Από τον Νοέμβρη που μας πέρασε έγιναν μια σειρά προσπάθειες για την συνεργασία της Αριστεράς στο Δήμο και συγκεκριμένα για τη συνεργασία της δημοτικής παράταξης «Κίνημα στην Πόλη» με τον ΣΥΡΙΖΑ (όχι με τη δημοτική παράταξη «ΜΑΖΙ» – θα εξηγήσουμε στη συνέχεια γιατί) με το «Ξεκίνημα» και με άλλες οργανώσεις της αριστεράς, κοινωνικούς φορείς, κ.α.
Τα καλέσματα σε συνεργασία είχαν γίνει τόσο από το ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από το «Κίνημα στην Πόλη». Η συζήτηση αφορούσε τη δημιουργία μιας νέας αριστερής δημοτικής παράταξης στην περιοχή μας, πλατιάς και ενωτικής, ή τη δημιουργία ενός σχήματος «ομπρέλας» για την εκλογική συνεργασία αυτής της Αριστεράς.
Είτε μέσω της δημιουργίας μιας νέας δημοτικής παράταξης της Αριστεράς, είτε μέσω της απλής εκλογικής συνεργασίας, το αποτέλεσμα που θα προέκυπτε από τη συνεργασία αυτών των δυνάμεων θα έθετε πραγματικά όρους νίκης και ανατροπής όχι μόνο για τις δημοτικές εκλογές αλλά κυρίως για την επομένη των δημοτικών εκλογών στο Δήμο μας.
Και αυτό το τελευταίο δεν είναι μια απλή «ατάκα». Όποτε στην περιοχή μας δυνάμεις της Αριστεράς (οργανωμένες και ανένταχτοι) συνεργάστηκαν, είχαμε μεγάλες επιτυχίες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η ματαίωση των σχεδίων Καζάκου – Πέττα – Ζωγραφαίων για την ανέγερση εμπορικού κέντρου στη Βίλα Ζωγράφου, η διάσωση των πλατειών που και πάλι ο Καζάκος σχεδίαζε να μετατρέψει σε γκαράζ, κοκ.
Ωστόσο, οι προαναφερόμενες προσπάθειες συνεργασίας δεν είχαν ευτυχή κατάληξη. Σαν ΞΕΚΙΝΗΜΑ Ζωγράφου ανταποκριθήκαμε θετικά στην πρόταση για συνεργασία που απεύθυνε ο ΣΥΡΙΖΑ (δείτε την απάντησή μας εδώ) όπως θετικά ανταποκριθήκαμε και στην πρόταση συνεργασίας που απεύθυνε το «Κίνημα στην Πόλη», στις διαδικασίες του οποίου συμμετείχαμε για αρκετούς μήνες ως παρατηρητές. Επίσης συμμετείχαμε και σε κοινές συναντήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και το «Κίνημα στην Πόλη». Δεν θα μπούμε στη συζήτηση για το ποιος έχει τις μεγαλύτερες ευθύνες για την αποτυχία αυτών των προσπαθειών για συνεργασία. Γεγονός είναι ότι οι συζητήσεις σταμάτησαν οριστικά όταν η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ στου Ζωγράφου αποφάσισε σε συνέλευσή της (με μικρή πλειοψηφία) να στηρίξει τη δημοτική παράταξη «ΜΑΖΙ για την πόλη μας», με επικεφαλής την Τ. Καφατσάκη.
Να σημειώσουμε επίσης ότι οι προσκλήσεις για συνεργασία είχαν απευθυνθεί και προς τη Λαϊκή Συσπείρωση Ζωγράφου, η οποία όμως δεν ανταποκρίθηκε ποτέ, ακολουθώντας πιστά τη γραμμή του ΚΚΕ που αποκλείει τις συνεργασίες με την υπόλοιπη Αριστερά.
Γιατί δεν μπορούμε να στηρίξουμε το «ΜΑΖΙ»
Να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ότι στο ψηφοδέλτιο του «ΜΑΖΙ» συμμετέχουν και πολλοί ανιδιοτελείς αγωνιστές τους οποίους εκτιμούμε. Ωστόσο, δυστυχώς, δεν είναι αυτοί οι υποψήφιοι που καθορίζουν τα χαρακτηριστικά της δημοτικής παράταξης.
Η παράταξη του «ΜΑΖΙ» δημιουργήθηκε το 2006 διασπώντας μια προηγούμενη δημοτική παράταξη, αυτή των «Ενεργών Πολιτών Ζωγράφου».
Οι «Ενεργοί Πολίτες Ζωγράφου» είχαν δημιουργηθεί το 2002 από τον ΣΥΝ, το ΞΕΚΙΝΗΜΑ, την ΚΕΔΑ, την ΚΟΕ, τη ΔΕΑ, την ΑΚΟΑ και δεκάδες «ανένταχτους» αγωνιστές. Σε μια περίοδο που δεν υπήρχε ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ, οι «Ενεργοί Πολίτες Ζωγράφου» αποτελούσαν πρωτοποριακό παράδειγμα συνεργασίας και κοινής δράσης της Αριστεράς. Την ίδια στιγμή, το 10% που πήραμε στις εκλογές του 2002 με πολύ περιορισμένης διάρκειας εκστρατεία και σε μια περίοδο που η Αριστερά (και βασικά ο ΣΥN) δεν «χτύπαγε» σε καμία περίπτωση τα σημερινά ποσοστά, δείχνει τη δυναμική που αποκτούσε.
Οι «Ενεργοί Πολίτες Ζωγράφου» όμως νικήθηκαν «από τα μέσα» όταν ένα κομμάτι τους επέλεξε τη συνεργασία με το τοπικό ΠΑΣΟΚ, «διέλυσε» στην ουσία το κοινό μας σχήμα της Αριστεράς και δημιούργησε το «ΜΑΖΙ».
Στις δημοτικές εκλογές του 2006, το «ΜΑΖΙ» ήταν η παράταξη που στήριζε επίσημα το ΠΑΣΟΚ για το Δήμο Ζωγράφου – είχε πάρει το «χρίσμα» από το ΠΑΣΟΚ, όπως συνηθίζεται να λέγεται – ενώ ανάμεσα στους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του «ΜΑΖΙ» ήταν και ο σημερινός Δήμαρχος Κ. Καλλίρης.
«ΜΑΖΙ» με τα μέλη του ΠΑΣΟΚ, η Τ. Καφατσάκη χειροκροτούσε το Γ. Παπανδρέου σε συγκέντρωση έξω από το ΙΚΑ Ζωγράφου το 2009, αλλά στις εκλογές του 2010 έχασε, την τελευταία στιγμή, το επίσημο χρίσμα του ΠΑΣΟΚ. Ο λόγος ήταν ότι ο Κ. Καλλίρης, έχοντας πια φτιάξει τους δικούς του μηχανισμούς, αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να ικανοποιήσει τις δικές του φιλοδοξίες και να θέσει υποψηφιότητα για Δήμαρχος. Έτσι εγκατέλειψε το «ΜΑΖΙ» και έφτιαξε δική του δημοτική παράταξη, η οποία κατάφερε να πάρει και την επίσημη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο στο «ΜΑΖΙ» έμεινε ένας σεβαστός αριθμός στελεχών του τοπικού ΠΑΣΟΚ…
Και φτάνουμε στις εκλογές του 2014, όπου το «ΜΑΖΙ», χωρίς να κάνει την παραμικρή δημόσια αυτοκριτική για την πολιτική και τις επιλογές του τις δυο προηγούμενες τετραετίες, καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ για την κατάντια της χώρας και εμφανίζεται σαν αντιμνημονιακή παράταξη. Τόσο αντιμνημονιακή, που έχει την επίσημη στήριξη της ΔΗΜΑΡ. Της ΔΗΜΑΡ που συμμετείχε μέχρι πρόσφατα στη μνημονιακή κυβέρνηση μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ψήφισε το μεσοπρόθεσμο του 2012 και εκατοντάδες μνημονιακούς νόμους και συναίνεσε, μεταξύ άλλων, στις απολύσεις δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων από το Δημόσιο και τους Δήμους, στην είσοδο των ΜΑΤ στη Χαλυβουργία, στην επίταξη των εργαζομένων του ΜΕΤΡΟ, κοκ.
Για τις εκλογές του 2014 το «ΜΑΖΙ» κάνει εντατικές περιοδείες και φωτογραφίσεις με όσα κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να «κλείσει», σε μια προσπάθεια να ξεχαστεί το παρελθόν του αλλά και να καρπωθεί τη δυναμική που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό. Αυτές οι κινήσεις συνδυάζονται με τραγελαφικά «σκηνικά», όπως τοάρθρο στο μπλογκ του «ΜΑΖΙ» που κατηγορεί τον Α. Πέττα ότι ήταν υποψήφιος Δήμαρχος με το ΠΑΣΟΚ το 1998(!) και το 2002(!). Υπενθυμίζουμε για πολλοστή φορά ότι το «ΜΑΖΙ» είχε το επίσημο χρίσμα του ΠΑΣΟΚ το 2006 και το «μισό» τοπικό στελεχιακό του δυναμικό το 2010…
Όσον αφορά στις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις
Όσον αφορά στις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις τα πράγματα είναι απλά και καθαρά. Αγγελόπουλος, Μετικαρίδης, Μπότου είναι επικεφαλής παρατάξεων της ΝΔ, ενώ Πέττας και Καλλίρης είναι οι επίσημοι εκφραστές του ΠΑΣΟΚ στο Δήμο μας.
Κατεβαίνουν διασπασμένοι και στα ψηφοδέλτιά τους αντανακλούνται τα διαφορετικά επιχειρηματικά και λοιπά συμφέροντα που κονταροχτυπιούνται στο Δήμο μας. Ρίχνοντας μια προσεχτική ματιά στα παραπάνω ψηφοδέλτια, θα ανακαλύψει κανείς τους «τοπικούς μας» μεγαλοεργολάβους και άλλους… Ωστόσο όλα τα παραπάνω ψηφοδέλτια έχουν ένα κοινό: εκφράζουν την ίδια ακριβώς πολιτική. Την πολιτική των Μνημονίων, της φτώχειας, της μαζικής ανεργίας, της απελπισίας και των πέρα για πέρα ψεύτικων υποσχέσεων (που συμπεριλαμβάνουν από θέσεις εργασίας μέχρι και την προώθηση της ομάδας του Αγ. Θωμά στην Α Εθνική).
Η κοινωνία του Ζωγράφου πρέπει σε αυτές τις εκλογές να μαυρίσει τους υποψήφιους Δημάρχους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ – είτε αποτελούν επίσημες επιλογές των κομμάτων τους για του Ζωγράφου, είτε κατεβαίνουν ως «αντάρτες».
Το «Κίνημα στην Πόλη» συμμετείχε στα σημαντικότερα κινήματα διεκδίκησης στο Δήμο μας, είτε παίρνοντας την πρωτοβουλία για αυτά (π.χ. πήρε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της επιτροπής κατοίκων για την Βίλα Ζωγράφου) είτε συμμετέχοντας ενεργά σε κοινά κινήματα και δράσεις. Το Κίνημα στην Πόλη δεν περιορίστηκε μόνο στα δημοτικά ζητήματα, αλλά συμμετείχε και σε «κεντρικές» μάχες, όπως τα κινήματα «δεν πληρώνω» και τις πλατείες των «Αγανακτισμένων», ενώ στήριξε έμπρακτα τον αγώνα τον εκπαιδευτικών, των εργαζομένων στο ΙΚΑ Ζωγράφου, κοκ. Θα μπορούσε να κάνει περισσότερα πράγματα; Θα μπορούσε να τα κάνει καλύτερα; Σίγουρα ναι. Όταν όμως έρχεται η ώρα να δώσουμε τη μάχη για τη σύνθεση του επόμενου δημοτικού συμβουλίου, ενός δημοτικού συμβουλίου που θα πάρει εξαιρετικά κρίσιμες αποφάσεις, αυτό που πρέπει να καθορίζει τη στάση μας είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του Κινήματος στην Πόλη. Και αυτά τα χαρακτηριστικά είναι ότι το Κίνημα στην Πόλη είναι μια παράταξη αριστερή, μαχητική, που βρίσκεται από την πλευρά των εργαζομένων, των ανέργων και των λαϊκών στρωμάτων και δεν έχει σχέσεις με μεγάλα ή τοπικά συμφέροντα.
Το δημοτικό συμβούλιο που θα προκύψει από τις εκλογές του Μάη θα κρίνει θέσεις εργασίας (θα πάρει θέση υπέρ της απόλυσης εργαζομένων του Δήμου ή θα παλέψει για τους «κρατήσει»). Θα κληθεί να συναινέσει ή όχι σε νέες περικοπές κονδυλίων για τους παιδικούς σταθμούς, για τα σχολεία κοκ. Θα κληθεί να πάρει θέση υπέρ ή κατά ξεπουλήματος δημοτικής περιουσίας και υπέρ ή κατά ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών του Δήμου.
Ξέρουμε εκ των προτέρων ποια θα είναι η θέση του Κινήματος στην Πόλη για όλα αυτά. Και γι’ αυτό συνεργαζόμαστε μαζί του.
Δεν είναι η πρώτη φορά. Με το Κίνημα στην Πόλη, όπως και με δεκάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με αγωνιστές που δεν ανήκουν σε κάποια συλλογικότητα έχουμε συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν σε μια σειρά σημαντικές μάχες για το Δήμο μας.
Εν όψει των εκλογών του Μάη, προχωράμε σε εκλογική συνεργασία με το Κίνημα στην Πόλη. Διατηρούμε βέβαια, την ανεξαρτησία και τις θέσεις μας και καλούμε όποιον συμφωνεί με αυτές να μας στηρίξει. Πιστεύουμε πως αν η Αριστερά συνολικά προχωρούσε σε τέτοιου είδους εκλογικές συνεργασίες θα έκανε «περίπατο» σε αυτές τις εκλογές (δείτε περισσότερα για το θέμα των εκλογικών συνεργασιών εδώ) και θα έριχνε το μπλοκ των Τροϊκανών σε κρίση, ανοίγοντας το δρόμο για τη πτώση τους.
Και μετά τις εκλογές τι;
Η υπόθεση της διεκδίκησης και της ανατροπής της πολιτικής εξαθλίωσης που ζούμε δεν τελειώνει βέβαια στις δημοτικές εκλογές. Ένα καλό αποτέλεσμα στις δημοτικές εκλογές κατοχυρώνει θέσεις και δημιουργεί πιο ευνοϊκούς όρους για να δώσουμε τις μεγάλες μάχες που έρχονται. Και πραγματικά έρχονται μεγάλες μάχες, γιατί σε αντίθεση με τα όσα λένε κυβερνώντες, δεν υπάρχει καμία προοπτική εξόδου από την κρίση και Μνημόνια. Το νέο μεσοπρόθεσμο που διέρρευσε προβλέπει Μνημόνια μέχρι το 2030, ενώ κάνει προβλέψεις ακόμα και για το 2050! Αυτές τις μάχες σας καλούμε να τις δώσουμε μαζί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
δε θα δημοσιεύονται σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο