Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΛΑΣ


Πρέπει καταρχάς να γίνει ξεκάθαρο σε κάθε Ζωγραφιώτη/ισσα ότι η στοχοποίηση της Κατάληψης στην Βίλα Ζωγράφου δεν αφορά μόνο όσους/ες βρίσκονται μέσα. Πρόκειται για πολιτική επίθεση στις καταλήψεις εν γένει και στο ίδιο το κίνημα για το Κτήμα Ζωγράφου. Μόνο που αυτή η επίθεση έρχεται με καινούρια “αριστερή” δημοτική αρχή, με καινούρια “αριστερή” κυβέρνηση και με την καινούρια μάσκα της δήθεν φιλολαϊκής διαχείρησης από τον δήμο.

Εμείς απαντάμε ξεκάθαρα:

Δεν είναι μόνο κάποιος ιδιώτης που μπορεί να διαχειριστεί την Βίλα με εμπορευματική χρήση, αλλά και ο ίδιος ο δήμος εφόσον το ωδείο ή κάποια άλλη δραστηριότητα του δήμου έχει εμπορευματικό – επιχειρηματικό χαρακτήρα. Το δημοτικό ωδείο για παράδειγμα έχει δίδακτρα που συναγωνίζονται τα ιδιωτικά ωδεία και μάλιστα με τον πρόσφατο κανονισμό λειτουεγίας του απασχολεί εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Ήδη ο Δήμος Ζωγράφου έχει αποδείξει ότι είναι απέναντι στα συμφέροντα της εργαζόμενης πλειοψηφίας των Ζωγραφιωτών. Οι ελαστικά εργαζόμενοι αυξάνονται σε ποσοστό ραγδαία σε σχέση με τους μόνιμους, το σινέ ΑΛΕΚΑ παραχωρείται σε ιδιώτη, ο δήμος παρέδωσε τα αποθεματικά του στους «θεσμούς» στο όνομα της εθνικής ενότητας και της αποπληρωμής του χρέους. Θεωρούμε ότι η αντίσταση του κάθε αγωνιστή απέναντι στις προθέσεις του δήμου για την Βίλα Ζωγράφου είναι αυτονόητη, πόσο μάλιστα όταν λειτουργεί στον ίδιο χώρο μια αυτοδιαχειριζόμενη κατάληψη. Από τη μεριά μας έχουμε ρητά διαχωρίσει την ανάγκη ύπαρξης Ωδείου από τη μεταστέγαση και έχουμε καταψηφίσει τον εσωτερικό κανονισμό του Ωδείου στεκόμενοι ενάντια στην εδραίωση σχέσεων εργασίας με συμβάσεις-λάστιχο και την ιδιωτικοποίηση. Για όλα αυτά, άλλωστε, τόσο για τη μεταστέγαση του Ωδείου στο κτίριο της Βίλας Ζωγράφου όσο και για την επιχειρηματικοποίησή του που αυτή συνεπάγεται και έρχεται σε αντίθεση με τις θέσεις της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων, θα τοποθετηθούμε συνολικά και ολοκληρωμένα σε επόμενη ανακοίνωση του Κινήματος στην Πόλη.

Τα χαρακτηριστικά της κατάληψης της Βίλας δεν μας βρίσκουν σύμφωνους γιατί έχει αυτοαναφορική φυσιογνωμία, ιδεολογικό προαπαιτούμενο για την συμμετοχή και δεν καταφέρνει να συνδέσει την λειτουργία της με ένα ευρύτερο δυναμικό στην γειτονιά. Πέρα από αυτό, η συγκεκριμένη κατάληψη χαρακτηρίζεται από τέτοιου είδους ιδιοκτησιακή λογική ώστε να “αποδίδει” τον χώρο σε συγκεκριμένη συλλογικότητα “αυτοδίκαια” και κατά αποκλειστικότητα. Από τη μεριά μας, επιμένουμε στην αρχική θέση της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων για να γίνει το Κτήμα Ζωγράφου Κτήμα του Λαού, άρα ανοιχτό σε όλες τις συλλογικότητες που ο ζωγραφιώτικος λαός δημιουργεί και στις οποίες συμμετέχει, χωρίς ο χώρος να ανήκει προνομιακά σε καμιά από αυτές και χωρίς να αποκλείεται και καμία. Σ’ αυτό θα επιμείνουμε και αυτό θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους...

Παρόλα αυτά, εμείς αναγνωρίζουμε ως θετικά χαρακτηριστικά της κατάληψης της Βίλας πρωτοβουλίες απεύθυνσης στο κομμάτι της εργαζόμενης νεολαίας, όπως η κινητοποίηση για το GAMATO και την απολυμένη στα ΑΒ Βασιλόπουλος και κυρίως την εν γένει αντιφασιστική της παρουσία. Μάλιστα, πολλές φορές μέλη μας έχουν συμμετάσχει σε τέτοια γεγονότα. Παρά τις διαφωνίες μας, είναι αυτονόητη και αναγκαία η αλληλλεγύη στον «αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο Βίλα Ζωγράφου». Οποιαδήποτε περίπτωση κατασταλτικής επέμβασης θα είναι εκ των πραγμάτων αντιδραστικό χτύπημα του κράτους απέναντι σε κομμάτι του κινήματος, με αρνητικά αποτελέσματα για την δράση και τους αγώνες όλων τον πολιτικών μορφωμάτων – συλλογικοτήτων στην γειτονιά τα οποία απ’ αυτή την σκοπιά οφείλουν να πάρουν θέση.

Καλούμε λοιπόν σε ένα μαζικό κίνημα αλληλεγγύης τους εργαζόμενους και την νεολαία του Ζωγράφου, όλους όσους από το 2007 παλεύουν ενάντια στην επιχειρηματική λειτουργία της Βίλας μέσα από την “Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων για να γίνει το Κτήμα Ζωγράφου Κτήμα του Λαού”, όσους έχουν συνείδηση ότι η ανατροπή των σχεδίων του δήμου και της κυβέρνησης εξασφαλίζει καλύτερες συνθήκες για όλους τους αγώνες.

ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δε θα δημοσιεύονται σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο