σελίδες

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ

100 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών

Την Παρασκευή 8/9 ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων έκανε μία ακόμα κινητοποίηση στην πλατεία γαρδένιας που κατέληξε σε παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο διεκδικώντας:

  • Κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών
  • Να επανεγγραφούν όλα τα παιδιά
  • Να προσληφθεί το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό παιδαγωγών και ειδικοτήτων
  • Να καλύψει ο δήμος την ιατρική παρακολούθηση της υγείας των παιδιών
  • Επαρκή κρατική χρηματοδότηση για την ομαλή λειτουργία των δομών και την κατάργηση των τροφείων
 
Το κίνημα στην πόλη στηρίζει το ψήφισμα που κατατέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, και τα δίκαια αιτήματα των γονιών που βλέπουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ότι δεν μπορούν στείλουν τα παιδιά τους σε παιδικό σταθμό ή ακόμα και αν τα στείλουν, αυτά να αποκτήσουν μία σωστή προσχολική εκπαίδευση.

Με τα τεκταινόμενα στο δήμο Ζωγράφου τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με τους παιδικούς σταθμούς γίνεται άλλη μια φορά ξεκάθαρο ότι εντός του καλλικρατικού πλαισίου και της τήρησης των μνημονιακών δεσμεύσεων οι ανάγκες των δημοτών δεν μπορούν να καλυφθούν. Η δημοτική αρχή για άλλη μια φορά πετάει το μπαλάκι στην κεντρική διαχείριση των πόρων και δείχνει ικανή μόνο για να διαχειριστεί αυτή την σαθρή και μίζερη πολιτική.

Η απάντησή της ήταν η εξής: 98 αιτήσεις δε θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν. Έχει δρομολογηθεί η πρόσληψη 4 νηπιαγωγών με σχέση εργασίας μη μόνιμου χαρακτήρα. Με αυτούς τους εργαζόμενους θα μπορέσουν να πάνε στους σταθμούς άλλα 40 βρέφη και νήπια από τέλη Οκτώβρη. Άρα τουλάχιστον 58 παιδιά δε θα γίνουν δεκτά, η εκπαιδευτική διαδικασία για αυτά δε θα ξεκινήσει. Επίσης από τα 98 βρέφη και νήπια που “κόβονται” για τα 18 η αίτηση ήταν για επανεγγραφή αφού το εισόδημά τους αυξήθηκε ελάχιστα. Δηλαδή σε αυτά τα παιδιά κόβεται η εκπαιδευτική διαδικασία στη μέση, και μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν η δημοτική αρχή θεωρεί τους παιδικούς σταθμούς τμήμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, που ξεκινάει από την προσχολική αγωγή και ολοκληρώνεται στις ανώτερες εκπαιδευτικές βαθμίδες, ή ένα πάρκινγκ παιδιών.

Να λοιπόν που καταλήγουν τα ΕΣΠΑ στους δημοτικούς σταθμούς! Συνεχείς υποβάθμιση της εκπαίδευσης (σε όλες τις βαθμίδες), ανταγωνισμός ανάμεσα στις λαϊκές οικογένειες για μία θέση στα νηπιαγωγεία, ανάδειξη των ιδιωτικών παιδικών σταθμών, τιμωρία σε όσους έχουν 33.000 € εισόδημα με αποκλεισμό από τα δημόσια νηπιαγωγεία. Να σημειώσουμε ακόμα ότι με τα νέα «κριτήρια» εισαγωγής στην προσχολική εκπαίδευση οι δημόσιοι παιδικοί σταθμοί οδηγούνται σε υποβάθμιση των εγκαταστάσεων και της εκπαιδευτικής διαδικασίας αφού η διανομή (των πενιχρών) κονδυλίων του ΕΣΠΑ γίνεται επιλεκτικά και όχι οριζόντια. 

Εμείς θεωρούμε ότι οι παιδικοί σταθμοί πρέπει να αποτελούν μία δημόσια βαθμίδα προσχολικής φροντίδας και αγωγής στους οποίους σταθμούς πρέπει να έχουν πρόσβαση δωρεάν, όσα παιδιά το επιθυμούν οι γονείς τους. Άλλωστε η καταβολή των φόρων από τους πολίτες τους δίνει το δικαίωμα να απολαμβάνουν κάθε κοινωνική παροχή και μάλιστα υψηλής ποιότητας. Η καταβολή τροφείων, ακόμη και με εισοδηματικά κριτήρια, ανοίγει το δρόμο στη θέσπιση διδάκτρων και στις υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης. Επίσης οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς -όπως και όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι- πρέπει να είναι με μόνιμες σχέσεις εργασίας ώστε να δομούν σταθερές σχέσεις με τα παιδιά. Άλλωστε καλύπτουν πάγιες ανάγκες του δήμου. Οι παιδικοί σταθμοί πρέπει να έχουν ασφαλείς εγκαταστάσεις, φαγητό υψηλής ποιότητας και μόνιμη ιατρική παρακολούθηση.

Είναι ξεκάθαρο πια ότι δεν υπάρχουν σωτήρες στους οποίους μπορούμε να αναθέσουμε τη λύση των προβλημάτων μας. Πρέπει μόνοι μας να αγωνιστούμε και να διεκδικήσουμε την κάλυψη των αναγκών μας, την ανατροπή της πολιτικής που δεν προσαρμόζεται στις λαϊκές ανάγκες αλλά μόνο στις ανάγκες του κεφαλαίου για να κερδίσει. Καλούμε τους γονείς να συνεχίσουν τον δίκαιο αγώνα τους.


Υ.Γ. Ενώ γινόταν αυτή η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο αστυνομικές δυνάμεις είχανε κληθεί (από ποιον άραγε) και ήταν έξω από το δημαρχείο περιμένοντας την αποχώρηση των γονέων και των πεντάχρονων παιδιών τους (!) με στόχο προφανώς την τρομοκράτηση τους.


Υ.Γ.2 Δεν περιμένουμε να δούμε αν οι υποσχέσεις της δημάρχου για αλλαγές στο επόμενο διάστημα θα γίνουν πράξη γιατί:
1. Η κάλυψη ιατρικής περίθαλψης από νοσοκομειακούς γιατρούς στην συγκεκριμένη κατάσταση που βρίσκονται τα νοσοκομεία και είναι δώρο, άδωρο.
2. Η μερική κάλυψη αιτήσεων δεν λύνει το πρόβλημα που όσο περνούν τα χρόνια θα διογκώνεται.
3. Το ζήτημα δεν είναι μόνο ποσοτικό δεν αρκεί δηλαδή να στριμώξουμε τα παιδιά σε αίθουσες για να πούμε ότι κάτι κάναμε.


Υ.Γ. 3 Ας μην προσπαθούν οι επικεφαλής των παρατάξεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να μιλάνε σαν «μωρές παρθένες». Υποτιμάνε την νοημοσύνη και μνήμη μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δε θα δημοσιεύονται σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο