Τετάρτη, 29 Απριλίου 2009

Ο ΥΜΗΤΤΟΣ ΕΚΠΕΜΠΕΙ SOS!!!! - ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ


«ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ»

ΤΟΥ ΖΩ ΓΡΑΦΟΥ


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ Τραυλαντώνη & Καλλιστράτου 28-30


Ο ΥΜΗΤΤΟΣ ΕΚΠΕΜΠΕΙ SOS!!!! - ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ


Ζωγραφιώτισσες Ζωγραφιώτες

 • Την ώρα που τα εγκλήματα πάνω στον Υμηττό δεν έχουν τέλος.
 • Την ώρα που κάθε ελεύθερος χώρος μπαίνει στο στόχαστρο δημάρχων και κάθε είδους κατασκευαστικών συμφερόντων.
 • Την ώρα που στην Αθήνα σχεδιάζεται η ολοκλήρωση της ισοπέδωσης κάθε εμποδίου (όπως ο Υμηττός) για να γίνει μια εκτρωματική «υπερ-πόλη».
 • Την ώρα που η καμένη Πάρνηθα τσιμεντώνεται και αποκτά το δικό της «Τεχνολογικό Πάρκο».
 • Την ώρα που τα πάρκα μεταλλάσσονται σε πάρκινγκ.
 • Την ώρα που την «κρίση» του καπιταλισμού το ίδιο το σύστημα την φορτώνει στους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους και τους απολυμένους.
 • Την ώρα που οι κατασκευαστικές εταιρείες και τα εμπορικά και real estate συμφέροντα τρίβουν τα χέρια τους για τους σχεδιαζόμενους νέους αυτοκινητόδρομους στον Υμηττό, οι οποίοι θα επιφέρουν τη χαριστική βολή στο βουνό και θα γεμίσουν άλλη μια φορά τα ταμεία τους.

Την ώρα αυτή επιλέγει η κυβέρνηση, μέσω του ΥΠΕΧΩΔΕ, να αποκαλύψει τα από καιρό εξυφαινόμενα σχέδιά της για τον Υμηττό και ολόκληρη την Αθήνα.

Εξαγγέλλει το ενορχηστρωμένο σχέδιο λεηλασίας του Υμηττού, που ως δασικός ορεινός όγκος δεν έχει τίποτα να προσφέρει στην κερδοφορία και την «ανάπτυξη», αλλά αντίθετα αγέρωχος, αμετακίνητος και ανυποχώρητος – αν και πληγωμένος – προβάλει σαν φυσικό εμπόδιο.

Τι κι αν προσφεύγουμε σ' αυτόν για να βρούμε ανακούφιση από τα δεινά που απλόχερα μας προσφέρει η τσιμεντούπολη και ο τρόπος ζωής και εργασίας μέσα σ' αυτήν, που η ίδια εγκληματική πολιτική δημιούργησε; Τι κι αν η ανάσα μας είναι πολύτιμη για μας και τα παιδιά μας;

Το ΥΠΕΧΩΔΕ - και η πολιτική που εξυπηρετεί - με τα νέα Σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων για την «προστασίας» του Υμηττού και για την κατασκευή «νέων αυτοκινητόδρομων», ανατρέπει κάθε έννοια προστασίας του βουνού. Στο πλαίσιο αυτό κατακερματίζει
τον Υμηττό σε 8 συνολικά ζώνες και υποζώνες που ανοίγουν την πόρτα για νέες νόμιμες, παράνομες, νομιμοφανείς, «κοινωφελείς», δημοτικές και «ηθικές» χρήσεις και τον υποβαθμίζει σε «περιαστικό πάρκο». Παράλληλα, προβάλλει ως επιβεβλημένη και υψίστης σημασίας την κατασκευή μεγάλων οδικών έργων (δρόμοι, σήραγγες και κόμβοι) μέσα, δίπλα και πάνω στον ορεινό όγκο, τολμώντας μάλιστα να τα χαρακτηρίσει ως έργα περιβαλλοντικής αξίας!

«Η κατασκευή των νέων αυτοκινητόδρομων Αττικής, έχει προφανή και δεδομένη σκοπιμότητα, γι' αυτό άλλωστε είχε προταθεί από το ΠΑΣΟΚ και είχαν προχωρήσει τα πρώτα βήματα σχεδιασμού τους», δήλωσαν οι εκπρόσωποι του κόμματος Μαγκριώτης και Κουβέλης σε ανακοίνωση στις 9/04!

Κόλαση θα γίνει στην προβλεπόμενη είσοδο-έξοδο (με 6 λωρίδες!!) της σήραγγας που θα ξεκινά από τον κεντρικό κόμβο στην περιοχή Σακέττα (στον Βύρωνα) με κατάληξη την περιοχή της εισόδου της Πανεπιστημιούπολης επί της Ούλωφ Πάλμε. Εκεί θα «μποτιλιάρουν» όλα τα αυτοκίνητα που θα έρχονται από τα Μεσόγεια (μέσα από το βουνό) και από τα Νότια αλλά και Βόρεια Προάστια της Αττικής.

Για την περιοχή του πάρκου στου Γουδή, η οποία σήμερα ανήκει στη Β ζώνη του Υμηττού, προβλέπει πονηρά την έκδοση μεταγενέστερου ΠΔ. Σπεύδει όμως να την χωρίσει σε δύο ζώνες (πυρήνα και περιφερειακή ζώνη). Αποδέχεται τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις (Badminton κλπ) και προβλέπει τη δημιουργία νέων για … «αθλητικές, πολιτιστικές και άλλες χρήσεις»!

Καταγγέλλουμε στους κατοίκους του Δήμου μας τη Δημοτική αρχή του Ζωγράφου επειδή, με την πλειοψηφία που διαθέτει, αποδέχτηκε τα τραγικά σχέδια της Κυβέρνησης, ζητώντας μάλιστα εκτός των άλλων, η περιοχή των 17 στρεμμάτων στο Ν. Τέρμα του Ζωγράφου, κοντά στην


Πανεπιστημιούπολη, να πάψει να χαρακτηρίζεται σαν δασική ώστε να μπορέσει να την οικοδομήσει και αυτή!!

Είναι φανερό πλέον, ότι κανένα έργο τέτοιας έκτασης και κοστολογίου δεν γίνεται «προς όφελος του πολίτη» ή της δήθεν κυκλοφοριακής αποσυμφόρησης. Αν ήταν έτσι, θα είχαν λυθεί από καιρό πολλά «προβλήματα του πολίτη», όπως αυτά της δημόσιας υγείας, της δημόσιας παιδείας, της ακρίβειας, της ανεργίας, της ανασφάλειας, της δημόσιας μετακίνησης…

Είναι φανερό πλέον, ότι τίποτα δεν θέλουν να σταθεί εμπόδιο μπροστά στη συνεχή επιδίωξη του κέρδους, ούτε οι άνθρωποι, ούτε – πολύ περισσότερο – το περιβάλλον.

Είναι φανερό πλέον, ότι καμία αρχή και κανένας θεσμικός φορέας δεν μπορεί ή και δεν θέλει να αντισταθεί σε μια τέτοιου μεγέθους επιδρομή στη ζωή μας.


Την ώρα αυτή οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου πρέπει να προασπίσουμε αποφασιστικά κάθε σπιθαμή ελεύθερου και δημόσιου χώρου, πολύ περισσότερο τον πνεύμονα του Υμηττού.

Την ώρα αυτή αναγνωρίζουμε πλέον, ότι πίσω από τις λέξεις-παγίδα: «προστασία», «πάρκο», «δενδροφύτευση», «περιβαλλοντική αναβάθμιση», «πολίτης», που με χυδαία προκλητικότητα μας προβάλλουν, βρίσκονται οι λέξεις: άλωση, εμπορευματοποίηση, υποβάθμιση και κατανάλωση.

Είναι η ώρα
να αντισταθούμε στο βιασμό της λογικής μας, στην υποτίμηση της ύπαρξής μας, στην ανελέητη επίθεση στη ζωή μας και να την υπερασπιστούμε όπως της αξίζει.

Να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας.

Είναι η ώρα να πούμε:

 • Όχι στην υποταγή και τη συμπόρευση με τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ, της κυβέρνησης και των κατασκευαστικών συμφερόντων. Απόσυρση
  τώρα του σχεδίου τροποποίησης του Προεδρικού Διατάγματος «προστασίας»-λεηλασίας του Υμηττού.
 • Κανένας
  νέος αυτοκινητόδρομος στον Υμηττό, υπόγειος ή υπέργειος με κόμβους και σήραγγες.

 • Καμία αυταπάτη για δυνατότητα «εναλλακτικών λύσεων» με νέους αυτοκινητόδρομους στον Υμηττό.
 • Καμία διαβούλευση με όσους σχεδιάζουν τη λεηλασία του Υμηττού.
 • Δημόσια, δωρεάν, γρήγορα και αξιόπιστα μέσα μαζικής μεταφοράς (κυρίως υπόγεια σταθερής τροχιάς) και ολοκληρωμένα δίκτυα πεζόδρομων και ποδηλατόδρομων.
 • Απόλυτη προστασία του Υμηττού από τα όρια του σημερινού σχεδίου πόλης μέχρι την κορυφή του. Προσδιορισμό του σε Εθνικό Δρυμό υψηλής προστασίας.
 • Πυροπροστασία και δενδροφύτευση του βουνού.
 • Απομάκρυνση
  τώρα όλων των εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων που υπάρχουν στο βουνό και δεν σχετίζονται με το δασικό του χαρακτήρα (ΚΥΤ, κεραίες, χώροι μεταφόρτωσης απορριμμάτων, στρατόπεδα, λατομεία, βενζινάδικα) και άμεση αποκατάσταση του φυσικού τοπίου.
 • Θεσμοθέτηση Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλού πρασίνου στην περιοχή του Γουδή. Απομάκρυνση των Ολυμπιακών και άλλων εγκαταστάσεων και απαγόρευση κατασκευής νέων.
 • Κάτω τα χέρια από τους ελεύθερους χώρους και το βουνό.
 • Καμία επέκταση της πόλης – καμία περαιτέρω οικοδόμηση και εκμετάλλευση των ελεύθερων χώρων.

Μόνος ΔΡΟΜΟΣ ο ΑΓΩΝΑΣ στα χέρια των κατοίκων
Ζωγράφου 14 Απρίλη 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δε θα δημοσιεύονται σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο