Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!





ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

H πάλη για το ρατσισμό, στις συνθήκες κρίσης που ζούμε δεν αποτελεί δευτερεύον ή περιφερειακό ζήτημα. Στην Ελλάδα και διεθνώς, ακροδεξιά, ρατσιστικά κόμματα και φασιστικές ομάδες εκμεταλλεύονται πολιτικά τη συγκυρία επιχειρώντας να στρέψουν την οργή και τη δυσαρέσκεια του κόσμου εναντίον των μεταναστών και όχι εναντίον αυτών που πραγματικά ευθύνονται. Στη Γαλλία ο Σαρκοζί στηρίζει τις ελπίδες πολιτικής επιβίωσής του στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης με τα πογκρόμ κατά των Ρομά. Στη Ελλάδα η ρατσιστική προπαγάνδα δεν εξαντλείται στις κραυγές του Καρατζαφέρη και της Χρυσής Αυγής σύμφωνα με τους οποίους για όλα τα κακά της χώρας φταίνε οι μετανάστες. Υλοποιείται ως επίσημη πολιτική «ασφάλειας» από το Υπουργείο ΠΡΟΠΟ, τη νομαρχία και το δήμο Αθήνας.
Η «συμμετοχή» των μεταναστών στις δημοτικές εκλογές αποδείχτηκε φιάσκο. Από τις 70.000 «επί μακρόν διαμένοντες» μετανάστες που είχαν το δικαίωμα να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους, 17.000 ενδιαφέρθηκαν να καταθέσουν αιτήσεις, και από αυτές τελικά εγκρίθηκαν μόνο 10.000 σε πανελλαδική κλίμακα. Από τη μία, ο αποκλεισμός της συντριπτικής πλειοψηφίας των μεταναστών από τη διαδικασία (δικαίωμα ψήφου μόνο σε μετανάστες με  10/ετείς και αορίστου χρόνου άδειες παραμονής) και από την άλλη, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ακόμα και οι «επί μακρόν διαμένοντες» μετανάστες στην καθημερινότητά τους, συρρίκνωσαν τα νούμερα. Τελικά άνθρωποι που ζουν στην Ελλάδα 10, 15 ή 20 χρόνια και «κλήθηκαν» να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία, της γύρισαν την πλάτη. Προφανώς γιατί αισθάνονται ακόμη ξένοι. Στον Καλλικράτη υπάρχει το άρθρο 78 που καλεί στη σύσταση ενός συμβουλίου ένταξης μεταναστών με συμμετοχή και εκπροσώπων των μεταναστών. Παρότι ως ιδέα θα μπορούσε να είναι θετική, δε λύνει τα ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες. Το συμβούλιο αυτό αν δεν έχει αποφασιστικές αρμοδιότητες και ανάλογη χρηματοδότηση θα είναι διακοσμητικό και χωρίς ουσιαστική λειτουργία.
Στο δήμο Ζωγράφου η δημοτική αρχή κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να ταλαιπωρεί επιπλέον τους μετανάστες συμπολίτες μας. Έξω από το Τμήμα Αλλοδαπών & Ιθαγένειας του δήμου μας οι μετανάστες κάνουν ουρές στο δρόμο περιμένοντας με τις ώρες να εξυπηρετηθούν από τους ελάχιστους δημοτικούς υπαλλήλους που στεγάζονται σε ένα μικροσκοπικό γραφείο. Η «μετ’ εμποδίων» εξυπηρέτηση τους οφείλεται αποκλειστικά στην καλή θέληση των υπαλλήλων που δίνουν καθημερινά τον καλύτερο τους εαυτό.    
Δηλώνουμε πως:
Για την ανεργία, τη φτώχεια και την υποβάθμιση της ζωής μας δεν φταίνε οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη και εγκλωβίζονται -παρά τη θέλησή τους- στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. Φταίνε οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, οι απολύσεις, η υποχρηματοδότηση παιδείας και υγείας, οι περικοπές στις κοινωνικές υπηρεσίες.
Αντί η ΕΛ.ΑΣ. οι Δήμοι και οι Νομαρχίες να εξαπολύουν πογκρόμ εναντίον των φτωχών μεταναστών μικροπωλητών (που υποτίθεται ότι κλέβουν το δημόσιο), να τους χορηγηθούν νόμιμες άδειες και χώροι για να πωλούν τα εμπορεύματά τους. Αν η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την πάταξη της φοροδιαφυγής, να εισπράξουν τα χρέη δεκαετιών των εργοδοτών που τους χαρίζουν με τις περαιώσεις.
Αντί για δαπανηρά, ναζιστικής έμπνευσης, στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών, νέες προσλήψεις στην αστυνομία και το λιμενικό και αστυνομικές επιχειρήσεις «σκούπα» σε εξαθλιωμένους μετανάστες και πρόσφυγες, να χτιστούν ξενώνες φιλοξενίας αστέγων και δωρεάν βρεφονηπιακοί σταθμοί για όλα τα παιδιά.
Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν είναι κίνδυνος και απειλή. Είναι εργαζόμενοι - ή άνεργοι - όπως και εμείς, κάτοικοι της ίδιας γειτονιάς, μαθητές και φοιτητές στα σχολεία και τις σχολές που φοιτούν και τα δικά μας τα παιδιά. Διεκδικούμε την πλήρη ένταξή τους στην κοινωνία με πλήρη δικαιώματα, στα κινήματα διεκδίκησης, τα συνδικάτα. Διεκδικούμε μέτρα ενάντια στη φτώχεια και την ανεργία, όχι για την εξόντωση των φτωχών και των ανέργων. Χρειάζεται όλοι μαζί, έλληνες και μετανάστες να παλέψουμε μαζί ενάντια στην υποβάθμιση της ζωής μας, για να μην περάσουν τα νέα «επικαιροποιημένα» μνημόνια και τα μέτρα βαρβαρότητας που μας ετοιμάζουν κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ.
Απέναντι στο ρατσισμό και την υποκρισία ΛΑΟΣ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, η απάντηση είναι το δυνάμωμα των αντιστάσεων ενάντια στην εξόντωση των πιο φτωχών και εξαθλιωμένων στρωμάτων του πληθυσμού των πόλεων και η διεκδίκηση μέτρων κοινωνικής πολιτικής για όλους. Μια τέτοια πολιτική απαντά στη βαρβαρότητα των περικοπών του «Καλλικράτη» και του μνημονίου. Είναι μια πολιτική που αναδεικνύεται από το “Κίνημα στην Πόλη” που φιλοδοξεί να προβάλει μια πολιτική ένταξης των μεταναστών στην πόλη και αντιτάσσεται στο ρατσισμό.


Γι’ αυτό διεκδικούμε:

·                     Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών
·                     Παροχή ασύλου στους πρόσφυγες
·                     Ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά
·                     Εγγραφή των μεταναστών στους καταλόγους των δήμων όπου κατοικούν και δικαίωμα ψήφου χωρίς αποκλεισμούς.
·                     Παροχή αδειών και χώρων στους μετανάστες μικροπωλητές.
·                     Ξενώνες φιλοξενίας αστέγων και προσφύγων – να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης
·                     Πρόσληψη νέων υπαλλήλων στο “τμήμα αλλοδαπών” του δήμου Ζωγράφου για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών του
·                     Αξιοπρεπείς χώρους εργασίας για τους δημοτικούς υπαλλήλους και τους εξυπηρετούμενους μετανάστες στο δήμο Ζωγράφου.


Κίνημα στην Πόλη του Ζωγράφου
  
  





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δε θα δημοσιεύονται σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο