Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Φονική τραγωδία στην Δυτική Αττική! Άλλο ένα ταξικό έγκλημα του Τοπικού και Κεντρικού Κράτους με θύματα τις εργατικές λαϊκές οικογένειες

Η Μάνδρα, η Νέα Πέραμος, οι εργατικές γειτονιές της Δυτικής Αττικής έζησαν και πάλι  μια τεραστίων διαστάσεων καταστροφή.  Μια ισχυρή βροχή την Τετάρτη στις 14 Νοέμβρη  ήταν αρκετή για να αναδειχθούν όχι μόνο οι τραγικές ελλείψεις σε υποδομές αλλά και  η πλήρης αδυναμία κεντρικού και τοπικού Κράτους να εφαρμόσουν ακόμα και τα πιο στοιχειώδη μέτρα αντιμετώπισης, προστασίας και ασφάλειας.
Είκοσι άνθρωποι έχασαν μέχρι στιγμή την ζωή τους ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για την ανεύρεση δύο ακόμα αγνοούμενων . Δεκάδες είναι οι τραυματισμένοι με την πλειονότητα αυτών να προέρχονται από εργατικές φτωχές οικογένειες, όπως «είθισται» να γίνεται σε κάθε μεγάλη φυσική καταστροφή.  Το μέτρημα των χαμένων ανθρώπινων ζωών και των υλικών απωλειών που δέχονται τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα δεν είναι αποτέλεσμα ενός μεμονωμένου ατυχήματος ούτε οφείλονται στην «εκδίκηση της φύσης» (sik) όπως προσπαθούν να μας πείσουν τα καθεστωτικά παπαγαλάκια αυτού του συστήματος που θυσιάζει ανθρώπινες ζωές στο όνομα του κέρδους.
Ανέκαθεν από τότε που άρχισε το άναρχο και πνιγηρό χτίσιμο της Αττικής η φτωχολογιά και οι εργατικές της συνοικίες σε κάθε μεγάλη πλημμύρα μετρούν τους νεκρούς τους και προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές τους. Στην περίπτωση της Μάνδρας η ιστορία ξεκινάει από τότε που ολόκληρη η περιοχή κτίστηκε πάνω σε δύο μεγάλα ρέματα που κατεβαίνουν από τις απότομες πλαγιές του όρους Πατέρας, το οποίο όλως τυχαίως κάηκε εκτεταμένα το 1986 και ξανά το 2016 και 2017. Παρ όλη την οικολογική καταστροφή μέχρι σήμερα δεν είχαν ληφθεί ουσιαστικά μέτρα για την παροχέτευση των υδάτων.

Κονταροχτυπιούνται για την απόδοση ευθυνών οι βασικοί υπεύθυνοι αυτής της κατάστασης. Κεντρικό Κράτος (κυβερνητικές υπηρεσίες)  και Περιφέρεια προσπαθούν να ρίξουν ο ένας στον άλλον ευθύνες και πάνω σε αυτό το άθλιο παιχνίδι τους που σιγοντάρεται από τα γνωστά ΜΜΕ έρχεται στο φως μία ξεχασμένη στα συρτάρια μελέτη για τα αντιπλημμυρικά έργα στην πληγείσα περιοχή της Αγίας Αικατερίνης. Η έλλειψη των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων με ολοκληρωμένο και συνολικό σχεδιασμό για την  ευρύτερη περιοχή δείχνει ότι πρόκειται για ένα προμελετημένο έγκλημα, οι συνέπειες του οποίου είναι απολύτως ταξικές. Η άναρχη και αυθαίρετη δόμηση, τα μπαζωμένα ρέματα, ο άθλιος σχεδιασμός των εμπορευματικών και ιδιωτικών μεγάλων δρόμων, τα αποψιλωμένα δάση, φανερώνουν τη χρόνια κυβερνητική και κρατική αδιαφορία για τη Δυτική αλλά και όλη την Αττική.
Οι ευθύνες που βαραίνουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τις  δημοτικές αρχές και τη διοίκηση της Περιφέρειας είναι βαρύτατες. Οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, ενώ γνωρίζουν με λεπτομέρειες την όξυνση του προβλήματος και τον επείγοντα χαρακτήρα των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, ειδικά στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, ιεραρχούν και υλοποιούν έργα και υποδομές για να υποστηρίξουν την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι για να καλύψουν τις ανάγκες για αξιοπρεπή ζωή των λαϊκών εργατικών οικογενειών. Δεν είναι καθόλου τυχαίο εξάλλου, ότι τα αντιπλημμυρικά έργα -όπως και εκείνα της αντισεισμικής προστασίας- δεν χρηματοδοτούνται από την ΕΕ γιατί δεν είναι ιδιαίτερα κερδοφόρα, παρότι είναι απαραίτητα για την κάλυψη βασικών λαϊκών αναγκών, όπως της προστασίας της ζωής των εργαζομένων και των κατοίκων. Επιπλέον, οι περικοπές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στα κονδύλια για έργα υλικοτεχνικής υποδομής, οι ελλείψεις σε προσωπικό -κατ’ εντολή των μνημονιακών δεσμεύσεων που επιβάλουν Ε.Ε. και ΔΝΤ, οι αναθέσεις σε εργολάβους, η ασύστολη δόμηση κ οικειοποίηση περιοχών στο όνομα της ανάπτυξης και του κέρδους, κατέστησαν ευκολότερο το καταστροφικό έργο της νεροποντής.
Η υποχρηματοδοτηση και η υποστελέχωση των μηχανισμών πολιτικής προστασίας έγινε φανερή από την πρώτη στιγμή. Την ίδια ώρα που το κράτος κινητοποιούσε 7000 αστυνομικούς στο κέντρο της Αθήνας για την καταστολή της πορείας της 17 Νοεμβρη, στη Μάνδρα είχαν σταλεί μόλις 120 πυροσβέστες. Συνέπεια όλων των παραπάνω είναι οι καταστροφές στις λαϊκές συνοικίες, με εκατοντάδες σπίτια και καταστήματα πλημμυρισμένα, με αυτοκίνητα και λεωφορεία βυθισμένα στη λάσπη, με δρόμους που μετατράπηκαν σε ποτάμια που παρέσυραν στο πέρασμά τους, ό,τι βρήκαν μπροστά τους!
Η κ. Δούρου, Περιφερειάρχης Αττικής σε μια κίνηση εντυπωσιασμού τρέχει στους εισαγγελείς καταθέτοντας μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τους θανάτους που επήλθαν από την φονική πλημμύρα ζητώντας απόδοση ευθυνών, ενώ την ίδια στιγμή προχώρησε στην αναβολή της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου. Η υποκρισία της κ. Δούρου  δεν έχει όρια, αφού στα χρόνια διοίκησής της έχει ξοδέψει 150 εκατομμύρια ευρώ , για την πρώτη μόνο φάση της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου καθ’ υπόδειξη του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Για μια ακόμη φορά η περιφέρεια έρχεται εκ των υστέρων απλά να διαπιστώσει το μέγεθος της καταστροφής, προσπαθώντας να δικαιολογηθεί από τη σφοδρότητα της καταιγίδας.
Συνένοχες μαζί με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις μαζί με δημάρχους εκπρόσωπους του τοπικού Κράτους που προσπαθούν να κρύψουν την εγκληματική αδιαφορία τους κηρύσσοντας 3μερο πένθος ως φόρο τιμής στα θύματα.
Για ακόμη μία φορά αναδεικνύεται  περίτρανα  ότι το υπάρχον σύστημα και όσοι το υπηρετούν περιφρονούν τον άνθρωπο και την ανθρώπινη ζωή. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αφού πρώτα έχει βάψει τα χέρια της με αίμα αναγγέλλει την πίστωση χρόνου για την εξόφληση των χρεών των φτωχών πληγέντων νοικοκυριών Μάνδρας και Νέας Περάμου μην τολμώντας να διαγράψει τα χρέη τους. Η Περιφερειάρχης αναζητά ευθύνες για την μεγάλη καταστροφή, ενώ συνεχίζει να χαρίζει εκατομμύρια για γήπεδα ποδοσφαίρου καθ’ υπόδειξη Μελισσανίδηδων.  Ήρθε όμως η ώρα, οι εργαζόμενοι, η νεολαία, τα πληττόμενα λαϊκά στρώματα να μην αφήσουν και αυτό το φονικό έγκλημα χωρίς απάντηση!
Η Δημοτική μας Κίνηση το  « Κίνημα στην Πόλη» ενώνει την φωνή της με τις άλλες αντικαπιταλιστικές κινήσεις πόλης και με τους πληγέντες των  περιοχών Μάνδρας και Νέας Περάμου για:

• Να απαιτήσουμε άμεσα να στηριχθούν οι κάτοικοι των περιοχών,  να υπάρξουν μέτρα     ανακούφισης των πληγέντων και άμεση αποκατάσταση των ζημιών!
• Να αποζημιωθούν άμεσα και στο ακέραιο όσοι πλήγηκαν!
• Να ληφθούν τώρα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας με ολοκληρωμένο σχεδιασμό, ιδιαίτερα στις περιοχές με προβλήματα για να μη θρηνήσουμε άλλους νεκρούς από την κακοκαιρία!
• Να γίνουν μελέτες και αυστηροί έλεγχοι ασφαλείας  για να μη ζήσουμε άλλες παρόμοιες καταστάσεις!
• Να απαιτήσουμε έργα υποδομής για την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών! 
• Όχι άλλα έργα βιτρίνας με γνώμονα τα επιχειρηματικά κέρδη, όχι άλλα έργα χωρίς να υπολογίζεται το ανθρώπινο και περιβαλλοντικό κόστος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δε θα δημοσιεύονται σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο