Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

Η πυρκαγιά που ξέσπασε στον Υμηττό στις 17/7/2015 προκάλεσε την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής και μεγάλες καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον. Επεκτάθηκε στην περιοχή που είχε αναδασωθεί μετά τη μεγάλη πυρκαγιά στις 22/7/1998, στην κατάσβεση της οποίας είχαν χάσει τη ζωή τους 3 πυροσβέστες και ένας εθελοντής δασοπυροσβέστης, και στην ίδια περιοχή που είχε εκδηλωθεί εμπρησμός το 2007

Είναι φανερό ότι η δημόσια γη αποτελεί πεδίο λεηλασίας των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Η αδίστακτη επιδίωξη για κερδοσκοπία δεν σταματά μπροστά στις ανυπολόγιστες και ανεπανόρθωτες καταστροφές του φυσικού περιβάλλοντος, τους κινδύνους για απώλεια ανθρώπινων ζωών και κόπων.

Η περιοχή του Υμηττού είναι γεμάτη πληγές από τις καταπατήσεις οικοπεδοφάγων, αυθαίρετες βιοτεχνικές, βιομηχανικές χρήσεις επιχειρήσεων, δωρεάν πάρκινγκ εταιρειών, χώρο για οικοδόμηση εγκαταστάσεων στρατού, δήμων, εταιρειών κοινής ωφέλειας, επικοινωνιών. ΜΜΕ, σκουπιδότοπο με ανεξέλεγκτες χωματερές κάθε είδους απορριμμάτων, ελαστικών, μπαζών.

Ο σχεδιασμός του μεγάλου κεφαλαίου για κατασκευή αυτοκινητόδρομων στο Υμηττό εξυπηρετεί την κερδοσκοπική εκμετάλλευση-οικοδόμηση του πρώην αεροδρόμιου του Ελληνικού και τη διασύνδεση του με το νέο αεροδρόμιο και εξαγγέλθηκε επίσημα από την τότε κυβέρνηση της ΝΔ και τον Σουφλιά το 2008. Οι δρόμοι της φωτιάς υπηρετούν αυτό το σχεδιασμό.

Με τα μνημόνια επιταχύνεται η παράδοση όλης της δημόσιας γης στο κεφάλαιο. Η νέα συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με Ε.Ε. και ΕΚΤ, με τη συναίνεση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, επιχειρεί η ιδιωτικοποίηση-τσιμεντοποίηση του Ελληνικού από το Λάτση να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς. Στο διάβα της γίνονται θυσία τα πάντα και σαρώνονται τα κάθε είδους εμπόδια, ανθρώπινες ζωές, δάση, περιουσίες.

Υπάρχουν μεγάλες ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ- ΝΔ όσο και στην σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ με την διάλυση της δασικής υπηρεσίας και την αποδυνάμωση της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Βραδυφλεγής βόμβα αποδεικνύεται και η περσινή fast truck νομοθεσία για τη δόμηση των δασών (Ν. 4280/14), η οποία ακόμα δεν αποσύρθηκε, ούτε άλλαξε και φαίνεται πως κάποιοι αποφάσισαν (μαζί με όλα τα άλλα τα μνημονιακά μετρά) να εκμεταλλευτούν και αυτήν.

Στη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και περιορισμό της ζημιάς στο δασικό οικοσύστημα του Υμηττού έδωσε η πυροσβεστική υπηρεσία με τις εθελοντικές ομάδες δασοπροστασίας του Υμηττού, κινητοποιώντας σημαντικό αριθμό εθελοντών.

Καλούμε τους κατοίκους του ζωγράφου το επόμενο διάστημα να στηρίξουν την προσπάθεια της περιφρούρησης του Υμηττού με συμμέτοχη με οργανωμένο τρόπο στην εθελοντική δασοπροστασία του Δήμου.



ΜΕ ΛΑΪΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΝΑ ΑΠΟΚΡΟΥΣΟΥΜΕ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ

· Απόλυτη προστασία του Υμηττού

· Άμεσα μέτρα αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας.

· Άμεση κάλυψη των αναγκών σε τεχνικά μέσα για δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση .

· Κήρυξη αναδασωτέων όλων των καμένων εκτάσεων και αναδάσωσή τους.

· Καμιά αλλαγή χρήσης γης στις καμένες εκτάσεις.

· Οριστική ματαίωση κάθε σχεδίου για νέους αυτοκινητόδρομους, κόμβους ,σήραγγες και επέκταση πόλεων στον Υμηττό.





Κίνημα στην Πόλη του Ζωγραφου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δε θα δημοσιεύονται σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο