Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

Με αφορμή μια "μισή" δημοσίευση: η απάντησή μας σαν Κίνημα στην Πόλη

Τις προηγούμενες μέρες η δημοτική κίνηση “Ζωγράφου-Ανυπότακτη Πόλη” προχώρησε στη
«δημοσίευση των αποτελεσμάτων της ενωτικής πρότασης σε δυνάμεις και αγωνιστές/ριες», όπως
τιτλοφορείται το δημόσιο κείμενό της.

Γύρω από τη μορφή της συνάντησης που επεδίωκε το κάλεσμα, η Ανυπότακτη Πόλη-όπως αναφέρεται και στη δημοσιοποίηση- μας ζήτησε συνάντηση αντιπροσωπειών. Από την πλευρά μας, διαφωνούμε με αυτή τη λογική των συζητήσεων “κεκλεισμένων των θυρών”, χωρίς την παρουσία ευρύτερου κινηματικού δυναμικού και ανένταχτων αγωνιστών και αγωνιστριών, όπου οι δυνάμεις βρίσκονται εν κενώ και δεν κρίνονται από κανέναν. Αυτός είναι ο ένας λόγος για τον οποίο απαντήσαμε αρνητικά.



Ο δεύτερος αφορά το ίδιο το πολιτικό περιεχόμενο: Όπως παραδέχεται και η Ανυπότακτη Πόλη, στη
πρόσκληση που μας στάλθηκε, επεδίωκε συνάντηση “παρά τις υπαρκτές διαφορές μας”. Μας καλούσε “να συνεργαστούμε σε διάφορα μέτωπα, βάσει των προγραμμάτων πάλης που κάθε πλευρά έχει καταρτίσει”.

Στη συνέχεια, βέβαια, προκειμένου να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στο δρόμο. στο χώρο δουλειάς, μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο” τα δύο διαφορετικά προγράμματα πάλης γίνονται “ένα αναγκαίο πρόγραμμα αγώνα”. Άραγε, με τις υπαρκτές διαφορές τι γίνεται; Προφανώς εξαφανίζονται, καθώς πλησιάζουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Μάη, μπροστά στις οποίες “θα ήμασταν ανοικτοί και σε συμπόρευση και σε συνεργασία”. Μάλιστα, σε αυτή την ανώτερη πολιτική συμφωνία θα φτάναμε μέσα από μια πορεία “κοινής συζήτησης και δράσης με αρχή την κίνηση για το ζήτημα των 26 ακινήτων του Δήμου που εκχωρήθηκαν σε ΕΤΑΔ και Υπερταμείο” , γεγονός που έλαβε χώρα στις 10 Νοέμβρη. Δηλαδή, μέσα σε 5 μήνες θα καλύπτονταν το έδαφος που ποτέ δεν επεδίωξαν να καλυφθεί εδώ και 5 σχεδόν χρόνια, τη στιγμή που η πλειοψηφία των μελών της Ανυπότακτης Πόλης ήταν πιο πριν στο ΚσΠ και αποχώρησαν, ίδρυσαν νέα δημοτική κίνηση και τώρα επιδιώκουν την ενότητα των ριζοσπαστικών δυνάμεων στη γειτονιά μας...

Από την πλευρά μας, πιστεύουμε ότι “μεταξύ των δύο σχημάτων υπάρχουν  διαφορές  σε πολιτικά
ζητήματα που αποτελούν θεμέλιο για την ταυτότητα ενός πολιτικούς σχήματος (διαχείριση δήμου,
χαρακτήρας “αυτοδιοίκησης” ως τοπικό κράτος δεμένο οικονομικά και θεσμικά με το κεντρικό κλπ)”.Δεν θεωρούμε ότι υπάρχει περιθώριο πολιτικής συνεργασίας μεταξύ των δυο σχημάτων”. Επειδή, λοιπόν, οι διαφορές μας είναι “θεμελιακές” και όχι απλά “μεγάλες”, στη γραπτή μας απάντηση δηλώσαμε οτι “ δεν μπορούμε να μπούμε σε «κύκλο επαφών» “ και όχι ότι “δεν συντρέχει καν λόγος συνάντησης για να συζητήσουμε”. Όπως, επίσης, και το ότι “ευελπιστούμε ωστόσο, μέσα από μαζικές, ανοιχτές και κυρίως κινηματικές διεργασίες, να αποτελέσουμε την απαραίτητη και πρωτοπόρα δύναμη του κινήματος, αντάξια των αναγκών που ορίζει η εποχή μας”. Είμαστε, λοιπόν, πάντα ανοιχτοί στην κοινή δράση με κάθε αγωνιζόμενη δύναμη μέσα στο κίνημα, αρκεί αυτή να γίνεται με ισότιμους όρους, με κοινή απόφαση, συμφωνία στο πλαίσιο και συνδιοργάνωση και όχι όπως στην περίπτωση της “κίνησης” για τα 26 ακίνητα του Δήμου, για την οποία “ θεωρούμε ότι το κάλεσμα εκ των υστέρων σε μία κινητοποίηση που έχει ήδη αποφασιστεί και μάλιστα έχει διαφημιστεί από τον τοπικό τύπο είναι προβληματικό. Παρ όλα αυτά θα υπάρξει συμμετοχή μελών του ΚσΠ”.

Τέλος, θα μπορούσαμε πολιτικά να πούμε ακόμα περισσότερα, αλλά δεν θα επιμείνουμε. Αντιθέτως,
θα επιμείνουμε για μια ακόμα φορά ότι χρέος όλων των αγωνιζόμενων δυνάμεων είναι να “βάλουν πλάτη”, καταρχάς, στην ανασυγκρότηση του κινήματος για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης, αντεργατικής πολιτικής. Για να ενωθούμε σε αυτό, καθόλου δεν βοηθά ο δρόμος που ακολούθησε η Ανυπότακτη Πόλη στην οργάνωση της συγκέντρωσης για τα 26 ακίνητα. Όπως καθόλου δεν βοηθά και ο πολιτισμός ενός διαλόγου, στον οποίο χρειάζεται να δημοσιοποιήσουμε τη δική μας απάντηση για να αποδίδονται καθαρά τα όσα λέμε. Αυτός ο πολιτισμός περισσότερο με του εχθρού μοιάζει και εμείς ποτέ δεν τον ακολουθήσαμε και ούτε σκοπεύουμε να το κάνουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δε θα δημοσιεύονται σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο