Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΝΤΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ, ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΓΕΙΤΟΝΙΩΝ ΜΑΣ

Σε πολλές γειτονιές της Αθήνας, επικρατούν συνθήκες μεγάλης υποβάθμισης, που οφείλονται, από τη μια, στη φτώχεια, την ανεργία και την κατάρρευση των προνοιακών δομών και υπηρεσιών του δήμου και του κεντρικού κράτους και, από την άλλη, στη δράση παράνομων κυκλωμάτων (διακίνηση ναρκωτικών, καταναγκαστική πορνεία, εκμετάλλευση παιδιών), κερδοσκοπίας στη γη και τα ακίνητα, αλλά και οργανωμένων ακραίων ρατσιστικών και φασιστικών ομάδων. Oι πρόσφυγες και οι μετανάστες, που εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους λόγω των πολέμων και της αδυναμίας να επιβιώσουν εκεί, είναι τα πρώτα θύματα αυτής της πραγματικότητας. Αλλά και οι Έλληνες συμπολίτες μας, που οι γειτονιές τους απαξιώνονται και βλέπουν τις ήδη λιγοστές δημοτικές κοινωνικές υπηρεσίες να οδεύουν προς το κλείσιμο, βιώνουν καθημερινά την υποβάθμιση στην ποιότητα της ζωής τους. Επιπλέον, με την εφαρμογή του Καλλικράτη (περικοπές κοινωνικών υπηρεσιών, απολύσεις) και τα συνεχόμενα μέτρα λιτότητας που παίρνει η κυβέρνηση υπό την καθοδήγηση της τρόικας οι συνθήκες της ζωής μας, ελλήνων και μεταναστών, θα χειροτερέψουν.

Ήδη στου Ζωγράφου, η απερχόμενη δημοτική αρχή προχώρησε σε υποβάθμιση του τμήματος εξυπηρέτησης αλλοδαπών του δήμου με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται καθημερινά οι μετανάστες και έλληνες γείτονές μας, αλλά και οι εργαζόμενοι του δήμου στη συγκεκριμένη υπηρεσία. Μετέφερε την υπηρεσία από το δημαρχείο σε έναν ανεπαρκέστατο χώρο (χωρίς τουαλέτες, επαρκείς χώρους αναμονής κλπ) και απέλυσε εργαζόμενους stage που γνώριζαν το αντικείμενο και ήταν σε θέση να εξυπηρετήσουν αποτελεσματικότερα τους μετανάστες.

Το αποτέλεσμα είναι ότι έξω από το Τμήμα Αλλοδαπών & Ιθαγένειας του δήμου μας οι μετανάστες κάνουν ουρές στο δρόμο περιμένοντας με τις ώρες να εξυπηρετηθούν από τους ελάχιστους δημοτικούς υπαλλήλους που στεγάζονται σε ένα μικροσκοπικό γραφείο. Η εξυπηρέτηση τους οφείλεται αποκλειστικά στην καλή θέληση των υπαλλήλων που δίνουν καθημερινά τον καλύτερο τους εαυτό. Παρ’ όλα αυτά δεν λείπουν τα προβλήματα και οι εντάσεις αφού είναι πρακτικά αδύνατο να εξυπηρετηθούν ομαλά όλοι οι μετανάστες σε αυτούς τους χώρους με αυτό το προσωπικό.

Η λύση στο πρόβλημα αυτό δε μπορεί να είναι η στοχοποίηση των μεταναστών (αλλά ούτε και των εργαζόμενων ότι δήθεν δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους) όχι μόνο γιατί έτσι δεν δίνεται πραγματική λύση, αλλά κυρίως γιατί αποτελεί την καλύτερη συνταγή για τη διαιώνισή του προβλήματος, αφού κρύβονται κάτω από το χαλί οι πραγματικές αιτίες και αφήνονται στο απυρόβλητο οι πραγματικοί υπεύθυνοι.

Οι γειτονιές μας έχουν ανάγκη από αλληλεγγύη και όχι από διαχωρισμούς

Ντόπιοι και μετανάστες μπορούμε να ζήσουμε, να δουλέψουμε και να αγωνιστούμε μαζί για καλύτερη ζωή για όλους

Γι’ αυτό απαιτούμε και διεκδικούμε :

ü Προσλήψεις προσωπικού στο “τμήμα αλλοδαπών” του δήμου Ζωγράφου για την επαρκή στελέχωση του και την κάλυψη των τεράστιων αναγκών του

ü Εξασφάλιση αξιοπρεπών χώρων εργασίας για τους εργαζόμενους και τους εξυπηρετούμενους μετανάστες στο δήμο Ζωγράφου (χώροι αναμονής , τουαλέτες)

ü Αναβάθμιση και επέκταση των Δημοτικών Ιατρείων και των Βρεφονηπιακών σταθμών & δωρεάν πρόσβαση για όλους στις υπηρεσίες τους.

ü Ελεύθερες πλατείες και πράσινο για όλους τους κατοίκους του δήμου μας

ü Δημιουργία Ξενώνα φιλοξενίας αστέγων και προσφύγων στο δήμο μας.

ü Νομιμοποίηση των μεταναστών χωρίς χαρτιά, παροχή ασύλου και στέγης στους πρόσφυγες, ιθαγένεια για όλα τα παιδιά

ü Ελεύθερη μετακίνηση προς και από την Ελλάδα. Ανατροπή του «Συμφώνου μετανάστευσης» και του κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙ» που μετατρέπουν την Ελλάδα σε κρατητήριο του Ευρωπαϊκού Νότου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δε θα δημοσιεύονται σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο