Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΕΙ Ο ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΓΑΡΔΕΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ


 

ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΕΙ Ο ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΓΑΡΔΕΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

Σήμερα στις 6 περίπου το πρωί συνεργεία του Δήμου Ζωγράφου με προσωπική εντολή του Δημάρχου κ. Καζάκου εκκενώσανε τον χώρο του Αυτοδιαχειριζόμενου Κοινωνικού Χώρου Γαρδένια (πρώην Ινφο Καφέ) από τα έπιπλα και ό,τι άλλο είχε μέσα. Μάλιστα δε δίστασε να καλέσει την αστυνομία με σκοπό να προκαλέσει και να τρομοκρατήσει. Αλλά γιατί τον ενοχλεί τόσο;

Εδώ και 3 ολόκληρους μήνες λειτουργεί στην καρδιά της πόλης μας ένας πρωτότυπος κοινωνικός και πολιτισμικός χώρος, ο Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος Γαρδένια, δημιουργώντας έναν μοναδικό κοινωνικό πυρήνα. Το πρωί ηλικιωμένοι, το μεσημέρι οι φοιτητές και το απόγευμα νέοι εργαζόμενοι, παιδιά και γονείς μπορούσαν να πιουν φτηνά καφέ και ποτό και να συζητήσουν, να διασκεδάσουν. Κινηματογραφικές προβολές, πολιτικές εκδηλώσεις και πάρα πολλά γλέντια γέμισαν την γειτονιά του Ζωγράφου με ζωντάνια και δημιουργικότητα. Επιστέγασμα του κινήματος των ελεύθερων χώρων στου Ζωγράφου και στο πνεύμα του Δεκέμβρη, ο Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος Γαρδένια απέδειξε έμπρακτα ότι μπορούμε να οργανώσουμε τη ζωή μας αλλιώς, πέρα και έξω από τις εμπορευματικές σχέσεις, πέρα και έξω από τους ανταγωνισμούς και τις ιδιοκτησιακές λογικές προτάσσοντας συνολικά ένα άλλο μοντέλο κοινωνικοποίησης /πολιτικοποίησης. Ένας τέτοιος πυρήνας ουσιαστικά λειτούργησε και ένα είδος απάντησης στις ανάγκες της θιγόμενης από την οικονομική κρίση και την καθημερινή εξόντωση εργαζόμενης πλειοψηφίας και νεολαίας. Είναι φανερό πως ο Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος Γαρδένια ενοχλούσε. Ενοχλούσε για το ριζοσπαστικό στίγμα του, για την μαζικότητά του, την αυτοοργάνωση και την αποδοχή που βρήκε στους κατοίκους του Ζωγράφου. Εξάλλου, η πλατεία Γαρδένια είναι μέρος των προεκλογικών συγκεντρώσεων όλων των κομμάτων και επομένως θα ήταν πολύ ενοχλητικό για τους κυρίους βουλευτές και υπουργούς να παρελάσουν μπροστά από τα παιδάκια που ζωγραφίζουν και τους ηλικιωμένους που πίνουν τον καφέ τους!

Ο Δήμαρχος κ. Καζάκος πιστεύει πως είναι εύκολο να διαλύσει και να νικήσει τα κινήματα. Εδώ και δύο χρόνια όμως τα κινήματα των ελεύθερων χώρων, όπως για τη Βίλα, το Γουδί, τις πλατείες Μερκάτη και Πλαστήρα και πρόσφατα για τον Υμηττό, αποτελούν εμπόδιο σε οποιοδήποτε σχέδιο δημάρχων κάθε απόχρωσης, αλλά και της κυβέρνησης και του δικομματισμού.

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ!

Καλούμε όλους τους κατοίκους

να συμμετέχουν και να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις και τις δράσεις του Αυτοδιαχειριζόμενου Κοινωνικού Χώρου Γαρδένια,

να απαιτήσουμε όλοι να επιστραφεί ο κατειλημμένος χώρος από τον δήμαρχο στον λαό του Ζωγράφου

να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς εμπορευματική χρήση και ιδιωτική εκμετάλλευση κριτήρια με βάση τις ανάγκες των κατοίκων, ώστε το πρώην info cafe και η πλατεία Γαρδένια να παραμείνει χώρος πολιτισμού, χώρος έκφρασης και δημιουργίας, χώρος δράσεων και επικοινωνίας των κατοίκων, της νεολαίας και των φορέων της πόλης, να παραμείνει χώρος αυτοδιαχειριζόμενος.

Καλούμε όλες τις δημοτικές παρατάξεις να καταδικάσουν τη στάση και τη συμπεριφορά του κ. Καζάκου και δηλώσουν απερίφραστα την υποστήριξή τους στον Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Χώρο Γαρδένια.

«ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ» ΤΟΥ ΖΩ ΓΡΑΦΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ, Τραυλαντώνη & Καλλιστράτου 28-30, http://kinimastinpolli.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δε θα δημοσιεύονται σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο