Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Ο Ηλυσιακός ανήκει στους Ιλισιώτες

Να πάρει πίσω την παράνομη απόφαση η κυβέρνηση

Τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου η ιστορική ομάδα των Ιλισίων, ο ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ Α.Ο., συγχωνεύτηκε με το ΑΙΓΑΛΕΩ ύστερα από ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Η εξέλιξη αυτή είναι ένα έγκλημα χωρίς προηγούμενο, μετατρέπει πλήρως τις ομάδες σε εταιρίες χρήματος και φθηνής προβολής, γελοιοποιεί το πρωτάθλημα. Οι πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες - εντός και εκτός κυβέρνησης - που στήριξαν το Β. Μητρόπουλο, δεν ντράπηκαν ούτε καν να παραβιάσουν κατάφωρα τον αθλητικό νόμο που οι ίδιοι έχουν ψηφίσει, για να ικανοποιήσουν το καπρίτσιο του προέδρου και των παρατρεχάμενών του. Ενώ όφειλαν να δεχθούν την αρνητική θέση των προνομιούχων μετόχων του ερασιτέχνη Ηλυσιακού, ο οποίος με βάση το νόμο πρέπει να συναινέσει στη συγχώνευση, τον αγνόησαν, και 15 μέρες πριν τις εκλογές εξέδωσαν το διάταγμα της συγχώνευσης!

Τα τελευταία ψήγματα αθλητικού και φίλαθλου πνεύματος που έχουν απομείνει στις επαγγελματικές ομάδες, σήμερα χάνουν ένα από τα ηθικά στηρίγματά τους: το ιστορικό αθλητικό 'βάθος' της φανέλας που φορούν τα παιδιά της συνοικίας για δεκαετίες, που κουβαλά τις μνήμες των κατοίκων της.

Έχουμε να πούμε πολλά για τον χαρακτήρα και την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο επαγγελματικός αθλητισμός, παρασέρνοντας και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Πρώτα από όλα, έχει αφαιρέσει από τον τελευταίο το ρομαντισμό και το πραγματικό φίλαθλο πνεύμα, την έννοια της λαϊκής συμμετοχής. Επιχειρηματίες και μαφιόζοι αγοράζουν συνοικιακές ομάδες και τις μετατρέπουν σε πλυντήρια βρόμικου χρήματος και εξωραϊσμού του δικού τους δημόσιου προσώπου. Εκμεταλλεύονται το φίλαθλο αίσθημα και την ανάγκη των νέων για συμμετοχή σε συλλογικότητες, μετατρέποντας τους συνδέσμους σε ιδανικούς στρατούς για αυτούς με πολλές χρήσεις. Ο φανατισμός, η αναζήτηση ταυτότητας, η διάχυση της βίας και του ανταγωνισμού ως κυρίαρχου πολιτισμικού προτύπου στον χώρο του ομαδικού αθλητισμού μετατρέπουν τον αθλητικό ανταγωνισμό σε ένα είδος πολέμου γειτονιών και παρεών.

Ποτέ όμως η πραγματικότητα δεν έχει μια όψη.

Πολλές από τις επαγγελματικές ομάδες τροφοδότησαν με τη φήμη και την αναγνωρισιμότητα που απέκτησαν τα τμήματα του ερασιτέχνη που έφεραν την ονομασία τους, έδωσαν το κίνητρο σε δεκάδες παιδιά κάθε ηλικίας, να στραφούν στον αθλητισμό, σε πολλά και μη προβεβλημένα πολλές φορές αθλήματα. Η ομάδα της γειτονιάς δημιουργεί μια αίσθηση 'κοινότητας' μεταξύ των κατοίκων. Στο βαθμό που οι παίκτες προέρχονται ή σχετίζονται από τη γειτονιά, ή το γήπεδο είναι μέρος τη εβδομαδιαίας φίλαθλης ενασχόλησης, οι κάτοικοι θέλουν να βλέπουν την ομάδα τους να πηγαίνει καλά, είναι ένα θέμα συζήτησης μεταξύ τους, και πολλές φορές η ομάδα έχει και το χαρακτήρα «ήρωα» της γειτονιάς, της παρέας, της σχολικής τάξης. Μια τέτοια ομάδα, με ιστορία σημαντική, ήταν και είναι ο Ηλυσιακός.

Είναι πολύ λογικό, λοιπόν, ο κόσμος των Ιλισίων σήμερα να «θρηνεί». Ένα κομμάτι της τοπικής ιστορίας, της συλλογικής μνήμης, των ευχάριστων και δυσάρεστων αναμνήσεων, χάθηκε προς όφελος των επιχειρηματικών σχεδιασμών. Η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης να κάνει αυτό το «ρουσφέτι» λίγο πριν την καταβαράθρωσή της είναι ένα ακόμη «σκάνδαλο». Το ίδιο υπεύθυνη είναι και η δημοτική αρχή που ουσιαστικά αδιαφόρησε.

Καλούμε τους κατοίκους της περιοχής να κινητοποιηθούν και ακολουθώντας το παράδειγμα των επιτροπών κατοίκων στις πλατείες μας, να προστατέψουν τον Ηλυσιακό από τα επιχειρηματικά συμφέροντα και το αρρωστημένο κλίμα του επαγγελματικού αθλητισμού. Να στηρίξουν μια προσπάθεια αναζωογόνησης του, που θα τον καταστήσει ένα πρότυπο λαϊκό σύλλογο που θα λειτουργεί με γνώμονα την προσφορά ευκαιριών άθλησης στην τοπική κοινωνία, στους εργαζόμενους και στη νεολαία, και την ανάπτυξη του φίλαθλου πνεύματος.

Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του Ζωγράφου να τοποθετηθούν και να ασκήσουν πίεση.

Καλούμε την κυβέρνηση της ΝΔ να αποσύρει την υπογραφή της.

«ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ» ΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δε θα δημοσιεύονται σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο