Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Το Info Café στη Γαρδένια, Χώρος Πολιτισμού για τους κατοίκους του Ζωγράφου



Πλατείες, δρόμοι, πάρκα, ανοικοδόμητα οικόπεδα, δημοτικοί χώροι παύουν να συνιστούν να συνιστούν ελκτικά σημεία στη ζωή της πόλης μας, χρησιμεύουν ως ντεκόρ, σε ένα ασφυκτικό πολεοδομικό περιβάλλον. Το κενό καταλαμβάνουν μια σειρά από ιδιωτικές επιχειρήσεις: καφετέριες, εστιατόρια κάθε είδους, ιδιωτικές παιδικές χαρές. Όποιο ελεύθερο χρόνο έχουμε, πρέπει πλέον να τον αγοράζουμε. Επιπλέον, στο δήμο Ζωγράφου δεν υπάρχει ούτε ένας κλειστός χώρος που να μπορεί να φιλοξενήσει κοινωνικές εκδηλώσεις, αν δεν χρυσοπληρωθεί! Μια ερασιτεχνική θεατρική παράσταση, μια μαθητική συναυλία, ο χορός ενός συλλόγου, ένα βήμα έκφρασης και δημιουργίας νέων και όχι μόνο ανθρώπων, απλά δεν υπάρχουν. Την ίδια στιγμή ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της ελληνικής κοινωνίας, ιδιαίτερα της φοιτητικής και μαθητικής νεολαίας και των νέων εργαζομένων της γενιάς των 700 ευρώ, αναζητά τους όρους μιας νέας πολιτικής και κοινωνικής ζωής.

Το κίνημα για τους ελεύθερους χώρους, που μετρά ήδη επιτυχίες στην περιοχή του Ζωγράφου, έχει μετατρέψει αυτή την ανάγκη σε ένα διαρκές πολιτικό αίτημα που ολοένα και περισσότερο απλώνεται σε καινούργιους και πιο ριζοσπαστικούς σε περιεχόμενο και μορφή στόχους. Η νεολαιίστικη εξέγερση του Δεκέμβρη και οι παρακαταθήκες που αφήνει δημιουργούν ορατά τις προϋποθέσεις για τη διεκδίκηση ενός χώρου πολιτισμού και διακίνησης ιδεών. Με διάφορους τρόπους και από πολλές μεριές έχει ανοίξει το θέμα της χρήσης του δημοτικού κτηρίου που βρίσκεται στην πλατεία Γαρδένια (Info Café). Ο Δήμαρχος το είχε εκχωρήσει σε έναν ιδιώτη για καφετέρια ο οποίος για πολλά χρόνια δεν πλήρωνε τα ενοίκια και ουσιαστικά του είχε κάνει κατάληψη. Έστω και καθυστερημένα, έγινε έξωση στον ιδιώτη! Η αμετανόητη δημοτική αρχή δηλώνει ότι θα το ξανανοικιάσει, ενώ δεν ξεχνάμε πως στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές ο ίδιος ο κ. Καζάκος το είχε μετατρέψει σε προεκλογικό κέντρο της παράταξής του!

Ζητάμε:

Να μην ενοικιαστεί πάλι. H Γαρδένια και το Info Café ανήκουν στους Ζωγραφιώτες.

Να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία «Ανοιχτού Χώρου Πολιτισμού» και να το διαχειρίζονται οι ίδιοι οι κάτοικοι.

Προτείνουμε έναν Ανοιχτό Χώρο Πολιτισμού γιατί:

Θέλουμε ένα Χώρο Πολιτισμού που όχι μόνο θα φιλοξενεί αλλά θα προ(σ)καλεί θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις, παρουσιάσεις, εκδηλώσεις κάθε είδους που να μη χρειάζεται ένα μεροκάματο για να τις παρακολουθήσουμε και, δεν πειράζει, ας μην έρχονται τρανταχτά ονόματα.

Θέλουμε ένα Χώρο Πολιτισμού που να μπορούν να διασκεδάζουν με τις μουσικές τους, τα γλέντια τους και τις γιορτές τους οι συμπολίτες μας, χωρίς σώνει και καλά να είναι υποχρεωμένοι να «ανοίξουνε μπουκάλια» ή να καταβάλουν την «ελάχιστη κατανάλωση»!

Θέλουμε έναν πραγματικά Ελεύθερο Δημόσιο Χώρο πλαισιωμένο από όσο το δυνατόν περισσότερους κατοίκους και συλλογικούς φορείς, ανοιχτό για κάθε είδους εκδηλώσεις. Να συμμετέχουν όλοι οι τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι, εργατικά σωματεία, φοιτητικοί, σπουδαστικοί και μαθητικοί σύλλογοι, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, σύλλογοι καθηγητών και δασκάλων, επιτροπές κατοίκων, δημοτικές παρατάξεις, οργανώσεις και συλλογικότητες. Να συγκροτεί σε τοπικό επίπεδο έναν νέο συνεκτικό δεσμό, ένα νέο κέντρο αναφοράς της γειτονιάς.

Θέλουμε έναν Χώρο, πυρήνα της κοινωνικής ζωής στο δήμο μας. Και τον πρώτο λόγο και τη διαχείριση σε αυτό να τον έχουν οι ίδιοι οι χρήστες του με ανοιχτή συνέλευση, οι απλοί κάτοικοι που θα στηρίζουν και θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του.

Στηρίζουμε την συγκρότηση μιας Πρωτοβουλίας για τη Χρήση του Info Café από τους κατοίκους και την εναρκτήρια συνέλευση την Κυριακή 8/2/2009, 18:00 στο μεζεδοπωλείο «Η συνάντηση» Ηρώων Πολυτεχνείου 78

«ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ» ΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ Τραυλαντώνη & Καλλιστράτου 28-30

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δε θα δημοσιεύονται σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο