Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Το Κίνημα στην Πόλη για τον αθλητισμό και τον ΗΛΥΣΙΑΚΟ

Kερδίζουμε τη ζωή σε μια μαχόμενη γειτονιά!
Το Κίνημα στην Πόλη για τον αθλητισμό και τον ΗΛΥΣΙΑΚΟ
Πριν λίγες μέρες, ο πρωθυπουργός έκανε το περίφημο διάγγελμα όπου είπε ότι αν δεν υπερψηφιστούν οι συνδυασμοί που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ  θα δημιουργηθεί ζήτημα νομιμοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής και μπορεί να πάμε σε εκλογές. Κι αυτό, όταν σε όλο το προηγούμενο διάστημα ακούγαμε από τους υποψηφίους και τους συνεργαζόμενους με το ΠΑΣΟΚ ότι οι εκλογές έχουν αποκλειστικά «αυτοδιοικητικό» χαρακτήρα.  Οι εργαζόμενοι εκβιάζονται με την απειλή της πτώχευσης και της ακυβερνησίας, την ώρα που η πλειοψηφία τους πτωχεύει στην πράξη και η κυβερνητική σταθερότητα γίνεται συνώνυμη της μόνιμης βαρβαρότητας.
Η νέα αυτή πολιτική και οικονομική κατάσταση θα εξοντώσει τελείως κάθε απομεινάρι μαζικού λαϊκού αθλητισμού, θα διαλύσει κάθε απόπειρα λειτουργίας ομάδων στις γειτονιές όπως ο ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ. Δημόσια ανοιχτά γήπεδα, δημόσιοι αθλητικοί οργανισμοί θα υποταχθούν ολοκληρωτικά στη λογική του κέρδους και της ανταποδοτικότητας, θα υποταχθούν ακόμη περισσότερο σε επιχειρηματίες με καλή ή κακή επιφάνεια που θέλουν να δημιουργήσουν μια καλή ή να ξεπλύνουν την ύποπτη εικόνα τους και το ύποπτο χρήμα. Κάθε αίσθηση πραγματικού αθλητικού ή φίλαθλου πνεύματος θα εξαφανιστεί στο όνομα του πρωταθλητισμού με τραγικές συνέπειες στις συνειδήσεις, στις ζωές, στην υγεία των αθλητών, αλλά και στην πλήρη επικράτηση του οπαδισμού. Το κίνημα στην Πόλη καλεί κάθε φίλαθλο πνεύμα να αντισταθεί σε κυβέρνηση-μνημόνιο - ΔΝΤ-ΕΕ γιατί η πολιτική τους είναι καταστροφική για τον αθλητισμό. Εμείς δεν φοβόμαστε, επιδιώκουμε την ανατροπή της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου - ΕΕ – ΔΝΤ. Δεν αναγνωρίζουμε και δε θέλουμε να εξαθλιωθεί ο εργαζόμενος λαός για να πληρώσει ένα χρέος που δε δημιούργησε ο ίδιος, αλλά οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και το μεγάλο κεφάλαιο με τα μεγάλα φαγοπότια κάθε είδους (εξοπλισμοί, Ολυμπιάδα, μεγάλα, έργα, προμήθειες, διαπλοκή κεφαλαίου/κυβερνήσεων, διαφθορά). Ταυτόχρονα, ο Καλλικράτης μετατρέπει τους δήμους σε Ανώνυμες Επιχειρήσεις που λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Αυτό σημαίνει αύξηση φόρων, ιδιωτικοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών ή λειτουργία τους επί πληρωμή.
 Σε μια τέτοια αγωνιστική κατεύθυνση χαιρετίζουμε και στηρίζουμε την απεργιακή προσπάθεια των παικτών του ΗΛΥΣΙΑΚΟΥ να ακολουθήσουν την απόφαση του ΠΣΑΚ και να διεκδικήσουν τα αυτονόητα, όπως Ασφαλιστική κάλυψη, Πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη, κατάρτιση συλλογικής σύμβασης εργασίας κ.α. Καταδικάζουμε τις απόπειρες καταστολής της απεργίας από τη μεριά του κράτους.
Έχουμε να πούμε πολλά για τον χαρακτήρα και την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο επαγγελματικός αθλητισμός, παρασέρνοντας και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Πρώτα από όλα, έχει αφαιρέσει από τον τελευταίο το ρομαντισμό και το πραγματικό φίλαθλο πνεύμα, την έννοια της λαϊκής συμμετοχής. Επιχειρηματίες και μαφιόζοι αγοράζουν συνοικιακές ομάδες και τις μετατρέπουν σε πλυντήρια βρόμικου χρήματος και εξωραϊσμού του δικού τους δημόσιου προσώπου. Εκμεταλλεύονται το φίλαθλο αίσθημα και την ανάγκη των νέων για συμμετοχή σε συλλογικότητες, μετατρέποντας τους συνδέσμους σε ιδανικούς στρατούς για αυτούς με πολλές χρήσεις. Ο φανατισμός, η αναζήτηση ταυτότητας, η διάχυση της βίας και του ανταγωνισμού ως κυρίαρχου πολιτισμικού προτύπου στον χώρο του ομαδικού αθλητισμού μετατρέπουν τον αθλητικό ανταγωνισμό σε ένα είδος πολέμου γειτονιών και παρεών.
Ποτέ όμως η πραγματικότητα δεν έχει μια όψη.
Πολλές από τις επαγγελματικές ομάδες τροφοδότησαν με τη φήμη και την αναγνωρισιμότητα που απέκτησαν τα τμήματα του ερασιτέχνη που έφεραν την ονομασία τους, έδωσαν το κίνητρο σε δεκάδες παιδιά κάθε ηλικίας, να στραφούν στον αθλητισμό, σε πολλά και μη προβεβλημένα πολλές φορές αθλήματα. Η ομάδα της γειτονιάς δημιουργεί μια αίσθηση 'κοινότητας' μεταξύ των κατοίκων. Στο βαθμό που οι παίκτες προέρχονται ή σχετίζονται από τη γειτονιά, ή το γήπεδο είναι μέρος τη εβδομαδιαίας φίλαθλης ενασχόλησης, οι κάτοικοι θέλουν να βλέπουν την ομάδα τους να πηγαίνει καλά, είναι ένα θέμα συζήτησης μεταξύ τους, και πολλές φορές η ομάδα έχει και το χαρακτήρα «ήρωα» της γειτονιάς, της παρέας, της σχολικής τάξης. Μια τέτοια ομάδα, με ιστορία σημαντική, ήταν και είναι ο ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ. Για αυτό το λόγο το Κίνημα στην Πόλη συμπαραστάθηκε στην αγωνία των φιλάθλων του ΗΛΥΣΙΑΚΟΥ και όλων των Ιλισιωτών για την παράνομη συγχώνευση της ομάδας με το Αιγάλεω.
Συνεπώς, στις εκλογές της 7ης Νοέμβρη καλούμε τον ζωγραφιώτικο λαό να καταδικάσει κάθε επίσημο ή ανεπίσημο εκφραστή και υπερασπιστή του μνημονίου, του “Καλλικράτη” και της αντεργατικής επίθεσης συνολικά, αλλά και της πολιτικής τσιμεντοποίησης στους ελεύθερους χώρους. Τόσο ο συνδυασμός του κ. Καλλίρη (ΠΑΣΟΚ) όσο και του κ. Καζάκου (ΝΔ,ΛΑΟΣ), αλλά και της κα Καφατσάκης (ΠΑΣΟΚ, Αριστερά του Μνημονίου) είναι εξίσου και χωρίς ουσιώδεις διαφορές εκφραστές της ίδιας πολιτικής. Απάντηση δεν μπορεί να είναι όμως ούτε η Λαϊκή Συσπείρωση/ΚΚΕ με την επικεφαλής κα Ρέτζιου. Γιατί δε συμμετείχαν σε κανένα κίνημα στην περιοχή, λειτουργούν περιχαρακωμένα συνολικά στο εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα, δεν συμβάλλουν ουσιαστικά στη δημιουργία ενός μαζικού κινήματος που θα ανατρέψει άμεσα αυτήν την πολιτική. Αντίθετα, υπερασπίζοντας τον χρεοκοπημένο «υπαρκτό σοσιαλισμό» προσδοκούν την έλευση της Λαϊκής Οικονομίας για την επίλυση όλων των προβλημάτων. Το Κίνημα στην Πόλη έχει συμβάλλει στις μεγάλες νίκες των επιτροπών αγώνα στου Ζωγράφου, έχει αποτελέσει την μοναδική πραγματική αντιπολίτευση έξω και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι ένα ψηφοδέλτιο νίκης για τους λαϊκούς αγώνες καθώς περιέχει ανθρώπους με καθοριστική συμβολή στους εργατικούς και νεολαίστικους αγώνες. Καλούμε λοιπόν τον Ζωγραφιώτικο λαό να στηρίξει Κίνημα στην Πόλη οδηγώντας στο δημοτικό συμβούλιο, όχι μόνο έναν, αλλά πολλούς μαχητές δημοτικούς συμβούλους.
ΚΙΝΗΜΑ στην ΠΟΛΗ του Ζωγράφου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δε θα δημοσιεύονται σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο