Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Για το Συνέδριο της ΚΕΔΕ


 Το έκτακτο συνέδριο  της Κεντρικής ΄Ενωσης Δήμων Ελλάδας  (ΚΕΔΕ) πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο ''INTERCONTINENTAL'' στις 30 Αυγούστου. Μοναδικό θέμα φυσικά η οικονομική κατάσταση των δήμων της χώρας. Το παρακολούθησα απ' την αρχή ως το τέλος κρατώντας μάλιστα και σημειώσεις από χαρακτηριστικές  ομιλίες δημάρχων. Θέλησα να βρεθώ εκεί με την ιδιότητα  του δημοτικού συμβούλου του δήμου μας και συνάμα με την ιδιότητα  ενός εκπρόσωπου της ριζοσπαστικής αριστεράς μέσα στο Δ. Σ. 
   
         Ο Υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου, φαίνεται να κατανοεί μέχρι δακρύων τα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αποφεύγει έντεχνα να δεσμευτεί σε κάτι συγκεκριμένο, επαναλαμβάνοντας αρκετές φορές στη διάρκεια της ομιλίας του το '' ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δίνει μια κρίσιμη μάχη για να κρατηθεί στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης ''. Αυτή λοιπόν την κρίσιμη μάχη δίνει ο κ. Στυλιανίδης και τα κόμματα που στηρίζουν της κυβέρνηση που μετέχει ( ΝΔ , ΠΑΣΟΚ , ΔΗΜΑΡ ), όλοι μαζί αντάμα στο ίδιο μετερίζι, πρώην δικομματισμός και ''υπεύθυνη'' ''αριστερά'', σε αγαστή συνεργασία. Και είναι τόσο σκληρός αυτός ο πυρήνας της Ευρώπης που απαιτεί συνέχεια θυσίες ανθρώπινης ζωής και ανθρώπινης αξιοπρέπειας για να επιβιώσει. Απαιτεί βαριά ασθενείς χωρίς φάρμακα, νήπια χωρίς παιδικό σταθμό, άνεργους και απολυμένους γονείς στο όριο της απελπισίας. Ηλικιωμένους χωρίς ΚΑΠΗ και χωρίς  ''βοήθεια στο σπίτι'', συνταξιούχους με σύνταξη πείνας, οικογένειες με ΜΗΔΕΝ εισόδημα, ανάπηρους χωρίς βοήθεια, μαθητές που τέλειωσαν την προηγούμενη τάξη χωρίς βιβλία και χωρίς θέρμανση. Τόσο τεράστιες θυσίες απαιτεί ο σκληρός πυρήνας της Ευρώπης για να μας κρατήσει στους κόλπους του. Κατάσταση που μόνο με τις ιστορίες από την γερμανική κατοχή που μας λέγανε οι γονείς μας μπορεί να συγκριθεί.
 
      Το συνέδριο δεν  χαρακτηρίστηκε για το υψηλό πολιτικό του επίπεδο. Και είναι φυσικό και αναμενόμενο. Οι περισσότεροι δήμαρχοι ήρθαν να βγάλουν μέσα από τις ομιλίες τους τα παράπονά τους, την δύσκολη καθημερινότητά τους, την αγωνία τους για την περιοχή και τους δημότες τους. Ήρθαν να μιλήσουν για την απαξίωση του θεσμού, του προσωπικού τους κύρους, για την απώλεια της δυνατότητάς τους να επιλύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο καθένας στην περιοχή του. Πολλοί μίλησαν για τα  προσωπικά τους αδιέξοδα, όταν μπαίνουν δημότες στο γραφείο τους και λένε ''πεινάνε τα παιδιά μου'' ή όταν αναγκάζονται να καλύπτουν από προσωπικά τους χρήματα κάποια έξοδα του δήμου τους.
 
     Δεν είναι πολιτικά ευγενές να θυμίζεις σε κάποιους τα λάθη του παρελθόντος. Εγώ θα το κάνω. Όλοι οι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι της αριστεράς, σε όλα τα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια της χώρας είχαν μιλήσει ο καθένας με τον τρόπο του για την διαβόητη πλέον μεταρρύθμιση του νόμου 3582 (Καλλικράτης). Μιλάμε για το μεγαλειώδες νομοθέτημα που γράφτηκε στα γόνατα του κ. Ραγκούση για να διαλύσει την τοπική αυτοδιοίκηση  - σε όσο βαθμό μπορούσε να παραμένει ακόμα αυτοδιοίκηση - και να την κάνει απεχθές και συνάμα άβουλο κομμάτι του καπιταλιστικού μηχανισμού, αποστερώντας την από πόρους και παραδίδοντάς την στα χέρια  του ιδιωτικού κεφαλαίου, της γραφειοκρατίας, της αναποτελεσματικότητας, του καπιταλιστικού κράτους με μια λέξη. Πλούτισαν από αρμοδιότητες οι δήμαρχοι τότε. Στα χαρτιά μόνο βέβαια. Το κεντρικό κράτος ντύθηκε ''δήμος'' και κατέβηκε στη γειτονιά μας. Οι σημερινοί δήμαρχοι λένε τον Καλλικράτη διαβλητό νομοθέτημα. Λένε ότι θέλει ριζικές παρεμβάσεις ή φτιάξιμο από την αρχή, τον λένε ''Κωλοκράτη'' (η φράση του κ. Βουνάτσου όχι δική μου).
Γενικότερα υπήρχε μια τάση των δημάρχων του πρώην δικομματισμού να κρατήσουν αποστάσεις από το ΠΑΣΟΚ, σαν να φύτρωσαν ξαφνικά στις θέσεις τους και να προσπαθήσουν με κάποιον τρόπο να δείξουν ότι αποστασιοποιούνται από την κεντρική κυβέρνηση και ότι προσπαθούν να ασκήσουν αυτοδιοίκηση.
 
Επειδή  τελευταία συνηθίζεται οι πολιτικοί να επικοινωνούν με στίχους, ο κ. Στυλιανίδη δεν απέφυγε τον πειρασμό. Αναφέρθηκε στον στίχο του Γιώργου Σεφέρη '' Είμαι ο τόπος. Μπορεί να μην είμαι κανείς, μπορώ όμως να γίνω αυτό που θέλεις''. Φαίνεται ότι κατά τον κ Στυλιανίδη αυτό απαντά επαρκώς στα παρακάτω:
 
 
- κατάρρευση λειτουργίας των δήμων .
- περικοπή ΚΑΠ ( ΚΕΝΤΡΙΚΏΝ ΑΥΤΟΤΕΛΏΝ ΠΌΡΩΝ ) κατά 60%
- καμία υπόσχεση για την απόδοση των 2,7 δις ευρώ , σύμφωνα με την '' δέσμευση του πρώην πρωθυπουργού .
- δήμοι σε φάση στασης πληρωμών .
- κοινωνικές δομές σε κατάρρευση .
- εργαζόμενοι  και ωφελούμενοι από την κοινωνική πολιτική στα όρια των αντοχών τους .
 
Το Συνέδριο της ΚΕΔΕ παρέμεινε ''ανοιχτό'' δεν περάτωσε δηλαδή τις εργασίες του περιμένοντας τα αποτελέσματα των κινητοποιήσεων και των διαπραγματεύσεων με την κεντρική εξουσία. Το ζήτημα είναι κατά τη γνώμη μου μέχρι που θέλουν οι εκλεγμένοι τοπικοί άρχοντες να προχωρήσουν. Αν είναι δηλαδή αποφασισμένοι να λειτουργήσουν σαν αυτοδιοικητικοί, τιμώντας την ψήφο των τοπικών κοινωνιών και όχι σαν κομματικά στελέχη που - συνήθως - αποβλέπουν σε κάποια θέση κεντρικής πολιτικής σκηνής.
 
           Και εδώ είναι το κομβικό και κρίσιμο ερώτημα ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΠΑΣ  ΚΑΙ  ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΑΦΗΣΕΙΣ. Το ερώτημα πρέπει να απαντηθεί στην πράξη και από τον κ. Καλλίρη . Ενημέρωση των δημοτών μέσα από  λαϊκές συνελεύσεις αποφάσισε το Προεδρείο της ΚΕΔΕ του οποίου ο δήμαρχός μας είναι μέλος. Λαϊκές συνελεύσεις στις γειτονιές, με ''πραγματικό κόσμο'' και αληθινά καλέσματα. ΄Οχι με κινητοποίηση των τοπικών οργανώσεων , όπως στο δασάκι της Ούλωφ Πάλμε.  Στην προηγούμενη αναστολή εργασιών  των δήμων 29 και 30 Αυγούστου,  ο δικός μας δήμος δεν ανέστειλε την λειτουργία του. Θέλω να πιστεύω ότι στην επόμενη κινητοποίηση 12 και 13 Σεπτέμβρη ο δήμος θα κλείσει κανονικά και οι τοπικοί άρχοντες, με τον Δήμαρχο μπροστά θα πούμε μαζί το ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.  ΄Ετσι για να τιμηθούν και κάποιοι άλλοι δήμαρχοι άλλων εποχών που πραγματικά ήταν ο κυματοθραύστης των αυθαιρεσιών του κεντρικού κράτους απέναντι στον δημότη.
 
Αλλιώς θα βγεί αληθινός ο Σαμαράς, που στη συνάντηση με την ΚΕΔΕ μίλησε  (κυνικά;) για τον μεγάλο συμβολικό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δήμαρχε, τον αντέχεις τον ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ ρόλο ή επιλέγεις τον ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ;;;;
 
 
Ράνια Νενεδάκη
ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δε θα δημοσιεύονται σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο