Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Το Κίνημα στην Πόλη Για τα οικονομικά του Δήμου


Το νέο θεσμικό πλαίσιο
Η σαρωτική αλλαγή του αυτοδιοικητικού χάρτη της χώρας με το σχέδιο “Καλλικράτης” δεν είναι πουθενά πιο εμφανής από ότι στην οικονομική λειτουργία των δήμων. Το σχέδιο αυτό βάζει από την κεντρική πύλη, και όχι από την κερκόπορτα όπως οι Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα, την αγορά και τους ιδιώτες σε όλους τους τομείς της ζωής ενός δήμου.
Οι αλλαγές που φέρνει ο “Καλλικράτης” δεν περιορίζονται μόνο στην συγχώνευση δήμων. Λειτουργεί ως “Δαμόκλεια σπάθη” πάνω από κάθε τοπικη κοινωνία, ώστε αυτές να αποδεκτούν την έφοδο του ιδιωτικού τομέα σε ό,τι προσφέρει και μετατρέπει τους δήμους σε νέο Ελντοράντο. Και αυτό επειδή, με την απειλή της επιτήρησης, προσπαθεί να περικόψει κατεκτημένα δικαιώματα και να παραδώσει βορά στον ιδιωτικό τομέα την Υγεία, την Παιδεία, το περιβάλλον, τον πολιτισμό.

Ζωγράφου, ο πέμπτος πιο υπερχρεωμένος δήμος της χώρας
Τα στοιχεία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και τις τράπεζες δείχνουν πως ο δήμος χρωστά συνολικά 26.486.485 ευρώ, ενώ έχει και 30.000.000 οφειλές προς τρίτους. Το άρθροισμα (56.486.485 ευρώ) τον κατατάσει πέμπτο δήμο σε χρέη, μετά τον Πειραιά, την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και τα Ανω Λιόσια.
Σύμφωνα με τις πρόνοιες του “Καλλικράτη”, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην επιτήρηση. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει πως την επαύριο κιόλας των εκλογών έρχονται αυξήσεις τελών, απολύσεις υπαλλήλων, μεταβολή προς το χειρότερο των ήδη κακών υπηρεσιών που παρέχονται προς τους δημότες, που φθάνει μέχρι και στην κατάργηση τους.

Πως προέκυψαν όμως αυτά τα χρέη;
Η δημοτική αρχή του Γ. Καζάκου παραδέχεται πως έχει συνάψει, συνολικά, δάνεια ύψους 36.101.080 ευρώ. Αναφέρει πως 19.400.000 ήταν το δάνειο που συνήφθηκε για την αγορά της Βίλας Ζωγράφου, αυτό που δεν λέει ότι έσπευσε να πάρει το δάνειο πριν οριστεί η χρήση του χώρου από το τότε Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωραταξίας και Δημοσίων Εργων. Ετσι, πλήρωσε ένα τίμημα που, σύμφωνα με τους ορκωτούς λογιστές, αντιστοιχεί σε αξία οικοδομήσιμου οικοπέδου. Ο αγώνας των κατοίκων το ανέτρεψε και αφήνει έκθετη την δημοτική αρχή.
Η ίδια δημοτική αρχή είναι που παραδέχεται πως έχει συνάψει άλλες τρεις δανειακές συμβάσεις για αγορά ακινήτων, εξόφληση Παρελθόντων Οικονομικών Ετών, και πληρωμές οφειλών σε διώτες και παλιά χρέη. Πως είναι υγιής οικονομικα ένας δήμος που δανείζεται για να πληρώσει τα χρέη του;

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά



Η κακοδιαχείρηση είναι ενδειμική και στον δήμο Ζωγράφου. Χιλιάδες ευρώ σπαταλώνται σε έργα βιτρίνας, δημόσιες σχέσεις, γιορτές, εκδηλώσεις, καθώς και σε έξοδα για την προσωπική προβολή του ίδιου του Δημάρχου αλλά και της παράταξής του. Την ίδια στιγμή, για τους φτωχούς και άπορους συμπολίτες μας κάθε προϋπολογισμός προβλέπει οικονομική στήρηξη της τάξης των 15.000 ευρώ, από τα οποία δίνονται τελικά συνήθως γύρω στα 2.500 ευρώ. Πρόσφατα κυκλοφόρησαν μαζικά φυλλάδια για τον απολογισμό των έργων στο δήμο που, στην ουσία, λειτουργούσαν ως προπαγάνδα για την επανεκλογή του Γ. Καζάκου, με τον λογαριασμό να πηγαίνει φυσικά στον Δήμο. Ακόμα, ενδεικτικά της διαχειριστικής λογικής που ακολούθησε η απερχόμενη δημοτική αρχή είναι τα στοιχεία του τελευταίου προϋπολισμού, του έτους 2010:
Μισθώματα αιθουσών για εκδηλώσεις: 900.000 ευρώ
Εξοδα προβολής και δημόσιες σχέσεις: 270. 500 ευρώ
Εξοδα παράστασης δημάρχου και αντιδημάρχων: 270.000 ευρώ
Εορτές και διαλέξεις: 226.000
Αποδοχές υπαλλήλων ειδικών θέσεων (σύμβουλοι κλπ): 320.000 ευρώ
Τα παραπάνω κάνουν άθροισμα 1.760.500 ευρώ, ποσό μεγαλύτερο από το ετήσιο χρεωλύσιο για το δάνειο της Βίλας Ζωγράφου (1.6 εκ. Ευρώ). Αξίο αναφοράς είναι πως, ενώ υπήρχε στον προϋπολογισμό του 2009 κονδύλιο για το χρεωλύσιο, αυτό δεν καταβλήθηκε ποτέ, την στιγμή που η ξένη τράπεζα ζητά ήδη την ενεργοποίηση των ποινικών ρητρών που προβλέπει η δανειακή σύμβαση.
Αλλά και στο βόλεμα “ημετέρων” δεν υστέρησε η απερχόμενη δημοτική αρχή. Κατέφυγε μάλιστα στην πλαστογράφηση πρακτικών του Δημοτικού Συμβουλίου, για την οποία προσφύγαμε στον εισαγγελέα.

Λεφτά υπάρχουν;
Η δημοτική αρχή ακολούθησε την πεπατημένη. Κύρια πηγή εσόδων είναι το χαράτσι στους κατοίκους. Είναι ενδεικτικό πως αυξήθηκαν τα δημοτικά τέλη πάνω από 15% την τελευταία τετραετία, και όλα αυτά ενώ μειώνονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους δημότες. Πέρισυ, ο Δήμαρχος Ζωγράφου αποφάσισε ότι από τον Γενάρη του 2010 τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού αυξάνονται κατά 5% (από 1,80 σε 1,89 €/τ.μ.) και ο δημοτικός φόρος κατά 4% (από 0,19 σε 0,20 €/τ.μ.)!! Πιο ψηλά και από τους Δήμους της Βούλας και Βάρκιζας (1,52 €/τ.μ.), το Δήμο Αθηναίων (1,65 €/τ.μ.) και πολλούς άλλους. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα 3 τελευταία χρόνια λιτότητας για το λαό (2008 – 2010), ο Δήμαρχος έχει αυξήσει τα Δημοτικά Τέλη κατά 15% και το Δημοτικό Φόρο κατά 12% περίπου!!
Την ίδια στιγμή, το οφειλούμενα ποσά της κεντρικής κυβέρνηση μόνο προς τον δήμο μας υπολογίζονται σε 70 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2009 έγινε εφικτό να εκταμιευθεί το... ιλιγγιώδες ποσό των 900.000 Ευρώ. Ούτε μία κίνηση για πίεση προς την κυβέρνησης δεν έκανε η απερχόμενη δημοτική αρχή, μόνη της ή με άλλους δήμους, για να εισπραχθεί, αν όχι όλο, ένα μέρος των παραπάνω πόρων.
Οσον αφορά την εκμετάλλευση της δημοτικής περιουσίας, αυτή γίνεται με όρους αδιαφάνειας. Η δημοτική περιουσία έχει νοικιαστεί σε ιδιώτες (Κυλικεία, Ρυθμός, Ινφο καφέ) και είναι αμφίβολο γίνεται σωστά η εκμετάλλευσή της. Δεν έχουν περάσει και πολλά χρόνια από τότε που ο ενοικιαστής του Ινφο Καφέ έφυγε νύχτα, αφήνωντας χρέη ύψους 300.000 ευρώ στον Δήμο. Είναι χαρακτηριστικές οι προβλέψεις των προϋπολογισμών των δύο τελευταίων ετών για την ΜΑΞΙΑΔΗΖ, την εταιρεία που ανέλαβε να διαχειριστεί όλη την περιουσία του δήμου. Το 2009 προβλεπόταν κέρδη 1000 ευρώ και στον απολογισμό ήταν μηδενικά, ενώ για το 2010 προβλέπονται κέρδη 500 ευρώ.

Προυπολογισμοί - φούσκες
Ηταν μόνιμη πρακτική στον Δήμο Ζωγράφου να υπάρχουν διογκομένοι προϋπολογισμοί και να μην εκτελούνται, ενώ από τις πολλές αλλαγές και αναμορφώσεις κατέληγαν να είναι αγνώριστοι, χωρίς οι αλλαγές να συνοδεύονται από Αιτιολογική έκθεση όπου πρέπει να αναφέρονται οι λόγοι που υπαγορεύουν αυτές τις αναμορφώσεις. Ενδεικτικό της “αστοχίας” των προβλέψεων της δημοτικής αρχής είναι το ότι για το 2009 προϋπολογίστηκαν έσοδα ύψους 107,5 εκ.€, αλλά στις 31/10/09 βεβαιώθηκαν μόνο 33,5 εκ.€.


Διεκδικούμε



-Άμεση μείωση των δημοτικών τελών.




-Καμιά επιβολή τοπικής φορολογίας με παράλληλη χρηματοδότηση των δήμων μόνο από τον




κρατικό- Την απόδοση στο ακέραιο των παρακρατηθέντων πόρων από το κράτος στους δήμους
- Την κατάρτιση συμμετοχικού προϋπολογισμού και τεχνικού προγράμματος, τα οποία θα προέλθουν από πλατειά λαϊκή διαβούλευση
- Ανακατανομή του δημοτικού προϋπολισμού με έμφαση την κοινωνική μέριμνα, την υγεία, την Παιδεία, το περιβάλλον και τον πολιτισμό
- Δημοτικά τέλη ανάλογα του μεγέθους της επιχείρησης με προοδευτική μείωση του συντελεστή φορολόγησης στις μικρότερες επιχειρήσεις
- Κατάργηση των δημοτικών τελών σε άπορους και ανέργους
- Την πλήρη διαφάνεια και τη δυνατότητα κοινωνικού ελέγχου στον σχεδιασμό και την εκτέλεση των έργων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δε θα δημοσιεύονται σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο