Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Αγαπητοί γονείς,

Αγαπητοί γονείς,
οι τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι τραγικές.  Πλήττουν βάναυσα  τα δικαιώματα των μαθητών στη μόρφωση σήμερα και την εργασία αύριο. Σαρώνουν τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών.
Σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε στα μέσα του Καλοκαιριού και το νόμο που ψηφίζεται αυτές τις ημέρες για το νέο Γενικό Λύκειο και το νέο Επαγγελματικό Λύκειο:
  • Καταργούνται βασικότατοι τομείς και ειδικότητες στην Επαγγελματική εκπαίδευση όπως ο Τομέας Υγείας και Πρόνοιας και ο Τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών. 25.000 μαθήτριες και μαθητές στερούνται το δικαίωμα στη δημόσια δωρεάν μόρφωση στους τομείς αυτούς και εσείς, οι γονείς τους, με όλα τα οικονομικά προβλήματα, καλείστε να πληρώσετε στην ιδιωτική εκπαίδευση ή να συμβουλεύσετε τα παιδιά σας να εγκαταλείψουν την επιλογή τους.
  • Οι μαθητές του Λυκείου θα δίνουν ουσιαστικά 4 φορές εξετάσεις για να περάσουν σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Οι εξετάσεις σε όλες τις τάξεις των Γενικών Λυκείων και στην Α΄ΕΠΑΛ θα είναι με θέματα κατά 50% από τράπεζα θεμάτων που θα ορίζονται από ανθρώπους που βρίσκονται μακριά από την εκπαιδευτική διαδικασία και τις πραγματικές ανάγκες και δυνατότητες των μαθητών. Το Λύκειο μετατρέπεται σε καθολικό  εξεταστικό κέντρο και ο ήδη υποβαθμισμένος μορφωτικός του ρόλος απαξιώνεται πλήρως. Τα παιδιά σας  μετατρέπονται σε κυνηγούς συντελεστών και βαθμών, με ότι σημαίνει αυτό για το μυαλό και την ψυχή τους. Ακόμη περισσότερα φροντιστήρια, ακόμη περισσότερα έξοδα για τη λαϊκή οικογένεια, που ήδη αιμορραγεί οικονομικά.
  • 2500 χιλιάδες εκπαιδευτικοί εκδιώχθηκαν από τα σχολεία με την διαδικασία της 8μηνης διαθεσιμότητας, ενώ πάνω από 10.000 αναπληρωτές θα βρουν φέτος κλειστές τις πόρτες των σχολείων.  Έμπειροι εκπαιδευτικοί, που υπηρετούσαν τα σχολεία, όπου γης, μετατράπηκαν σε θύματα των επιλογών της κυβέρνησης και της Τρόικας, θυσιάστηκαν στο βωμό της απαίτησης τους, για άμεσες απολύσεις. Κοντά στα χαράτσια, έγιναν φόρος αίματος κι αυτοί για να ταΐζονται οι Τράπεζες και οι τοκογλύφοι. Οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί θα παρέχουν υπηρεσίες «ντελίβερι», σε 2 και 3 σχολεία, με ότι σημαίνει αυτό για τη μορφωτική διαδικασία.
  • Καταργούνται όλες οι θέσεις σχολικών φυλάκων, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των σχολείων και των μαθητών.
  • Ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων. Στοιβάζουν τα παιδιά σε 27αρια τμήματα.
  • Είναι φανερό ότι δεν τους ενδιαφέρει η ουσιαστική μόρφωση των παιδιών μας. Επιδιώκουν να διώξουν από το Γενικό, αλλά και από το Επαγγελματικό Λύκειο ένα πολύ μεγάλο κομμάτι μαθητών που αδυνατούν να ανταποκριθούν στο κυνήγι των εξετάσεων και οι οικογένειες τους αδυνατούν να πληρώσουν φροντιστήρια. Τι να την κάνουν τη μαζική εκπαίδευση σε μια χώρα με ξεπουλημένο το δημόσιο πλούτο και καταστραμμένη παραγωγή; Μια χώρα των Ελεύθερων Οικονομικών Ζωνών, της εργασίας χωρίς δικαιώματα; Οδηγούν τα παιδιά να πιστέψουν ότι είναι δικό τους πρόβλημα, ότι δεν μπορούν να μάθουν, για να εγκαταλείψουν το σχολείο και να ακολουθήσουν την άτυπη μεταγυμνασιακή εκπαίδευση της μερικής κατάρτισης και της τζάμπα εργασίας για τους εργοδότες.
Θέλουν την εκπαίδευση υποταγμένη στις ανάγκες της αγοράς, θέλουν τη νεολαία αμόρφωτη για να τη χειρίζονται μετά σαν εξευτελιστικά φτηνό, εργατικό δυναμικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι  το  έτος μαθητείας στα ΕΠΑΛ προβλέπει ανασφάλιστο μεροκάματο   9 ευρώ.
Αγαπητοί γονείς αυτά είναι τα σχέδια τους.
Έχουμε κάθε λόγο και υποχρέωση, να μη επιτρέψουμε να τα πραγματοποιήσουν!
Γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι κι εσείς, όπως κι εμείς, έρχεστε αντιμέτωποι καθημερινά με την ανασφάλεια και την απόλυση, την ανεργία, τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, με τα χαράτσια και τους φόρους, με το νοσοκομείο που καταργείται και την υγεία που χρυσοπληρώνεται, με δεκάδες «αποφασίζομεν και διατάσσομεν». Την ίδια στιγμή σύννεφα πολέμου πυκνώνουν πάνω από τη Συρία και την εμπλοκή της χώρας μας σ’ αυτόν, με τις αμερικάνικες βάσεις. Όλοι το καταλαβαίνουμε πια! Όσο μένουμε άπραγοι απέναντι σε όλα αυτά … χειρότερα θα έρχονται! Δεν καίμε μόνο τις ζωές μας αλλά και το μέλλον των παιδιών μας!
Η κυβέρνηση για να μας κάνει ανήμπορους να αντιδράσουμε ακολουθεί την τακτική της λασπολογίας και του «διαίρει και βασίλευε». Οι εργαζόμενοι φταίνε για τους ανέργους, οι δημόσιοι για τη λεηλασία μισθών και εισοδημάτων στον ιδιωτικό τομέα. Οι γέροι που δε βρίσκουν δουλειά οι νέοι. Οι ξένοι για τους ντόπιους. Αυτοί που δεν έχουν ΑΣΕΠ για τους άλλους. Οι συνδικαλιστές για όλους. Ξέρουν ότι όλοι εμείς έχουμε τη δύναμη στην ενότητά μας. Φοβούνται την ιστορία των αγώνων του λαού μας και θέλουν να μας οδηγήσουν «να τρώει ο ένας τον άλλον» κι αυτοί να αυξάνουν τα κέρδη τους.
Όρθιοι, με αξιοπρέπεια κι αγώνα θα τους αντιμετωπίσουμε! Αυτό το μήνυμα θέλουμε να σας στείλουμε μέσα από τον αγώνα που ξεκινάμε! Γιατί ξέρουμε ότι οι κουβέντες τέλειωσαν και μόνο όποιος σηκωθεί απέναντί τους και δεχθεί να πληρώσει το τίμημα, έχει δικαίωμα να μιλά. Μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις μας αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε ένα αποφασιστικό απεργιακό αγώνα διάρκειας, από τη Δευτέρα 16/9, που η συνέχιση του θα επανεξετάζεται κάθε βδομάδα μέσα από νέες Γενικές Συνελεύσεις. Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε κι όχι με απλές διαμαρτυρίες.
Απευθυνόμαστε σε όλους εσάς, στους συλλόγους γονέων και σε κάθε έναν ξεχωριστά, σε όλα τα σωματεία, τις ομοσπονδίες, τους φορείς να δώσουμε αυτόν τον αγώνα όλοι μαζί. Για την επιβίωση, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία. Για να δώσουμε πατημασιές αντίστασης κι ελπίδας στα παιδιά μας. Όλοι στους δρόμους, όλοι στον αγώνα!
Μόρφωση – εκπαίδευση για όλα τα παιδιά, ουσιαστική, δημόσια και δωρεάν!
12χρονο σχολείο, υποχρεωτικό, δημόσιο και δωρεάν, ποιοτικά αναβαθμισμένο για όλα τα παιδιά. Μέτρα στήριξης της Επαγγελματικής εκπαίδευσης. Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την «αναδιάρθρωση» της εκπαίδευσης. Καμιά συγχώνευση – κατάργηση σχολείου. Να επανέλθουν οι τομείς και οι ειδικότητες της ΤΕΕ που καταργήθηκαν. 20 μαθητές στο τμήμα, 15 στις κατευθύνσεις και 10 στα εργαστήρια. Αύξηση  των δαπανών για την εκπαίδευση.
Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους!
Καμιά διαθεσιμότητα – υποχρεωτική μετάταξη – απόλυση. Να επιστρέψουν στα σχολεία όλοι οι απολυμένοι. Μαζικοί διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών τώρα, για τη λειτουργία των σχολείων.
Δημόσια και δωρεάν όλα τα κοινωνικά αγαθά
Παιδεία, υγεία, ασφάλιση, ρεύμα και νερό για όλο το λαό. Όχι στη διάλυση – συρρίκνωση – ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών. Άμεσα μέτρα ανακούφισης για την ανεργία, την εξαθλίωση και τη μαζική φτώχεια
Ελευθερία, δικαιοσύνη, δημοκρατικά δικαιώματα στα σχολεία και τους τόπους εργασίας
ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ! ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!
ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΕΕ – ΔΝΤ
ΠΟΥ ΑΦΑΝΙΖΕΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δε θα δημοσιεύονται σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο