναι μια μάχη ευρύτερης σημασίας για την αυριανή τύχη τουλάχιστον του δήμου μας.
  1. Θα διεκδικήσετε από το ΥΠΕΚΑ να διασφαλίσει την απαλλοτρίωση του συνόλου του Κτήματος Ζωγράφου με δικούς του πόρους και να επιστραφούν τα 20 εκατ. ευρώ της αγοράς στο ταμείο του δήμου αφού ασκηθεί κάθε νομική διαδικασία για τον έλεγχο της αγοραπωλησίας, των τίτλων ιδιοκτησίας και την επιβολή ποινικών κυρώσεων όπου απαιτούνται; Ποιες ενέργειες θα κάνετε για να πιέσετε ώστε να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα για το χαρακτηρισμό του κτήματος ως χώρου κοινόχρηστου πρασίνου;

Η αντίληψη μας για την πολιτική επιβάλει να λειτουργούμε μέσα από αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες των άμεσα ενδιαφερόμενων για ένα θέμα και εν προκειμένω  την επιτροπή κατοίκων. Με αυτή την έννοια κάθε δράση μας πραγματώνεται μέσα από την συζήτηση που πραγματοποιούμε με όλους τους συναγωνιστές της επιτροπής. Όπως μέχρι σήμερα έτσι και σε αυτό τον γύρο του αγώνα θα χρειαστούν μια σειρά κυρίως κινηματικές αλλά και νομικές παρεμβάσεις πίεσης στο ΥΠΕΚΑ. Σε κάθε περίπτωση και η πολιτική του δήμου ως θεσμού είναι σημαντικό να ευθυγραμμιστεί με τις δράσεις τις επιτροπής ώστε να επιτευχθεί το καλλίτερο αποτέλεσμα είναι σημαντικό ο δήμος να ελέγξει ακόμα και νομικά την εγκυρότητα κάθε προηγούμενης διαδικασίας με σκοπό την επιστροφή των 20 εκ€ και την διασφαλίσει της απαλλοτρίωσης του συνόλου του Κτήματος Ζωγράφου από το ΥΠΕΚΑ.  

  1. Αναγνωρίζετε το ρόλο που παίζουν οι επιτροπές κατοίκων στα κρίσιμα ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής στο δήμο μας; Αν ναι, πως στηρίξατε τις επιτροπές κατοίκων το προηγούμενο διάστημα; Δεσμεύεστε να στηρίξετε έμπρακτα τις προσπάθειες των επιτροπών και, σε περίπτωση που εκλεγείτε στη διοίκηση του δήμου, να ικανοποιήσετε τα αιτήματά τους;

Δεν πιστεύουμε ότι ένας δήμος μπορεί να ηγείται από μια μερίδα ¨σωτήρων¨. Δεν υπάρχουν σωτήρες για την υπεράσπιση των αναγκών των κατοίκων. Μόνο οι ίδιοι κάτοικοι οργανωμένοι σε αμεσοδημοκρατικές συλλογικότητες όπως οι επιτροπές κατοίκων μπορούν να το κάνουν. Με τα μάτια στην ρεαλιστικότατη ουτοπία της Marinaleda στην Ισπανία επιμένουμε ότι μόνο υπό τον συνεχή έλεγχο και την συλλογική δράση μπορούν οι κάτοικοι να διασφαλίσουν την λαϊκή και δίκαιη λειτουργία ενός δήμου. Η επιτροπές κατοίκων είναι για τους κατοίκους και σαν κάτοικοι θεωρήσαμε και θεωρούμε καθήκον μας να δουλέψουμε μέσα σε αυτές.   
  1. Δεσμεύεστε να διατηρήσετε όλους τους ελεύθερους χώρους του δήμου μας ανοιχτούς, δημόσιους, χωρίς εμπορευματικές-ανταποδοτικές χρήσεις χωρίς να «πέσει ούτε ένα κυβικό μέτρο τσιμέντο» για γκαράζ η κάθε άλλου είδους χρήση; (Σημειωτέον: Σύμφωνα με την έκθεση του εργαστηρίου αστικού περιβάλλοντος του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, «οι προγραμματισμένοι να κατασκευαστούν έξι υπόγειοι χώροι στάθμευσης θα απορροφήσουν λιγότερα αυτοκίνητα από όσα θα προστεθούν στην κυκλοφορία του Δήμου Ζωγράφου τους επόμενους 24 μήνες. Δηλαδή σε ένα ή το αργότερο δύο έτη η κατάσταση θα βρίσκεται ακριβώς στο ίδιο σημείο όπου βρισκόταν προ της κατασκευή των γκαράζ».) Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσετε για να αυξήσετε το ποσοστό πρασίνου ανά κάτοικο;

Είμαστε ενάντια στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος της δημόσιας γης, τα κοινωνικά αγαθά όπως είναι το πράσινο αλλά και εν γένει οι ελεύθεροι χώροι δεν είναι χώρος για την άσκηση εμπορικών και ανταποδοτικών δραστηριοτήτων είναι χώροι ελεύθεροι για να τους απολαμβάνουν οι κάτοικοι.
Η κατασκευή κάθε είδους γκαράζ είναι προφανές και με την μελέτη του πολυτεχνείου είναι μια δημαγωγική πολιτική που δεν απαντάει στο πρόβλημα. Η μόνη λύση στο πρόβλημα είναι η προώθηση των μεσών μαζικής μεταφοράς ως κυρίαρχου  και ποιοτικού  τρόπου  μετακίνησης. Η πολιτική των γκαράζ είναι μια χρεωκοπημένη πολιτική που διεκδικεί να ξαναφέρει ακόμα έναν κύκλο τσιμεντοποιήσεων και ιδιωτικοποιήσεων της δημόσιας γης.

Συναγωνιστές της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΚΤΗΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ , ζητάμε συγνώμη για την καθυστέρησή μας να απαντήσουμε στις ερωτήσεις σας . Σαν ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ  θα υπερασπιστούμε τους αγώνες και τη αιτήματά σας μέχρι κεραίας . Θα βρεθούμε δίπλα σας και μετά τις εκλογές στους καινούργιους ωραίους αγώνες , όπου χρειαστεί , στους ίδιους δρόμους  στις ίδιες πορείες , στα ίδια δικαστήρια . Η δράση της επιτροπής σας είναι  πρότυπο για τα κινηματικά δεδομένα του δήμου και έχει γίνει σημείο αναφοράς  στην Αττική. . Θέλουμε να θεωρείτε την παράταξή μας , την παράταξη της ριζοσπαστικής και μαχόμενης αριστεράς του Ζωγράφου , δεδομένο σύμμαχό σας  σε όλες τις μελλοντικές σας  προσπάθειες  και κινητοποιήσεις .  Το ‘’ Κίνημα στην Πόλη  ‘’ θα υπερασπιστεί   μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο κάθε δράση που θα στοχεύει στην  ανάδειξη της βίλας Ζωγράφου σε πάρκο υψηλού πρασίνου και πολιτισμού  για ελεύθερη χρήση από όλους τους κατοίκους .

Για το ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
Ράνια Νενεδάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δε θα δημοσιεύονται σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο