Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2008

Για τον προϋπολογισμό του Δήμου το έτος 2009


Εισήγηση πάνω στον προϋπολογισμό του Δήμου Ζωγράφου για το 2009.

Ο τρόπος που η Διοίκηση του Δήμου φέρνει στο ΔΣ σοβαρά θέματα, δείχνει και το πόσο πολύ το υποβαθμίζει και το αγνοεί παραδειγματικά.
Η δημιουργία των Δημοτικών επιχειρήσεων, το τεχνικό πρόγραμμα, η προμελέτη για τη τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων, τα σχέδια για την έκταση στο Γουδή και τώρα ο Προϋπολογισμός, έρχονται τελευταία στιγμή με τη λιγότερη δυνατή πληροφόρηση, ακόμα και απ’ αυτή που οι νόμοι προβλέπουν, ώστε να μηδενίσουν τη δυνατότητα αποτελεσματικής και σε βάθος μελέτης καθενός, ενώ ο Δήμαρχος έχει όλο το χρόνο, τους συμβούλους και τις πυγές πληροφόρησης για να μας τα παρουσιάσει με βάση τις επιδιώξεις του.

Άλλος ένας προϋπολογισμός συζητιέται μακριά από τους κατοίκους του Δήμου και τις ανάγκες τους. Μια επίφαση «λαϊκής συμμετοχής» για ανοιχτές λαϊκές συνελεύσεις που υποχρεώνεται από τον νέο Κώδικα των ΟΤΑ, ο Δήμαρχος να πραγματοποιήσει και να παρουσιάσει τον προϋπολογισμό του Δήμου, δεν πραγματοποιείται πουθενά σχεδόν στη χώρα μας και βέβαια ούτε στο Δήμο Ζωγράφου.
Κατά παράδοση, όλοι οι προϋπολογισμοί του Δήμου είναι διογκωμένοι και απραγματοποίητοι. Συνήθως πραγματοποιούνται στο 30%. !!! Άλλωστε «το τάξιμο δεν βλάφτει το δόσιμο βλάφτει» λέει ο λαός μας.
Είναι δε συνήθεια για τους προϋπολογισμούς του Δήμου Ζωγράφου, να γίνονται τελικά αγνώριστοι από τις συνεχείς αναμορφώσεις που θα ακολουθήσουν
Αν αυτό τα προηγούμενα χρόνια ήταν εκτίμηση, σήμερα είναι πλέον βεβαιότητα αφού η συζήτηση συμπίπτει με την τεράστια οικονομική κρίση του καπιταλισμού και της ελεύθερης αγοράς που θα ρύθμιζε το σύστημα. Στην Ελλάδα βλέπουμε τα προβλήματα να έρχονται και το sprend των δεκαετών ομολόγων στα επιτόκια που δανείζεται το ελληνικό δημόσιο, έχει φτάσει στα επίπεδα που δανείζονται οι χώρες της κεντρικής Αφρικής (στις 225 μονάδες ως προς της Γερμανίας ).
Καθημερινή της Κυριακής 11/12/2008 γράφει επί λέξει στη πρώτη σελίδα του οικονομικού της ένθετου: «Το μήνυμα έχει δοθεί στην Τ.τ.Ε. από τις Βρυξέλλες και την Φρανκφούρτη. Μην περιμένετε από εμάς, αν χρειαστεί θα πρέπει να απευθυνθείτε στο Δ.Ν.Τ. Δεν υπάρχουν μηχανισμοί χρηματοδότησης για τα κράτη-μέλη της ΟΝΕ. Η διάσωση (bailout) δεν προβλέπεται από την συνθήκη του Μάαστριχτ.»!!!
Στη δεύτερη σελίδα της γράφει: «Προσωρινός ο προϋπολογισμός για το 2009» και συνεχίζει « Η Κομισιόν στις 19 Ιανουαρίου αναμένεται να εκτιμήσει ότι η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο»!!
Θέλετε να πιστέψουμε μετά απ’ αυτά, ότι ο δικός σας προορισμός θα εκτελεστεί!! Δεν το πιστεύετε ούτε οι ίδιοι.

Ο Προϋπολογισμός του 2007 για παράδειγμα ήταν 91 εκ. € και ο φετινός λογιστικού ύψους 133 εκ. ευρώ. Για το 2009 προβλέπετε ποσό ύψους 105 εκ. ευρώ. Γιατί τέτοια αυξομείωση; ο Απολογισμός του 2006 ήταν γύρο στα 34 εκ € μόνο!! Έκτοτε δεν έχουμε άλλον απολογισμό. Για Ισολογισμό βέβαια (που έχει μια σχετική αντικειμενικότητα αφού μπαίνουν και οι ορκωτοί λογιστές! ) κουβέντα δεν γίνεται αφού έχουμε μείνει 5 χρόνια πίσω!!

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που δεν συνοδεύεται από την λεγόμενη Αιτιολογική Έκθεση, ( τυπική παρουσίαση στα έσοδα μόνο) όπως είναι λογικό αλλά και υποχρεωτικό από τον Κώδικα και την εγκύκλιο του Υπουργ. Εσωτερ. 65659/22 Νοεμ. 2007 Άρθρ. 2 παρ. 4 η οποία εκτός των άλλων, λέει ότι «πρέπει να αναφέρονται και οι λόγοι που υπαγορεύουν την αυξομείωση κάθε πίστωσης».

Η υπόσχεση της Κυβέρνησης, στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, ότι θα αρχίσει να καλύπτει με ομόλογα ένα τμήμα των παρακρατηθέντων πόρων (που τα 15 τελευταία χρόνια είναι γύρο στα 10 δις συνολικά) δεν λύνει κανένα πρόβλημα, το μεταθέτει.
Στο Δήμο μας, με επιεικής υπολογισμούς, χρωστούν Κεντρικούς Αυτοτελής Πόρους (ΚΑΠ), γύρο στα 80 εκατ. € και όχι 10.5 €. όπως προβλέπεται στον πρ/μο(κωδ.0619.04)! Με τα οποία θα ήταν δυνατόν και απαλλοτριώσεις να γίνουν και σοβαρές παρεμβάσεις στον κοινωνικό τομέα. Ισχυρίζεστε ότι η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε να δώσει (το 1/8 φέτος) τα υπεξερεθέντα της 15ετίας και η ΚΕΔΚΕ συμφώνησε στο ύψος 1,7δις ευρώ με τη μορφή ομολόγων όμως, ώστε να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση στις Τράπεζες για νέους δανεισμούς!! Να καταχρεωθούν.
Μερικές επισημάνσεις που θεμελιώνουν την άποψή μας είναι: Στο σκέλος των εσόδων η βασικές σας πηγές είναι η φορολόγηση των δημοτών και ο δανεισμός για τα οποία προβλέπετε αύξηση, έτσι:
1.Από τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού (ΚΑ 031) έχουμε έσοδα περίπου 9,5εκ. €, ( κωδ. 06.00.03 και 00.2111) από τον Δημοτικό φόρο άλλες 600 χιλ. € (κωδ. 0511) και από τον ΤΑΠ άλλο 1,4 εκ. € (κωδ. 0441 και 2115), σύνολο 11,5 εκ. € περίπου. Τα τέλη αυτά λέγονται ανταποδοτικά!! Παρόλα αυτά, έχουμε τεράστιο πρόβλημα στην καθαριότητα του Δήμου, όλοι το βλέπουν. Έτσι ανοίγει βέβαια και η κερκόπορτα των ιδιωτικών εταιρειών αφού και η ΚΕΔΚΕ πιέζει για την παραχώρηση της καθαριότητας του Δήμου σε ιδιωτικές εταιρείες.
2.Στον ΚΑ 00.041 υπάρχουν τα έσοδα από το νεκροταφείο σύνολο 3,5 εκ.€ περίπου (μειωμένα από το 08 κατά 700.000 ευρώ γιατί έγιναν πιο φτηνές οι κηδείες;) . Πέρα από το τεράστιο κόστος της υγείας στη χώρα μας, κοστίζει πανάκριβα πλέον και ο θάνατος στους Ζωγραφιώτες. Για Ταφή, Διανυκτερεύσεις, Μνημόσυνα, Εκταφής, Ανανεώσεις, Οστεοφυλάκια και ο καφές της παρηγοριάς 4 ευρώ!! Ούτε να πεθάνει δεν μπορεί κάποιος!!
3.Στο σκέλος των δανείων προβλέπετε το τεράστιο ποσό των 29 εκ. ευρώ (κωδ. 00.31). Αφού την αναχρηματοδότηση σας την απέρριψε το Γ.Λ.του Κ. που θα τα χρησιμοποιήσετε αυτά;
4.Αντίθετα το κράτος αύξησε λίγο το ποσοστό που παραχωρεί στο δήμο από τα πρόστιμα παράνομης στάθμευσης και ουσιαστικά αποχωρεί ουσιαστικά από τις χρηματοδοτήσεις των ΟΤΑ! Έτσι:
A.Στις επιχορηγήσεις για λειτουργικές δαπάνες (κωδ.00.121) από 2,650 εκ. το 08 φέτος προβλέπετε μόλις 0,92 εκ.
B.Για τη λεγόμενη «Κοινωνία της πληροφορίας» (κωδ. 00.1212.01) από 1,2 εκ. το 08, σε 0,3 εκ. φέτος.
C.Για επιχορηγήσεις για επενδύσεις (κωδ. 00.13) είχατε για το 08 προυπ/σει 31 εκ. πήρατε 1,8 και για το 09 οι απαιτήσεις σας περιορίζονται στα 15,5 εκ. Να δούμε τελικά, πόσα απ’ αυτά θα πάρετε. Να σημειώσουμε βέβαια ότι για τα ψίχουλα αυτά πρέπει να αποδεικνύεται συνεχώς ότι συμβάλουν στην ανταποδοτικότητα – επιχειρηματικότητα.
D.Σημειολογικά να συμπληρώσω ότι προβλέπετε αύξηση στα έσοδα από τους τις κάρτες παραμονής των μεταναστών (κωδ. 0716) στις 250.000 ευρώ. Τα ψίχουλα που παίρνουν, τους τα παίρνουμε πίσω!! Ελπίζετε κάποια ψίχουλα από της ενοχλητικές, ακαλαίσθητες και επικίνδυνες διαφημιστικές πινακίδες (τις οποίες επανειλημμένα ζητώ να καταργηθούν) , από τα πρόστιμα που πληρώνουν οι πολίτες αλλά και την επιχορήγηση που δίνει το κράτος (κωδ. 00.12.11.03) για την προώθηση της χειρότερη μορφής εργασίας, τη μερική απασχόληση!! !! (τετραωρήτες οι λεγόμενοι). Έτσι στη πράξη προωθείται η απόφαση της Λισαβόνας της ΕΕ για την εφαρμογή των ευέλικτων μορφών… απασχόλησης(!) όπως λέγεται πλέον η εργασία.
Στο σκέλος των εξόδων ο πρ/μος είναι γαλαντόμος στις Δημόσιες σχέσεις, στις διαφημίσεις, στις εκδηλώσεις, σε γιορτές, σε έξοδα παράστασης και σε συμβούλους, ενώ είναι φειδωλός στην καθαριότητα, στις κοινωνικές υπηρεσίες, στον πολιτισμό κ.λ.π.
1.Οι δανειακές υποχρεώσεις του Δήμου είναι γύρο στα 30 εκ. €. Αντί λοιπόν να διεκδικήσουμε από την κεντρική εξουσία πόρους από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στον ΚΑ 3121 και 3122 προβλέπονται πολλά ακόμα εκατομμύρια (20 εκ. €) δάνεια για απαλλοτριώσεις και αγορές ακινήτων! Ποιος θα τα αποπληρώσει όλα αυτά; Παρεμπιπτόντως γιατί δεν εισπράττονται τα τοκοχρεολύσια από την τράπεζα του εξωτερικού ( κωδ. 02.00.6522 ); Δεν τα θέλει;
2.Με βάση το Τεχνικό Πρόγραμμα που πρόσφατα, κατά πλειοψηφία αποφασίσατε στο ΔΣ ,όλα τα δαπανηρά έργα που προβλέπονται (σχεδόν το 98%), ελπίζετε ότι θα τα κάνουν ιδιώτες σε σύμπραξη με τον Δήμο (ΣΔΙΤ) και βέβαια θα τα εκμεταλλεύονται αυτοί.
Με τον τίτλο «έργα» και κωδ. 02.30.73 είχατε προβλέψει για το 08 το ποσό των 29,2 εκατ. ευρώ και έχετε μέχρι τώρα έργα κάτω από 1 εκατ. ευρώ. Βάζετε τώρα στον προϋπολογισμό του 09 για διάφορα έργα (Παιδικούς σταθμούς, πισίνα στο κολυμβητήριο, πλατείες-πάρκα, παιδότοπους κ.α.) ύψους 6,3 εκατ. ευρώ. Εδώ είμαστε να δούμε αν θα γίνουν.
Επιμένετε στην αντιπαροχή του Δήμου σε ιδιώτες για την κατασκευή 4 πολυκατοικιών σε ελεύθερα οικόπεδα και την με αυτοχρηματοδότηση κατασκευή 4 υπογείων γκαράζ και την για πολλά χρόνια ελεύθερη εκμετάλλευσή τους από τις κατασκευάστριες εταιρείες.
3.Τα έξοδα για μισθώματα που πληρώνει ο Δήμος, αυξάνονται συνεχώς (κωδ. 02.10.623) και ξεπερνούν πλέον το 1 εκατ. ευρώ. Ενώ τα έσοδα από μισθώματα που εισπράττει παραμένουν σταθερά και ελάχιστα. Γιατί;
4.Στον ΚΑ 1514 προβλέπονται 450.000 € έσοδα από πρόστιμα πολεοδομικών παραβάσεων και είναι αυξημένα σε σχέση με το 08 αλλά απ’ ότι φαίνεται δεν κάνετε τίποτα για να τις εντοπίσετε αφού περιμένετε τις καταγγελίες των γειτόνων! Το θέμα είναι όμως τι κάνουμε για να προλάβουμε τις αυθαιρεσίες. Την υπηρεσία της πολεοδομίας την έχετε εγκαταλείψει (καμιά αύξηση προσωπικού δεν προβλέπετε κωδ. 02.40.60) και αυτό το επικαλείστε σαν άλλοθι για την ανυπαρξία της. Απ’ ότι φαίνεται, δεν κάνετε και δεν θέλετε να κάνετε τίποτα
5.Για την υπηρεσία Τεχνικών έργων (κωδ. 02.30) για το 08 προϋπολογίζατε 54,6 εκατ. ευρώ. Έχετε τιμολογήσει μόνο τα 2,4 εκατ. και τώρα βάζετε στο 09 κάτω από τα μισά δηλαδή 24 εκατ.
Για δρόμους και οδοστρώματα ( ΚΑ 30.7323) ξοδέψατε το 2007 μόλις 185.000€. και το 2008 προβλέπετε να πραγματοποιηθούν 153.000 ευρώ ενώ είχατε προϋπολογίσει 3,5 εκατ.!! Οι προβλέψεις για το 2009 έχουν πέσει στο 1/5 στις 780.000 ευρώ Οι δρόμοι είναι σε κακή κατάσταση
Για την συντήρηση και ανακατασκευή πεζοδρομίων (κωδ. 02.30.7324) από 2.200.000 ευρώ εκτελέσατε το 1/10 μόνο και για το 09 προβλέπετε μόλις 300.000 ευρώ !!
6.Για την υπηρεσία πρασίνου (κωδ. 02.35) από 4,6 εκατ. ευρώ που προβλέπατε για το 08, τιμολογήσατε το 1/3 και για το 09 βάζετε τα μισά Είναι γνωστό βέβαια ότι έχετε αρχίσει και παραχορείτε σε ιδιότες και αυτόν τον τομές. .Η περιβαλλοντική σας συνείδηση είναι λίγο ελαστική. Μιλάτε συνεχώς για ανάπλαση του Υμηττού και έχουμε συνεισφορά για τον ΣΠΑΥ το 2007 το ποσό των 57.000 ευρώ, το 2008 προϋπολογίζατε το ποσό των 80.000 (έχετε δώσει 9.500 !) και για το 2009 προβλέπετε 30.000 μόνο.
7.Το κομμάτι του πολιτισμού, πέρα από τον προσανατολισμό του με τον οποίο διαφωνούμε, τον υπεχρηματοδοτείτε και τον αφήνετε σε διάφορους συλλόγους. Την δημοτική βιβλιοθήκη την έχετε εγκαταλείψει στη μοίρα της σε μια άκρη του Δήμου και δεν ακούτε την πρότασή μας για την μεταφορά της στο κτήριο της Γαρδένια το οποίο λυμαίνονται χωρίς να πληρώνουν το νοίκι διάφοροι αετονύχιδες.
8.Το πρόβλημα του κοινωνικού αποκλεισμού το γεννάει το σύστημα που υπηρετείτε, αλλά για ανακούφιση έστω τι κάνατε; Δεν γράφετε τις προθέσεις σας παρά μόνο παραθέτετε αριθμούς.
Καταβολή βοηθημάτων σε απόρους και φτωχούς δώσατε το τεράστιο ποσό των…8000€ και προϋπολογίζετε 15.000€! (ΚΑ 00.6733), όσο ακριβώς προβλέπετε (κωδ. 6699.02) για τις τροφές των αδέσποτων σκύλων!!. Αντίθετα για επιχορήγηση διαφόρων συνδέσμων και σωματείων πολύ πάνω από 100.000 ευρώ.
9.Επειδή έχετε υποβαθμίσει τις υπηρεσίες του Δήμου, αναθέτετε σε ιδιώτες διάφορες δραστηριότητες (κωδ. 02.00.611 και αυξάνετε το ποσό από το 08 κατά 110.000 ευρώ) τους οποίους βρίσκετε όπως: μουσικούς, συμβούλους έρευνας, δημοσιογράφους, κτηνιάτρους, γυμναστές, γεωπόνους κ.λ.π.
10.Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι προβλέπετε (κωδ. 02.80) το τεράστιο ποσό των 10,7 εκατ. ευρώ για πληρωμές παρελθόντων ετών!! Τόσο μπαταχτή καταντήσατε το Δήμο να χρωστάει τόσα χρήματα;

Κε Δήμαρχε
Οι πολίτες πληρώνουν τα πάντα (αν μπορούν βέβαια). Δημοτικά τέλη μεγαλύτερα και από τη Βούλα-Βάρκιζα, γκαράζ, αθλητικές δραστηριότητες, το Συμβουλευτικό κέντρο, Νεκροταφείο, Παιδικούς Σταθμούς, κ.λ.π. και τους φορτώνετε και δάνεια για έργα που, αν τα κάνετε, θα τα έχετε είδη παραχωρήσει ή θα τα παραχωρήσετε σε ιδιώτες για να κερδοσκοπήσουν.

Οι προτεραιότητές σας στον πρ/μό και στο Τεχν. Πρ/μα δεν είναι στην κατεύθυνση της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών αλλά είναι σε κατεύθυνση εξυπηρέτησης των επιχειρηματιών και γενικότερα των κερδοσκοπικών συμφερόντων και μάλιστα των αεριτζίδικων.

Εφαρμόζετε με συνέπεια τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές στη διαχείριση των οικονομικών του δήμου και με τη συνολική πολιτική σας έρχεστε σε ευθεία σύγκρουση με τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζόμενων, των νέων και των συνταξιούχων της περιοχής μας.
Στο στόχο αυτό σας σπρώχνει και το Νομικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί.

Εμείς προσπαθήσαμε και θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε τα προβλήματά και θα υπερασπίζουμε τις διεκδικήσεις των κατοίκων μέσα και έξω από το Δημ. Συμβούλιο. Με βάση και την πρόσφατη εμπειρία μας, πιστεύουμε ότι μόνο η διεκδικητική δράση των πολιτών μπορεί να προωθήσει θετικές λύσεις στα προβλήματα της ζωής και της πόλης μας.

Τον προϋπολογισμό σας τον καταψηφίζουμε γιατί είναι ανειλικρινής, έχει τεράστια διόγκωση εσόδων που δεν δικαιολογείται με τίποτα, στηρίζεται στον υπέρμετρο δανεισμό, είναι ταξικός, φορομπηχτικός για τους Ζωγραφιώτες και έχει σταθερό προσανατολισμό την ιδιωτικοποίηση, το κέρδος και την ανταποδοτικότητα – επιχειρηματικότητα.
16 Δεκέμβρη 2008
Κωστόπουλος Κώστας
Δημοτικός Σύμβουλος από την παράταξη «Κίνημα στην Πόλη του Ζωγράφου»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δε θα δημοσιεύονται σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο