σελίδες

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

300 παιδιά εκτός προσχολικής αγωγής στο Δήμο Ζωγράφου


Τι παιχνίδια παίζονται σε βάρος γονέων και παιδιών
Ανακοινώθηκαν πρόσφατα τα οριστικά αποτελέσματα κατάταξης στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ζωγράφου. Η κατάταξη τα τελευταία μνημονιακά χρόνια στηρίζεται σε αυστηρούς κανονισμούς των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και σε σχετική μοριοδότηση, αποτέλεσμα της οποίας ήταν να μείνουν περίπου 300 παιδιά εκτός σταθμών στον δήμο μας.
Η δημοτική αρχή, βέβαια, όταν είχε συζητηθεί σε δημοτικό συμβούλιο του Μαΐου το ζήτημα ψήφισης των σχετικών κανονισμών, διαβεβαίωνε πως κανένα παιδί δε θα μείνει εκτός σταθμού, δίνοντας φρούδες ελπίδες σε αρκετούς νέους γονείς, των οποίων τα δύσκολα ωράρια εργασίας και η παντελής σχεδόν έλλειψη αδειών μητρότητας και πατρότητας καθιστούν την κατάταξη των παιδιών τους σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς απολύτως απαραίτητη.

Οι παρατάξεις της μείζονος αντιπολίτευσης προσπάθησαν να σύρουν τη συζήτηση σχεδόν αποκλειστικά γύρω από το ζήτημα ενός χώρου που, όντως, έχει καθυστερήσει να παραδοθεί ώστε να στεγάσει περισσότερα παιδιά, αποκρύπτοντας την ουσία της συζήτησης, που περιλαμβάνει όχι μόνο την ποσότητα των παιδιών που θα στεγάζονται και θα εξυπηρετούνται (30.000 περίπου παιδιά μένουν εκτός σταθμών πανελλαδικά) αλλά και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, άμεση αντανάκλαση των πάγιων ελλείψεων στο προσωπικό.
Ας δούμε, όμως, αναλυτικότερα τι κρύβεται κάτω από το πρόβλημα των απορριφθέντων παιδιών. Η δημοτική αρχή ρίχνει δάκρυα για την έλλειψη εναλλακτικής, ενώ ταυτόχρονα εφαρμόζει πιστά τον Καλλικράτη και τον Κλεισθένη. Μαζί με την αντιπολίτευση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, μιλάνε για έλλειψη υποδομών γενικώς και αορίστως, αφήνοντας έξω απ’ τη συζήτηση την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, τόσο σε επίπεδο στέγασης, περίθαλψης και εποπτικών μέσων, όσο, κυρίως, στο ζήτημα της στελέχωσης των δομών αυτών (νηπιαγωγοί και βρεφονηπιοκόμοι σε καθεστώς επισφαλούς και εκ περιτροπής εργασίας με 8μηνα και πρακτική από αποφοίτους ΙΕΚ και ΕΠΑΛ με μηδαμινά εργασιακά δικαιώματα).
Αυτή είναι η ευρύτερη εικόνα από τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, αρκεί να ξύσει κανείς την επιφάνεια της μοριοδότησης για να δει τι κρύβεται από κάτω. Οι απαντήσεις δεν πρόκειται να δοθούν από τις καθησυχαστικές φωνές της μείζονος αντιπολίτευσης και των φίλα προσκείμενων δυνάμεων, που, στην τελική, θιασώτες της ίδιας πολιτικής εντός του δήμου είναι με τη δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ.
Σαν ΚσΠ συμμεριζόμαστε την αγωνία των γονέων όσων παιδιών βρέθηκαν εκτός των παιδικών σταθμών και τη διάθεσή τους για διεκδικήσεις μέσα από επιτροπές που έχουν συγκορτηθεί. Ο αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες, τους ταξικούς φραγμούς και την υποβάθμιση είναι ένας αγώνας που αφορά και θα αφορά όλη τη θιγόμενη κοινωνική πλειοψηφία και, γι’ αυτό το λόγο, είναι απαραίτητος ο συντονισμός, η εξώστρεφη παρέμβαση και ο κοινός αγωνιστικός βηματισμός με όλες τις μαχητικές και ριζοσπαστικές συλλογικότητες (σωματεία, συλλόγους κλπ). Από αυτή την άποψη, καμία αγωνιστική πρωτοβουλία δεν πάει χαμένη, αρκεί να στοχεύει στην άμεση επιβολή των δίκαιων αιτημάτων της. Σαν ΚσΠ, λοιπόν, καλούμε το λαό του Ζωγράφου να αγωνιστούν για:
·        Να μη μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών
·        Να προσληφθεί το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό παιδαγωγών και ειδικοτήτων
·        Να καλύψει ο δήμος την ιατρική παρακολούθηση της υγείας των παιδιών
·        Επαρκή κρατική χρηματοδότηση για την ομαλή λειτουργία των δομών
·        Κατάργηση των τροφείων και της μοριοδότησης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δε θα δημοσιεύονται σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο