Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

Δήλωση για τη στάση του ΚσΠ στις διαδικασίες ανάδειξης των οργάνων διοίκησης του Δήμου

Στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ζωγράφου επί νέας δημοτικής αρχής, εξελέγησαν το προεδρείο και οι επιτροπές του δημοτικού συμβουλίου. Σαν Κίνημα στην Πόλη απείχαμε από τις σχετικές ψηφοφορίες, με την ακόλουθη πολιτική αιτιολόγηση, που υπήρξε και η τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου, Παναγιώτη Νίκου, στη διαδικασία:

Την Κυριακή 8/9/2019 εκλέγεται το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ζωγράφου, η οικονομική επιτροπή και η επιτροπή ποιότητας ζωής.
Για τα ζητήματα των εκλογικών διαδικασιών η στάση μας καθορίζεται από τη θέση μας πως τα Δημοτικά Συμβούλια υλοποιούν την πολιτική του κεντρικού κράτους, της κυβέρνησης, της Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ., όπως όριζαν, άλλωστε, και οι κατευθύνσεις του «Κλεισθένη Ι» που θεσμοθέτησε η απερχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, οι αλλαγές που επέβαλε η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στο όνομα της εύρυθμης λειτουργίας τους και της κυβερνησιμότητάς τους, έχουν στόχο να εξασφαλίσουν πριν την έναρξη της θητείας των νέων συμβουλίων τον απόλυτο έλεγχο των περιφερειών και δήμων από το περιφερειάρχη και το δήμαρχο αντίστοιχα.
Η συμμετοχή των εκλεγμένων της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, γίνεται από θέσεις σύγκρουσης και ρήξης με το θεσμικό οικονομικό πλαίσιο λειτουργίας τους και τους σχεδιασμούς των περιφερειακών αρχών, γι’ αυτό και δεν μπαίνουμε στη διαδικασία συμμετοχής και νομιμοποίησης με τη δική μας ψήφο των «εκλογών» για αυτές τις θέσεις.
Η στάση αυτή επιβάλλεται από την πολιτική εκτίμηση των ορίων των συμβουλίων, αλλά και από:
1)      Τον τρόπο λειτουργίας και συνεδριάσεων των συμβουλίων, όπως καθορίζεται από τον «Κλεισθένη Ι»,  που είναι αντιδημοκρατικός ιδιαίτερα στον τρόπο λήψης αποφάσεων.
2)      Με τις πρόσφατες αλλαγές στον «Κλεισθένη Ι» μεταφέρουν περισσότερες κρίσιμες εξουσίες και αρμοδιότητες από τα περιφερειακά συμβούλια σε επιτροπές διοίκησης των περιφερειών (Οικονομική Επιτροπή), σύμφωνα με το αυταρχικό μοντέλο του «Κλεισθένη Ι», το οποίο ενισχύεται. Η Οικονομική Επιτροπή θα μπορεί, εκτός από τον εισηγητικό ρόλο της, να αποφασίζει με μεγαλύτερη ευχέρεια για τα περισσότερα θέματα.
3)       Τη διαδικασία εκλογής σε αυτές τις θέσεις, που ο νέος νόμος αυστηρά καθορίζει να είναι μη αντιπροσωπευτική και ενισχύει αποφασιστικά την παράταξη που εκλέγει το δήμαρχο, ακόμα και αν είναι μειοψηφική. Θεσμοθέτησαν δηλαδή, η παράταξη του δημάρχου να έχει απόλυτη πλειοψηφία σε όλες αυτές τις κρίσιμες επιτροπές, ακόμα και όταν δεν έχει την απόλυτη ή τη σχετική πλειοψηφία μέσα στο συμβούλιο. Άρα επέβαλαν αντιδημοκρατικά, επιτροπές με υπερεξουσίες και πλήρως ελεγχόμενες από το δήμαρχο για τη διευκόλυνση της χάραξης και εφαρμογής της δικής του πολιτικής.
4)      Η  αντιδημοκρατική λειτουργία και τα αυθαίρετα και αυταρχικά πλαίσια εκλογής και λειτουργίας των οργάνων διοίκησης, φαίνονται και από το ότι δεν επιτρέπεται να θέσει κάποιος υποψηφιότητα στην τελική διαδικασία εκλογής στο δημοτικό συμβούλιο, αν δεν έχει υποδειχτεί ως υποψήφιος από τις συνεδριάσεις των παρατάξεων της πλειοψηφίας και των μεγαλύτερων της μειοψηφίας.
            Επομένως, τόσο ο «Κλεισθένης Ι», όσο και περισσότερο οι νέες ρυθμίσεις της κυβέρνησης Ν.Δ.  επιβεβαιώνουν ότι περιστέλλεται ακόμη περισσότερο και αυτή η δημοκρατική επίφαση στη λειτουργία των δήμων, με την ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση του ρόλου των συμβουλίων, το συγκεντρωτισμό και τις υπερεξουσίες σε δήμαρχο και περιφερειάρχη. Καταρρέει κάθε ισχυρισμός ότι πρόκειται για λειτουργία αυτοδιοίκησης. Στην ουσία, περιφέρειες και δήμοι αποτελούν ιμάντες του κρατικού μηχανισμού για την επιβολή των αντιλαϊκών μνημονιακών πολιτικών της Ε.Ε., του αστικού πολιτικού συστήματος προς όφελος των συμφερόντων του κεφαλαίου.
Συνεπώς, με βάση τις αρχές μας:
·         Δεν μπαίνουμε σε διαδικασία μοιράσματος θέσεων.
·         Στην τελική μυστική ψηφοφορία στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν εγκρίνουμε με την ψήφο μας την ανάδειξη αυτών των οργάνων και δηλώνουμε αποχή.
Για μας, εξακολουθεί να αποτελεί πάγια θέση πως ο λαός του Ζωγράφου έχει μόνο να χάσει από τις συνδιαλλαγές δημοτικής αρχής και αντιπολίτευσης και τα παρασκήνια που συντελούνται και θα συντελούνται σε αυτές τις διαδικασίες και πως ο μόνος δρόμος για να επιβάλλει τις ανάγκες του είναι εκείνος του ανυποχώρητου αγώνα κόντρα στην ουσία της πολιτικής που θα έρθουν να εφαρμόσουν οι επιτροπές και τα όργανα του Δημοτικού Συμβουλίου.


Εκ μέρους του  «Κινήματος στην Πόλη του Ζωγράφου»
Παναγιώτης Νίκου
δημοτικός σύμβουλος Ζωγράφου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δε θα δημοσιεύονται σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο