Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Η άποψή μας στο δημοτικό συμβούλιο για το ζήτημα των εργαζομένων


1. Πολιτική ομηρία εργαζομένων
 Επίκαιρο και επίμαχο το θέμα που έθεσε ο σύλλογος εργαζομένων στο δήμο Ζωγράφου για τους εργαζόμενους ορισμένου χρόνου που έχουν λήξει οι συμβάσεις τους και βρίσκονται  σε δικαστική διαμάχη με το δήμο-εργοδότη τους. Η θέση του '' Κινήματος στην Πόλη '' είναι σαφής και δεδομένη. Στηρίζουμε το δικαίωμα  για μόνιμη και σταθερή εργασία, με πλήρη ασφαλιστικά διακαιώματα και με τήρηση των συλλογικών συμβάσεων.
Από την άλλη στηρίζουμε τους εργαζόμενους και θα είμαστε στο πλευρό τους στη δικαστική τους περιπέτεια μέχρι την τελική δικαίωση. Και αυτό όχι γιατί σαν κίνηση της αριστεράς είμαστε γενικά και αόριστα με το μέρος των εργαζόμενων, αλλά γιατί είμαστε ειδικά και συγκεκριμένα κοντά στον άνθρωπο, που  εύλογα πιστεύει  ότι θα δουλεύει και αύριο, αφού επί δέκα χρόνια η δημοτική αρχή τον θεωρεί απαραίτητο για κάλυψη '' εποχιακών '' αναγκών. Τί είδους εποχιακές είναι αυτές οι ανάγκες που  διαρκούν  δέκα χρόνια. Τί είδους εποχιακές είναι αυτές οι ανάγκες που από τη μια επιτρέπουν στον εργαζόμενο να ρυθμίσει τη ζωή του, να κάνει οικογένεια, να προσφύγει σε δανεισμό, να αγοράσει σπίτι, να θεωρεί δεδομένη την εργασία του και από την άλλη τον πετάνε στο δρόμο; Η παράταξή μας θεωρεί την δουλειά αναφαίρετο δικαίωμα! Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην πολιτική και ψηφοθηρική ομηρία των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Και αυτή τη θέση θα την παλαίψουμε με όλες μας τις δυνάμεις, μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο, μέσα και έξω από τη δικαιοσύνη και τις δομές του σημερινού κράτους .  


2. ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ- ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Αναπτύσσοντας την εισήγησή της για τους  συμβασιούχους του δήμου  μας η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων λέει  χαρακτηριστικά ότι '' οι εργαζόμενοι αυτοί έκαναν  ότι τους ζητούσαν, δεν μπορούσαν να έχουν αντίρρηση για τίποτα ''. Η δημοτική μας σύμβουλος στην τοποθέτησή της στη συνέχεια, επεσημανε ότι έτσι ακριβώς θέλει τον εργαζόμενο  η σημερινή κρατική δομή. Εγκλωβισμένο και αβουλο, αδύναμο να έχει θέση ή άποψη γιατί πάνω του κρέμεται η απειλή της ανεργίας. Γιατί από πάνω του κρέμεται η απειλή '' θα μας ψηφίσεις για να δουλέψεις ''. Η αξιοπρέπεια και τα πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Αυτά τα χαρακτηριστικά πρέπει να συνοδεύουν την δουλειά. Για μας η εργασία πρέπει να συνοδεύεται από ανάλογη αμοιβή , αξιοπρεπείς συνθήκες και από πλήρη διακιώματα. Για μια έργασία αυτού του είδους αγωνιζόμαστε και θα  μια εργασία αυτού του είδους θα πετύχουμε.

η δημοτική σύμβουλος του Κινήματος στην Πόλη
Ράνια Νενεδάκη

3. '' ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ''

Πάλι για το επίμαχο θέμα των εργαζομένων. Ο δήμαρχος επαναλαμβάνει τοποθέτησή του στην επιτροπή οικονομικών θεμάτων ότι '' η διοίκηση είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε    θέματα αμοιβής  των εργαζομένων ''. Με δεδομένο ότι κάποιοι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για μηνες , η δημοτική σύμβουλος του ΚΣΠ παίρνει τό λόγο και τοποθετείται . '' Οι εργαζόμενοι δεν πληρώνονται επειδή είστε ευαίσθητος άνθρωπος κ. Δήμαρχε. Οι εργαζόμενοι δεν χρειάζονται την '' ευαισθησία '' των δημάρχων και των εργοδοτών για να πληρώνονται . Είναι δικαίωμα στοιχειώδες κάθε ανθρώπου να αμοίβεται για την εργασία του και μάλιστα έγκαιρα και χωρίς καθυστέρηση . Το θέμα λοιπόν της προσωπικής '' ευαισθησίας '' κανενός δεν έχει να κάνει με το δεδομένο δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου να απολαμβάνει την αμοιβή του στον νόμιμο χρόνο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δε θα δημοσιεύονται σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο