Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

«184 Γραμμή ραντεβού ΙΚΑ: Φίλε ασφαλισμένε……Η σύμβαση του γιατρού έληξε και δεν θα ανανεωθεί….»




«184 Γραμμή ραντεβού ΙΚΑ: Φίλε ασφαλισμένε……Η σύμβαση του γιατρού έληξε και δεν θα ανανεωθεί….»
Το δημόσιο σύστημα υγείας και πρόνοιας τα προηγούμενα χρόνια ψυχορραγούσε. Σήμερα λίγους μήνες μετά την υπογραφή του ¨μνημονίου¨ καταρρέει. Οι συμβάσεις των ανασφάλιστων γιατρών του Ι.Κ.Α. λήγουν και δεν ανανεώνονται. Ο  ασφαλισμένος του Ι.Κ.Α.   Ζωγράφου, και όχι μόνο, μάταια περιμένει στη λίστα αναμονής. Εάν το περιστατικό είναι επείγον αναγκαστικά στρέφεται στις ιδιωτικές κλινικές που βλέπουν καθημερινά το τζίρο τους να μεγαλώνει. Οι ασφαλισμένοι του δημοσίου εδώ και ένα χρόνο πληρώνουν από την τσέπη τους το κόστος της φαρμακευτικής τους αγωγής. Το ¨κοινωνικό κράτος¨ που διαφημίζει το Π.Α.Σ.Ο.Κ. και υπόσχεται εκ’ νέου η Νέα Δημοκρατία παίζει το κρυφτό με τις φαρμακευτικές βιομηχανίες στις πλάτες των χρονίων πασχόντων. Τις τελευταίες ημέρες τα νοσοκομεία έχουν έλλειψη στα φίλτρα αιμοκάθαρσης με κίνδυνο της ίδιας της ζωής των νεφροπαθών. Στα δημόσια νοσοκομεία πλέον χειρουργούν μόνο επείγοντα περιστατικά. Ο ¨πόλεμος¨ του μνημονιακού κράτους και των φαρμακοβιομηχανιών δεν έχει τελειώσει. Και φυσικά, αφού δεν γίνονται παρά μόνο επείγοντα χειρουργεία το περίφημο έλλειμμα των νοσοκομείων μειώνεται (Το πάρτυ κατά την Ξενογιαννακοπούλου τελείωσε)!
Σε ένα σύστημα υγείας που ασθμαίνει εδώ και δεκαετίας έρχεται ο νέος νόμος Ξενογιαννακοπούλου και εισάγει τη λειτουργία των ολοήμερων νοσοκομείων, τη στιγμή που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν γιατροί και νοσηλευτές να καλύψουν τη νοσηλεία των ασθενών στους θαλάμους. Γιατροί που δουλεύουν επί τρία συνεχή 24ωρα μαζί με τους ασθενείς περιμένουν τις 3000 προσλήψεις που επαγγέλονταν το προεκλογικό ΠΑΣΟΚ. Ο νέος όμως νόμος δεν σταμάτησε εκεί αλλά θεσμοθέτησε και τη δράση των εθελοντών με ειδικό άρθρο μέσα στα νοσοκομεία. Το εθελοντικό πνεύμα των Ολυμπιακών αγώνων έπιασε τόπο. Χορηγοί των εθελοντικών προγραμμάτων υγείας και πρόνοιας θα είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, π.χ. τηλεφωνικές εταιρείες. Ανεκπαίδευτοι άνεργοι εθελοντές στη θέση άνεργων επαγγελματιών υγείας θα προσφέρουν την εργασία τους αμισθί διαφημίζοντας τα μπλουζάκια των χορηγών ιδιωτικών εταιρειών.
Τα ασφαλιστικά ταμεία καθημερινά ανακοινώνουν περικοπές σε φάρμακα και αναλώσιμα υλικά (π.χ. μείωση ουροσυλλεκτών και καθετήρων σε παραπληγικούς). Τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας και όλες οι προνοιακές μονάδες υπολειτουργούν, αφού οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι επί μήνες. Τα ψυχιατρικά άσυλα έκλεισαν και οι ψυχικά ασθενείς μένουν επαίτες στο δρόμο. Τα Προγράμματα ¨Βοήθεια στο Σπίτι¨ κάθε χρόνο ζητούν βοήθεια αφού δεν έχουν εξασφαλισθεί κρατικοί πόροι για τη συνέχιση της λειτουργία τους.
Αυτή είναι η πραγματικότητα που ζούμε όλοι μας. Ασφαλισμένοι, άνεργοι, άτομα με αναπηρία, χρόνια πάσχοντες, γιατροί απλήρωτοι ή εργαζόμενοι που στην ταμπέλα των ιατρείων τους γράφει ¨γιατρός ανασφάλιστος¨. Αυτή η πραγματικότητα για τους Δημότες του Ζωγράφου είναι ακόμα πιο ζοφερή αφού τα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου μας αρκούνται μόνο στο να θεωρούν τα βιβλιάρια και τις συνταγές των ασφαλισμένων του Δημοσίου. Αυτά τα δημοτικά ιατρεία διαφημίζονται σε ιλουστρασιόν χαρτί από το Δήμαρχο και τη Δημοτική Κίνηση ¨ΔΑΔΑ¨. Αυτή τη ¨Δημόσια Υγεία¨ επαγγέλλεται η ΔΑΔΑ στηρίζοντας τον ¨Καλλικράτη¨ αλλά και όλοι όσοι δεν αντιτίθενται ευθέως σε Μνημονιακές-Καλλικραικές πολιτικές που οδηγούν αδιαμφισβήτητα στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της υγείας.
Γιατί ¨Καλλικράτης¨ σημαίνει ότι το Κράτος αποποιείται τις ευθύνες του για το δημόσιο σύστημα υγείας. Σημαίνει ότι ο Δήμος επιβάλλει υπέρμετρα δημοτικά τέλη για να παρέχει υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας στους δημότες του.
Εμείς αντιστεκόμαστε και διεκδικούμε ένα Δήμο που θα παρέχει:
  • δωρεάν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας συνδεδεμένες με το δευτεροβάθμιο σύστημα υγείας (δημοτικά ιατρεία ή πρότυπο κέντρο υγείας με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό),
  • σύστημα δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης σε απόρους, άνεργους, μετανάστες και εν’ γένει ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Σύνθημα μας κανένας κάτοικος στο Δήμο (και σε κάθε Δήμο) χωρίς υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη,
  • κέντρα ψυχικής υγείας για ευπαθείς κοινωνικά ομάδες και προγράμματα ένταξης ατόμων με ψυχικές παθήσεις στο κοινωνικό σύνολο με τη δημιουργία κοινωνικών συνεταιρισμών,
  • δημόσιες υπηρεσίες μακροχρόνιας κοινωνικής φροντίδας για ηλικιωμένους και χρόνια πάσχοντες
  • νοσηλευτικές και υγειονομικές υπηρεσίες στα άτομα με κινητικές αναπηρίες και εν’ γένει στα εμποδιζόμενα άτομα
  • δομές αυτόνομης και ημιαυτόνομης διαβίωσης στα άτομα με βαριές αναπηρίες (νοητικές αναπηρίες) και υπηρεσίες υποστήριξης στις οικογένειές τους,
  • οργανωμένες υπηρεσίες για την απεξάρτηση και επανένταξη τοξικοεξαρτημένων ατόμων με πρωτοβουλία και στήριξη του Δήμου, σε συνεργασία με αναγνωρισμένο φορέα (ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ κ.λπ.)  
Εμείς δεν συναινούμε στην άρνηση του κράτους να αναλάβει τις ευθύνες του για παροχή δημόσιας δωρεάν περίθαλψης. Διεκδικούμε χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης από κρατικούς πόρους για την παροχή δωρεάν υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας.
                                                                   «ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗΝ  ΠΟΛΗ»    
                                      ΤΟΥ   ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ                                           
                                                           kinimastinpoli.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δε θα δημοσιεύονται σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο