Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ!

     Ο ατομικός  αγώνας για επιβίωση να γίνει συλλογικός αγώνας για τη ζωή που μας αξίζει.

Να οργανώσουμε την αλληλεγγύη.  Να κάνουμε την αντεπίθεση.

Το σαρωτικό κύμα ανατιμήσεων χτύπησε ακόμα περισσότερο το ήδη μειωμένο εισόδημά του λαού και της νεολαίας.  Ήδη έχουν φτάσει οι πρώτοι λογαριασμοί με αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, η τιμή της βενζίνης, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχει εκτοξευτεί, και το ίδιο ισχύει για δεκάδες προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Ήρθε η «τέλεια καταιγίδα» σε ρεύμα και φυσικό αέριο, γράφουν τα μέσα ενημέρωσης, και μαζί με την κυβέρνηση επιδιώκουν να παρουσιάσουν τις αυξήσεις τιμών ως ένα πρόσκαιρο φυσικό φαινόμενο, που δεν μπορούμε να το αποφύγουμε γιατί είναι δήθεν αποτέλεσμα της πανδημίας και της κλιματικής κρίσης.  

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Γεωργιαδης έλεγε : «Μέχρι τα Χριστούγεννα θα αρχίσουν να πέφτουν οι τιμές και θα ομαλοποιηθεί η αγορά»…

                Όμως, τα Χριστούγεννα πέρασαν φτασαμε Μάρτη  και οι τιμές ανεβαίνουν καθημερινά. Οι αυξήσεις αυτές δεν είναι γενικά ένα φυσικό φαινόμενο. Αποτελούν αποτέλεσμα των πολιτικών των κυβερνήσεων της χώρας μας και της ΕΕ, καθώς βασικά προϊόντα και κυρίως η ενέργεια αντιμετωπίζονται όχι ως κοινωνικά  αγαθά, αλλά ως εμπορεύματα που οι τιμές τους πρέπει να διαμορφώνονται σύμφωνα  με τους νόμους της αγοράς και τους χρηματοοικονομικούς δείκτες. Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις προώθησαν την ιδιωτικοποίηση βασικών υποδομών που θα έφερνε μέσα από τον «υγιή ανταγωνισμό» μειώσεις στις τιμές , όμως το «χρηματιστήριο»  από την ενέργεια μέχρι και όλα τα βασικά αγαθά το μόνο που έφερε είναι ανεξέλεγκτες αυξήσεις τιμών.

Εμείς, όμως, που ζούμε εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια μνημονιακής επιτήρησης από Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ,  στην ασφυξία των σταθερά χαμηλών μισθών, της διαρκούς φορολόγηση, της εργασιακής ανασφάλειας με τις μειώσεις μισθών και τις απολύσεις να είναι καθημερινό φαινόμενο , πληρώσαμε και πληρώνουμε ήδη πολύ ακριβά τις κρίσεις τους (υγειονομική, οικονομική, περιβαλλοντική).

Το εισόδημά μας είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων καθηλωμένο, ενώ  η ανισότητα έχει αυξηθεί. Παρότι εμείς στα αλήθεια παράγουμε τον πλούτο με την εργασία μας, γινόμαστε φτωχότεροι.

Τα ψίχουλα και «αντισταθμιστικά» μέτρα, που προσπάθησε να ψελλίσει η κυβέρνηση είναι μια κοροϊδία, ενώ  φορτώνουν στο λαό  το κόστος της ενεργειακής μετάβασης αντί σε αυτούς που προκάλεσαν την κλιματική κρίση. Από την άλλη, τα περιβόητα κρατικά πακέτα ενίσχυσης, όπως και το λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, δεκάδων δισεκατομμυρίων, δίνονται αποκλειστικά στους επιχειρηματικούς ομίλους και όχι για τις λαϊκές  ανάγκες.

Το τοπίο λοιπόν ξεκαθαρίζει: Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, και στο μέτωπο της ακρίβειας. Δεν υπάρχουν λύσεις από τα πάνω. Σε κρίση και ανάπτυξη, με οποιαδήποτε κυβέρνηση, το μόνο που μένει σταθερό είναι η εκμετάλλευση μας γιατί κριτήριο είναι το κέρδος τους.

Δεν μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Η διέξοδος βρίσκεται στην οργάνωση της μεταξύ μας αλληλεγγύης  και στον αγώνα για να διεκδικήσουμε μαχητικά άμεσες λύσεις στα προβλήματα μας στο δρόμο του συλλογικού αγώνα.

Αγωνιζόμαστε στις γειτονιές μας και στους χώρους εργασίας  για:

      Να παρθούν πίσω οι αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου. Άμεσο πάγωμα των ανατιμήσεων στα βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης, διατροφής και υγιεινής εν μέσω πανδημίας. Άμεση κατάργηση του ΦΠΑ, σε ηλεκτρικό ρεύμα και άλλα βασικά είδη διαβίωσης.

      Ρεύμα, νερό, θέρμανση, τηλεπικοινωνία είναι κοινωνικά αγαθά και όχι εμπορεύματα. Δημόσιος έλεγχος με σκοπό την κάλυψη των αναγκών, όχι το κέρδος. Καμία σκέψη για περεταίρω ιδιωτικοποιήσεις και εθνικοποίηση των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας. 

      Τέρμα στις συνεχείς φοροαπαλλαγές του κεφαλαίου, σε κάθε οικονομικό τομέα. Τις κρίσεις, πανδημική, οικονομική, κλιματική, ενεργειακή να τις πληρώσουν αυτοί που τις προκαλούν. Διαγραφή χρεών και δραστική μείωση της φορολογίας για τους με  επαναφορά του αφορολόγητου.

      Πλαφόν στα ενοίκια και άμεσο πάγωμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και των σχετικών εξώσεων. Πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας. Κανένας άστεγος ή άστεγη.

       Αύξηση του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης και του επιδόματος ανεργίας που πρέπει να δίνεται για όλη τη διάρκεια της. Κανένας και καμία χωρίς τροφή και άλλες βασικές ανάγκες.

      Αύξηση των μισθών και των συντάξεων. Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Κατάργηση του Ν. Χατζηδάκη.

      Δημόσια Δωρεάν Υγεία και παιδεία  για όλους και όλες. Λεφτά για τις κοινωνικές ανάγκες (παιδεία –υγεία – πρόνοια - συγκοινωνίες-προστασία του φυσικού περιβάλλοντος) και όχι για τις τράπεζες, το χρέος, τις επιδοτήσεις των «επενδυτών», τις δαπάνες για την αστυνομία και τους εξοπλισμούς.

Κίνημα στη Πόλη του Ζωγράφου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δε θα δημοσιεύονται σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο