Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Ανακοίνωση του συντονιστικού του Κινήματος στην Πόλη του Ζωγράφου 11/12/2013


Ανακοίνωση του συντονιστικού του Κινήματος στην Πόλη του Ζωγράφου

Ως Κίνημα στην Πόλη καταθέσαμε εδώ και εβδομάδες μία πρόταση για την ενωτική και ριζοσπαστική συμπόρευση των δυνάμεων της ριζοσπαστικής και κομμουνιστικής αριστεράς της πόλης μας. 

Το κάναμε αυτό επειδή στη γειτονιά μας υπάρχει σημαντική κινηματική κινητικότητα από το 2006, υπάρχει αριστερό ριζοσπαστικό κινηματικό δυναμικό που συμφωνεί εν πολλοίς και σε πιο αναβαθμισμένο πολιτικό πλαίσιο σε κεντρικά και τοπικά (Βίλα, δημόσιοι χώροι κλπ.) αιτήματα. Αποτελούσε και αποτελεί ζητούμενο να εκφραστεί αυτό το δυναμικό μαζικά και ριζοσπαστικά.

Η πρώτη προσπάθεια να εκφραστεί αυτό το δυναμικό κόντρα σε λογικές συνδιαχείρισης και παραγοντισμού που επικρατούσαν στην τοπική αριστερά και οδήγησαν στη δημιουργία του ΜΑΖΙ για την Πόλη μας ήταν η δημιουργία του Κινήματος στην Πόλη. Το Κίνημα στην Πόλη δεν τα έκανε όλα τέλεια, έκανε και λάθη, έχασε την εμπιστοσύνη μέρους αυτού του δυναμικού στην πορεία, βρήκε άλλους, αλλά παραμένει μία έντιμη, κινηματική, ριζοσπαστική φωνή στη γειτονιά. Με σοβαρές μάχες απέναντι σε συμφέροντα και όχι απλά μεγαλοστομίες (κόντρα με Καζάκο για διαφθορά, για Βίλα, για γκαράζ κλπ.). 

Αυτό το ρήγμα του 2006 παραμένει ενεργό. Γιατί και σήμερα υπάρχει η επιδίωξη δημιουργίας μίας πλατιάς δημοτικής παράταξης (ή απλά συντήρησης-διεύρυνσης του υπάρχοντος ΜΑΖΙ) με αναφορά στην αριστερά σε διαχειριστική κατεύθυνση για "να πάρει το δήμο" γενικά και αφηρημένα χωρίς να εξηγεί τι σημαίνει καλλικρατικό πλαίσιο και δεσμεύσεις, χωρίς να προτείνει την αναγκαία συγκρουσιακή αγωνιστική κατεύθυνση για μία πιθανή αριστερή δημοτική αρχή σήμερα στον καιρό του Καλλικράτη και του Μνημονίου, χωρίς να οριοθετεί τις αναγκαίες συγκρούσεις με τοπικά εργολαβικά συμφέροντα (θέση για Βίλα, δημόσιους χώρους κλπ.). Εμάς στο Κίνημα στην Πόλη δεν μας ενδιαφέρει τέτοιου τύπου "ενότητα" χωρίς περιεχόμενο ή ακόμα χειρότερα με διαχειριστικό περιεχόμενο και φυσιογνωμία (ρητά ή υπόρρητα).Και αυτό το είπαμε ανοιχτά, δημόσια και έντιμα εξαρχής χωρίς προσχήματα. Δεν ενδιαφερόμαστε να συμπορευτούμε με το ΜΑΖΙ, τη διαχειριστική φυσιογνωμία και πρακτική του.

Ως Κίνημα στην Πόλη κάναμε μία πρόταση ενότητας σε ριζοσπαστική κατεύθυνση γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να εκφραστεί ενωτικά όλο το ρεύμα που επιμένει κινηματικά και ριζοσπαστικά στο δρόμο, στα τοπικά κινήματα, που συμφωνεί στα αναγκαία τοπικά αιτήματα ρήξης με εργολαβικά και άλλα συμφέροντα (βλ. υπόγεια γκαράζ στις πλατείες, επιδίωξη οικοδόμησης εμπορικού κέντρου στη Βίλα), στα βασικά κεντρικά πολιτικά αιτήματα εναντίωσης σε χρέος, μνημόνια, Καλλικράτη και στην ανάγκη ρήξης και ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, της ΕΕ, του ΔΝΤ και του ευρωμονόδρομου των μνημονίων, της λιτότητας και των ιδιωτικοποιήσεων που επιβάλλουν. Αυτή η ενότητα μας ενδιαφέρει και πιστεύουμε ότι τέτοιο δυναμικό υπάρχει και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στο ΣΥΡΙΖΑ και στο ΚΚΕ και πολύ περισσότερο στο ανένταχτο δυναμικό τοπικά. Και παλεύουμε για την κοινή δράση του στο κίνημα πρώτα από όλα, αλλά πάντα προσπαθούμε και για τις αναγκαίες ριζοσπαστικές πολιτικές συγκλίσεις. Όχι "ενότητα για την ενότητα" λοιπόν, ενότητα για την ανάγκη απόκρουσης και ανατροπής της επίθεσης με ό,τι αυτό χρειάζεται κινηματικά και προγραμματικά. 

Δεν διεκδικούμε την "πρωτιά" της πρότασής μας, ακόμα και αν η πρόταση του Κινήματος στην Πόλη ήταν η πρώτη που κατατέθηκε στο δημόσιο διάλογο. Με ενδιαφέρον είδαμε και άλλες προτάσεις να κατατίθενται. Αυτό που διεκδικούμε όμως εξαρχής είναι να ανοίξει δημόσια ο πολιτικός προγραμματικός διάλογος και για αυτό εξαρχής προτείναμε βασικούς προγραμματικούς άξονες για μία ενωτική και ταυτόχρονα ριζοσπαστική συμπόρευση. Σε αυτή την έκκληση για διάλογο ουσίας και όχι μόνο ενωτικών προθέσεων το τοπικό ΚΚΕ δυστυχώς δεν μας απάντησε ποτέ, ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ μας έδειξε καλές προθέσεις και διάθεση συζήτησης, αλλά δεν μας απάντησε συγκεκριμένα και επί της ουσίας των σημείων και της λογικής που βάλαμε, η τοπική ΑΝΤΑΡΣΥΑ μας είπε ότι συμφωνεί με τη γενική κατεύθυνση της πρότασης. 

Πιστεύουμε ότι ο διάλογος δεν έχει εξαντληθεί και ακόμα περιμένουμε συγκεκριμένες απαντήσεις. Σε κάθε περίπτωση, το Κίνημα στην Πόλη θα συνεχίσει να προσπαθεί σε αυτή την κατεύθυνση είτε επιτευχθεί ενωτική συμπόρευση είτε όχι, θα συνεχίσει να παλεύει για την κινηματική ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών, για μία άλλη αριστερή ριζοσπαστική πολιτική προοπτική τοπικά και συνολικά, για ένα άλλο δρόμο χωρίς μνημόνια, χρέος, ευρωμονοδρόμους λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεων. Αναμένουμε συγκεκριμένες απαντήσεις από όσους πιστεύουν ότι αυτός ο διάλογος δεν είναι προσχηματικός και έχει ουσιαστικό νόημα. Ο καθένας ας αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί σε μία τόσο κρίσιμη εποχή για τους εργαζομένους, το λαό μας και την κοινωνία συνολικά.  




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δε θα δημοσιεύονται σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο