Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Ανακοίνωση συντονιστικού του Κινήματος στην Πόλη


Ανακοίνωση συντονιστικού Κινήματος στην Πόλη του Ζωγράφου 8/1/14

Το Κίνημα στην Πόλη θα συμμετάσχει στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Ανανεώνει το κάλεσμά του προς όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς της πόλης μας στη βάση των προγραμματικών σημείων σύγκλισης που έθεσε στο δημόσιο διάλογο. Όποιος συμφωνεί ότι η ανάγκη της περιόδου διαφέρει από τις διαχειριστικές αντιλήψεις και τις μικροκομματικές σκοπιμότητες και ισορροπίες ας κάνει το βήμα της συμπόρευσης μαζί μας. Όλοι όσοι πιστεύουμε ότι υπάρχει ανάγκη για ένα ενωτικό και ταυτόχρονα ριζοσπαστικό βηματισμό στην πόλη μας πρέπει να αναζητήσουμε δρόμους κοινής δράσης στο κίνημα και μετωπικής πολιτικής συμπόρευσης.
Είναι σαφές ότι οι βασικοί αντίπαλοι κάθε τέτοιας προοπτικής είναι οι τοπικοί πολιτικοί εκφραστές του δικομματικού μνημονιακού συστήματος. Η πολυδιασπασμένη σε φατρίες τοπική δεξιά (Αγγελόπουλος, Μπότου, Μετικαρίδης, Παπαναστασόπουλος) και ο διαιρεμένος χώρος του ΠΑΣΟΚ (Καλλίρης, νέα κίνηση Πέττα και δημοτικών συμβούλων που «αποστασιοποιούνται» από Καλλίρη) δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στους εργαζομένους και τους κατοίκους του Ζωγράφου πέρα από νέα δημοτικά τέλη, περισσότερο μπετόν, κατάργηση των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου, απόλυση εργαζομένων. Κι αυτό γιατί, παρά τις φραστικές διαφοροποιήσεις, το πραγματικό πρόγραμμά τους δεν είναι τίποτα άλλο από τις μνημονιακές επιταγές για την τοπική αυτοδιοίκηση που θα επιβάλλουν όλα τα παραπάνω. Το πραγματικό πρόγραμμά τους είναι η συνεπής εφαρμογή του Καλλικράτη που δρομολογεί την εφαρμογή όλων αυτών και ανοίγει το δρόμο για ιδιωτικοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών ώστε να δημιουργηθούν νέα πεδία κερδοφορίας για το τοπικό κεφάλαιο. Το πραγματικό πρόγραμμά τους είναι η τήρηση των δεσμεύσεων για την εξυπηρέτηση του υπέρογκου δανείου που υπερχρέωσε το δήμο και έγινε για την (υπερκοστολογημένη…) αγορά του 50% της Βίλας από την οικογένεια Ζωγράφου. Είναι καιρός ο λαός του Ζωγράφου να πει δυνατά «Να φύγουν!» όλοι αυτοί που μας έφεραν έως εδώ υπηρετώντας με συνέπεια τις καταστροφικές πολιτικές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Από ότι φάνηκε όμως και στο δημόσιο διάλογο και συσκέψεις της πόλης, υπάρχουν και άλλοι αντίπαλοι κάθε προοπτικής μίας ενωτικής και ριζοσπαστικής συμπόρευσης των δυνάμεων της αριστεράς της πόλης μας στη βάση μίας προγραμματικής συμφωνίας. Είναι οι δυνάμεις της διαχειριστικής αριστεράς, που εκφράζονται κυρίαρχα μέσα από το ΜΑΖΙ για την Πόλη μας, που έδειξαν σε όλους το πραγματικό πρόσωπό τους. Αυτές οι δυνάμεις δεν ενδιαφέρονται για τίποτα πέρα από το να πάρουν το δήμο χωρίς να περιγράφουν μια διαδικασία ρήξης και σύγκρουσης με το μνημονιακό και καλλικρατικό πλαίσιο αν το καταφέρουν. Και αυτό επειδή ο κύριος στόχος τους δεν είναι η συμβολή σε μία διαδικασία αγωνιστικής ρήξης και ανατροπής του Μνημονίου, του Καλλικράτη και των αντιλαϊκών πολιτικών κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ. Κύριος στόχος τους είναι η δημιουργία μίας «πλατιάς» παράταξης που θα περιλαμβάνει και δυνάμεις «μετανοημένων» τοπικών παραγόντων ώστε να δημιουργείται «αίσθηση νίκης» και «ευρύτητας». Αυτές οι δυνάμεις μας λοιδόρησαν ως «ακραίους» επειδή ζητάμε ριζική αναδιανομή εισοδήματος προς όφελος των εργαζομένων εν μέσω της μεγαλύτερης κλοπής και εξαθλίωσης του λαού μας! Δεν δίστασαν να πουν πως αυτό το αυτονόητο αίτημα της αριστεράς στα σωματεία και τα συνδικάτα ισοδυναμεί με «ανατροπή του καπιταλισμού» και είναι μαξιμαλιστικό. Αυτό και μόνο θα αρκούσε για να καταλάβει κανείς την κατεύθυνσή τους. Πόσο μάλλον όταν διαστρεβλώνουν συνολικά το περιεχόμενο της ενωτικής πρότασής μας και αρνούνται πεισματικά να τοποθετηθούν επί της ουσίας. Πόσο μάλλον όταν αυτού του τύπου η κριτική που δεχθήκαμε συνοδεύτηκε και από μία εκ νέου υπεράσπιση των επιλογών του ΜΑΖΙ για την Πόλη μας στο ζήτημα της Βίλας. Καμία αυτοκριτική για τη αναγνώριση της υπερτιμημένης αγοράς, του υπέρογκου δάνειου και της οικονομικής καταστροφής του Δήμου αποδεχόμενοι την δωρεά-πλυντήριο της οικογένειας Ζωγράφου. Αντιθέτως, κινδυνολογεί ότι «τώρα» είναι λάθος να απαλλοτριωθεί η Βίλα υπέρ του λαού του Ζωγράφου επειδή θα ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ. Ας θυμηθούν ότι αντίστοιχες κινδυνολογίες χρησιμοποιούσε ως δικαιολογίες και ο Καζάκος και φτάσαμε ως εδώ. Αυτό ακριβώς είναι ό,τι περιγράφουμε ως διαχειριστική αριστερά που και τότε και τώρα δεν πιστεύει στην πραγματική δύναμη του αγωνιζόμενου λαού και η σκέψη της περιορίζεται σε τεχνοκρατικά-νομικά ζητήματα. Για αυτό αναζητούμε μία σύγχρονη κινηματική, ανατρεπτική και ριζοσπαστική αριστερά με εμπιστοσύνη στη λαϊκή πρωτοβουλία και αυτενέργεια.
Αντίπαλοι κάθε ενωτικής και ριζοσπαστικής συμπόρευσης είναι δυστυχώς και οι δυνάμεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Ζωγράφου που δεν ενδιαφέρθηκαν να απαντήσουν στο κάλεσμά προγραμματικού διαλόγου που κάναμε επιλέγοντας το μοναχικό δρόμο τους τόσο στο επίπεδο του κινήματος όπου αρνούνται κάθε κοινή δράση όσο και στο πολιτικό επίπεδο.
Το Κίνημα στην Πόλη του Ζωγράφου καλεί σε συστράτευση κάθε Ζωγραφιώτη που θέλει να αγωνιστεί για μία καλύτερη πόλη με επαρκείς δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες στελεχωμένες με εργαζόμενους με μόνιμη και σταθερή εργασία, μία πόλη με επαρκείς ελεύθερους δημόσιους χώρους και με πραγματική δημοκρατία και συμμετοχή στα κοινά μέσω λαϊκών συνελεύσεων και επιτροπών αγώνα των κατοίκων. Για μία καλύτερη πόλη σε μία καλύτερη κοινωνία χωρίς μνημόνια, χρέος, ευρωμονοδρόμους λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεων. Για έναν άλλο δρόμο κοινωνικής ανάπτυξης με αξιοπρέπεια, αλληλεγγύη και λαϊκή δημοκρατική συμμετοχή. Διεκδικώντας αυτή την προοπτική θα κριθούμε όλοι. Σε αυτό το δρόμο ελπίζουμε να βρεθούμε αργά ή γρήγορα όλο και περισσότεροι ως τέκνα της ανάγκης και ώριμα τέκνα της οργής… Έκαστος εφ΄ ω ετάχθη.

       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δε θα δημοσιεύονται σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο